Ще могат да се правят корекции при грешно попълване Депутатите

...
Ще могат да се правят корекции при грешно попълване Депутатите
Коментари Харесай

Нови правила за винетките: Ще предупреждават, преди да изтекат, опрощават стари глоби

Ще могат да се вършат корекции при неверно попълване

Депутатите в последната си пленарна седмица са напът да одобряват любопитни промени в Закона за пътищата във връзка с винетките.  Те са били утвърдени през вчерашния ден единомислещо на второ четене в парламентарната Комисия по районна политика. Очаква се още на следващия ден да минат дефинитивно и в пленарна зала.

Ако някой има едногодишна винетка, ще получава съобщение 14 дни преди приключването й – с есемес или по мейл, изясни ръководителят на районната комисия Коста Стоянов от „ Възраждане “ на брифинг в Народното събрание през днешния ден.  Ако винетката не бъде актуализирана, ще се изпраща още едно увещание - два дни преди тя да изтече.

Въвежда се съобщение и за тримесечните винетки , което ще е единствено един път – два дни преди приключването им.

След диалози с Министерството на електронното ръководство и Агенция „ Пътна инфраструктура “ се оказало, че това е изцяло допустимо.

Вчера е било признато измененията да влязат в действие от 1 юни 2023 година Това било обвързвано с пренастройка на софтуера.

Слага се и таван за наказванията.  Глобата за шофиране без винетка е 300 лева Тя ще може да се постанова трикратно в границите на една година – от 1 януари до 31 декември.  Т.е. санкцията за интервала ще е най-много 900 лева Промяната е подбудена от Прието е това да важи и със задна дата - от 1 януари 2019 година

" По този метод ще решим в огромна степен проблемите на жителите на Пролеша. Наистина няма да е изцяло, само че въпреки всичко това ограничаване ще бъде едно огромно облекчение за тези поданици ", изясни Коста Стоянов. 

Освен това,  при констатиране на първо нарушаване в тридневен период също ще има съобщение за възнаграждение на " обезщетителна такса ". 

" И в случай че и в тези случаи те не си закупят винетки, тогава минаваме към този момент на режим наказване, което е в размер на 300 лева ", сподели още националният представител. 

При неправилно запълнен номер във винетка ще може да се вършат ремонти на до три знака. От момента на определяне на нарушаването досега на корекцията няма да бъдат налагани санкции, изясни депутатът.

Къмпинг колите ще заплащат винетки като за лек автомобил.  Одобрени били и облекчения за товарните транспорти, които били подкрепени и от браншовите организации.

Брифинг по тематиката бе даден и от депутати от ГЕРБ.

Росица Кирова изясни, че със законодателните промени се възвръща справедливостта освен за хората от Пролеша, само че и за 2,203 милиона български жители.

Тя също счита, че поправките може да бъдат изгласувани в пленарна зала още в сряда.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР