Ще направим музей, където да бъдат събрани уникалните неща, които

...
Ще направим музей, където да бъдат събрани уникалните неща, които
Коментари Харесай

Музей, който да събере подводни артефакти, обеща Борисов на археолозите

Ще създадем музей, където да бъдат събрани неповторимите неща, които са на хиляди години . Това съобщи министър председателят Бойко Борисов при срещата си с археолози, изследвали Черно море. Поводът са откритите неповторими находки в Черно море.

Над 60 антични кораба са открити на дъното на Черно море от учени от плана Black Sea MAP . Морските съдове са доста антични, което ги прави още по-ценни и изключителни като находки. Днес в Бургаското пристанище експедицията, направила сензационните открития, се завърна с кораба " Havila Subsea " . Учените донесоха сбирка от амфори и други артефакти, извадени от дълбочините.

" Скъпи професори и капитани - едно огромно благодаря за откритията. Това е огромен принос в международен мащаб . Надявам се следващата година да продължи това, което учените вършат и откриват в Черно море. Трябва да ви кажа, че видях какво вършат на кораба, който направи откритията . Признавам, че съм доста впечатлен. Имаме неповторими експерти и добре работещи хора. Ще създадем музей, в който да бъдат събрани неповторимите неща, които са на хиляди години ", сподели министър председателят.

Бойко Борисов и акцентира, че страната ни се гордее със своите учени, археолози и експерти . Той напомни множеството археологически обекти, с които страната ни занапред ще притегля още повече туристи.

" Радваме се, че наш другар е и Дейвид Камерън , който също преди време посети Бургас. Сега най-големите международни открития и експедиции се организират у нас. Така че следващата година, живот и здраве, продължаваме ", увери министър председателят.

От задграничната част на екипа благодариха на българските си сътрудници за поддръжката в реализирането на плана, финансиран от тръста " Джулия и Ханс Раузинг ", благотворителна фондация, с интерес към подобряването на познанието за произхода на човечеството и човешката цивилизация в района .

Сред скъпите открити артефакти са доста амфори и потопени кораби от разнообразни столетия.

В края на конференцията министър председателят Бойко Борисов удостои водещия археолог на плана Black sea MAР проф. Джон Адамс с най-високото отличие на Министерството на културата - " Златен век " с огърлие .

С високи оценки бяха наградени и Едуард Паркър и Ан Мари Пайпър . Кметът на Бургас награди откриватели от експедицията, разкрила находки, които обогатяват историята на мореплаването.

Сред тях бяха шефът на НАИМ на Българска академия на науките доцент доктор Людмил Вагалински и Калин Димитров , шеф на Центъра за подводна археология.

В конференцията участваха министъра на културата Боил Банов и неговият заместител Амелия Гешева , откривателите от Black sea MAР дружно с премиера Бойко Борисов, кмета на Бургас Димитър Николов , доцент доктор Людмил Вагалински , шеф на НАИМ на Българска академия на науките и водещия археолог на плана - проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР