Ще поискаме удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30

...
Ще поискаме удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30
Коментари Харесай

Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка


Ще желаяме удължение на изключителната епидемиологична конюнктура и след 30 юни, съобщи пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той разяснява, че към момента не може да се каже дали рекордният брой инфектирани е завършена втора вълна. Но сигурно има забележителна смяна в обстановката, със значитенел брой на болни по отношение на предходните две седмици.

Вероятно аргументите за този скок са сложни, само че тази втора вълна не е изключително и единствено българско събитие – виждате какво става към нас. Ние сме на пето място измежду десетте балкански страни – надалеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия, изясни доцент Кунчев. Гърция е много по-назад поради строгите ограничения, които приложи – заключи всички у дома, само че въпросът е дали обществото ще одобри такива ограничения.

Нека да забележим по какъв начин ще се развият нещата оттук насетне, напъните сега са да се лимитират клъстерите, въпреки че към този момент започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е доста притеснително, предизвести държавният здравен контрольор.

Разликата при предходния пик с към 320 приети в болница и настоящия пик с още веднъж към 320 инфектирани е в подготовката на лечебните заведения, на лекарите, на цялата система, както и в съществуването на медикаменти, и на защитни средства, сподели още доцент Кунчев.

Да, обстановката ще се трансформира, само че не и нашата цел, която беше да няма дефицит на болнични кревати, – успяхме да реализираме това, добави той.

Доста по-костелив орех се оказа този вирус, персонално моята прогноза, че инфекцията ще се ограничи доста през летния сезон, въобще не се сбъдна. Той изобщо не се държи като естествен респираторен вирус, и продължава да се популяризира много всеобщо, сподели още доцент Кунчев.

Все още няма безапелационни доказателства, че вирусът отслабва. 20% от инфектираните се нуждаят от лекарска интервенция, а 4-5% имат потребности от интензивно поделение. В момента това, което става в Америка, е доста висока епидемиологична вълна с доста висока заболеваемост – това не би трябвало да допуснем в Европа и у нас, безапелационен бе доцент Кунчев.

Той добави, че към този момент са овладени най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат.Там няма новозаразени, само че към момента има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с доста новозаразени – това демонстрира, че неспазването на ограниченията води до нови случаи, акцентира основният здравен контрольор.

Появяват се случаи на от ден на ден места в страната, а това е най-опасното, тъй като няма по какъв начин да ги държим под надзор, не скри притестенията си той.

Проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на ограниченията – и досега носенето на маски беше наложително в аптеки и магазини, само че нямаше надзор върху спазването му, по тази причина се насочихме към повече надзор.

След като хората не са виновни, започваме да вършим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския превоз, – не споделям, че би трябвало да има на всички места служители на реда, само че желая да убедим хората, че заплахата не е отминала, добави държавният здравен контрольор.

Ако нещата отиват към внезапно повишение на заболеваемостта, всички ограничения, които имаше до в този момент, са на масата. Не желаеме да продължим да спъваме обществения и икономическия живот, тъй като обществото има граница, която не би трябвало да се минава. Ако освен това, което виждаме – 6 милиона инфектирани, и половин милион умряли, не можем да не вземем ограничения – не сме заключвали хората по домовете им, добави Кунчев.

Според него Гърция евентуално ще означи растеж на инфектираните поради внезапното отваряне на границите си.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР