Ще осигурим финансиране за първи, втори и трети лот по

...
Ще осигурим финансиране за първи, втори и трети лот по
Коментари Харесай

Министърът на регионалното развитие: Не бива политиците да с...

Ще осигурим финансиране за първи, втори и трети лот по автомагистрала " Хемус " - сред 8 и 10 септември. Не бива политиците да стопират строителите. Надявам се от първия ден строителите да стартират работа, да изпреварят зимата и тяхното заричане е да се оправят в период.

Това съобщи министърт на районното развиване в служебния кабинет - арх. Иван Шишков, в предаването " Тази заран " по бТВ.

Има два казуса по отношение на неприятните пътища, призна той. Поддържат се неприятно освен поради нарушаванията в поръчките, а  по този метод няма и задоволителен надзор. Това се наслагва от 2017 година

Относно свлачището на автоматистрала " Струма " арх. Иван Шишков съобщи, че тунелите би трябвало да са подготвени до месец и половина. Ако това стане, ще можем да се пусне придвижването. " Изправени сме против липса на обмисляне. Още през октомври 2020 година е било открито свлачището ", посочи министърът на районното развиване.

Той подсигурява, че ще бъде обезпечено зимното разчистване - срокът за състезания за 6 от областите е 2 септември, за едната е 7 септември. Надявам се компаниите да вземат участие, постоянно се пускат предложения в последния миг. С тях водихме разговор да решим законово казуса с настоящи и спешни поправки, сподели арх. Шишков.

Програмата за саниране ще се отвори още веднъж през септември - октомври и до март 2023 година ще бъдат подсигурени пари напълно за саниране на постройките. След това ще има 20% съфинансиране. За жилищни здания са предвидени1,2 млд. лв., а за публични -  600 млн. лв.. Ще създадем по този начин, че самите възлагания да са като преди, с цел да използваме изпитаните към този момент положителни практики, сподели арх. Шишков. Изчисленията са, че ще се санират 3,5 млн. кв. м. или към 1200-1300 жилищни здания.

Относно инспекцията на ремонта на язовирите по сигнал на Кирил Петков той съобщи:  " Осветлихме нелегално строителство от страната за ремонт на язовири, избрани че са в неприятно положение. Това значи главен ремонт, план и позволение за градеж. Такова нещо не се беше случило. Имаше актове за нелегално строителство от декември предходната година. Изненадата от през вчерашния ден е, че това, което ние сме осветлили, някой е опитал за го затъмни. Имало е комисия, формирана през февруари от районния министър Гроздан Караджов и представители на Министерството на стопанската система. Тя е излязла с решение, че тези поправки съставляват спешни поправки и не се изисква позволение за градеж. Министерството на стопанската система е пуснало и тълкувателно писмо. Това е извънредно смущаващо. Някой ще каже, че спасяваме осъщественото строителство. Незаконните строителства не се вземат решение по противозаконни способи.  За мен е доста чудноват методът, по който е изработен опит да се прикрие. Сега ходът отново е явен - до няколко дни ще приключим текста за толерантност и легализиране. След един месец публично разискване ще влезе в Народно събрание. За мен единственото решение е законов път ".

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР