Ще настоявам правителството да осигури повече средства за правосъдната система

...
Ще настоявам правителството да осигури повече средства за правосъдната система
Коментари Харесай

Цачева иска повече пари от бюджета

Ще упорствам държавното управление да обезпечи повече средства за правосъдната система – за повече хора и за по-добра надзорно-охранителна техника. Това сподели министърът на правораздаването Цецка Цачева след свиканото от нея през днешния ден национално заседание с присъединяване на всички началници на затвори в страната и с управлението на Групово дело „ Изпълнение на наказванията ".

„ С сътрудниците говорихме за нужните краткосрочни ограничения, които би трябвало да се подхващат за превъзмогване на напрежението в системата. Уточнихме се, че работна група под управлението на зам.-министър проф. Николай Проданов до края на април с присъединяване на чиновници на Министерството на правораздаването, Групово дело „ Изпълнение на наказванията " и с шефове на някои от пандизите в страната ще търси вид за усъвършенстване на щатовете на чиновниците в пандизите. Целта е да бъдат засилени тези основни места, за които се реши от работата група, че все още са с дефицит на персонален състав - незадоволително хора, които да извършват тази функционалност ", сподели още тя и посочи, че министерството поддържа увеличение числената численост на щатовете, които са нужни за естественото действие на правораздаването.

„ Ние ще настояваме пред държавното управление за обезпечаване на средства и във връзка с нужните надзорно-охранителни системи, които да бъдат в помощ на хората, които директно работят със пандизчии. Затова втора работна група под управлението на зам.-директора на пандиза във Видин господин Димитров би трябвало да предложат надзорно-технически средства като заглушители, кафези и други Трябва споделят положителния опит от пандизите в Белене, където със заглушители се реализира по-добра защита за самия затвор, само че те са неприложими да вземем за пример за Софийския затвор, защото заглушават и мобилните устройства на работещи наоколо жители. Затова работната група би трябвало да изследва техническата опция за създаване на такива способи, които биха могли да бъдат ефикасни в разстояние от 1 м. Търсим механически средства, които да бъдат в услуга на работещите, тъй че да бъде в услуга на тежкия труд на тези, които работят в пандизите ", изясни министър Цачева.

Министърът разяснява и казуса с избягалите пандизчии.

" 51 пандизчии са избягали за последните три години – от 2014 до 2017 година, и единствено трима от тях досега не са открити ", заключи тя.

„ Всички тези пандизчии са избягали от места от открит вид, до момента в който са полагали работни действия. Трима от тях досега не са открити, а останалите 48 са върнати и извършват наказването, което са били получили ", посочи министър Цачева и изясни, че сега няма друга законова опция лишените от независимост да бъдат охранявани по различен метод с изключение на при непоколебим режим.

„ По отношение на издръжката на едно лице, лишено от независимост – тя надвишава 1000 лева, като в нея се включват пари за храна, облекла, медикаменти, за осветяване, отопление, вода и разноските, които се вършат от страната, за защита на тези лица ", изясни още Цачева и посочи, че продължава работата по разпределението на тези 15 млн. лева, които бяха отпуснати от премиера Бойко Борисов, и следва уточняване с какъв брой тъкмо могат да бъдат увеличени заплатите на чиновниците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР