Ще можем много скоро да заместим руския газ с други

...
Ще можем много скоро да заместим руския газ с други
Коментари Харесай

Скоро ще заместим руския газ: Мицотакис

Ще можем доста скоро да заместим съветския газ с други източници, съобщи министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис на церемонията, с която бе даден старт на строителството на терминала за полутечен природен газ (LNG) край Александруполис .

Икономическият шантаж на Кремъл против моята страна и Европейски Съюз няма да успее. Ще се противопоставим. Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история. Той ще бъде запомнен със устрема ни към икономическа независимост и самостоятелност, сподели българският министър-председател Кирил Петков.

Петков дефинира прекъсването на газовите доставки към България като невиждан напън от страна на Русия и уточни, че страните от Съюза могат да му се опълчват само обединени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гърция ще може да одобри увеличени количества на полутечен газ и ще покрие освен националния пазар, само че ще заместят огромна част от съветския газ за потребностите на Балканите. Новите количества ще оказват помощ да не сме подвластни от съветския газ, сподели още Мицотакис - по този начин ще се отговори на провокациите в актуалния свят, цитира БНР гръцкият министър председател.

Петков означи, че този план ще промени енергийната карта на целия район.

Скъпи другари, за мен е същинско наслаждение да бъда с всички вас на откриването на този терминал. Войната на Русия в Украйна сътвори обстановка на необходимост, само че и на единение в Европейски Съюз. Трябва да изградим нашия европейски суверенитет, би трябвало да изградим нова енергийна самостоятелност. За всички е ясно, че ние дружно можем да реализираме смяната, съобщи ръководителят на Европейски Съюз Шарл Мишел.

Много малко хора повярваха на този план преди време. Аз също бях песимистичен. Но в този момент съм доста признателен, че ще можем да осигурим огромно количество природен газ. Това, което би трябвало да се случи, е да се ускори инфраструктурата, сподели президентът на Сърбия Александър Вучич.

Днес, обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция поставят началото на плаващия терминал за полутечен газ. Един освен енергиен, само че и геополитически план, който ще промени енергийната карта на целия район, сподели още Кирил Петков.

На срещата участва и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

От българска страна на събитието участваха още министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР