Ще има забавяне, не спиране на модернизацията на армията. Тя

...
Ще има забавяне, не спиране на модернизацията на армията. Тя
Коментари Харесай

Ще има забавяне, не спиране на модернизацията на армията, подчерта Каракачанов

Ще има закъснение, не прекъсване на модернизацията на армията. Тя ще продължава да се модернизира, тъй като това е належащо. Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Той поздрави всички воини по случай Празника на Българската войска и пожела здраве и убеденост в осъществяването на отговорностите им.

"Със сключването на контракта за закупуването на първите осем самолета F-16 Block 70 стартира модернизацията в българската войска. Беше възобновено военновъздушното учебно заведение след 17-годишно спиране. Беше поправена една неправда и се възвърне Висшето Военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия. Това дава опция на нашите, освен бойни водачи, само че и на младежите и девойките, които решат да се насочат към авиацията, да получат едно положително обучение ", акцентира Каракачанов.

По думите на военния министър, армията е институция, която по формулировка е подготвена да работи в изключителни положения. И на нея й следва, в случай че се наложи, да извършва доста по-тежки задачи, свързани с доста повече заплаха, в сравнение с "една пандемия от ковид ".

"Обучението на персоналния състав както във военните учебни заведения, по този начин и в подразделенията на Българската войска не беше прекъснато даже за една минута ", сподели още вицепремиерът.

Той уточни, че за тези два месеца има единствено два случая на ковид измежду военнослужещите. Те са на офицери, изпълняващи задача зад граница - в Румъния и в Косово. Към момента здравословното положение в армията е чудесно.

"Под карантина бяха единствено военните учебни заведения – военното учебно заведение във Велико Търново, военноморското и военновъздушното. Иначе другите формирования на Българската войска всекидневно ежечасно изпълняваха своите отговорности ", съобщи министърът пред Нова телевизия.

Той изясни, че обичайно към военните паради има голям интерес, събират се хиляди жители, концепцията тази година да няма церемониал е била, с цел да се предпазят хората от разпространяване на болестта.

Каракачанов добави, че вътрешният министър е този, който би трябвало да изиска помощ от армията за запазване на публичния ред, а това не се е случило.

"Ако се наложи, първият ни ход ще е военната полиция да помогне. Ако това не е задоволително, сме подготвени да изпратим 400 души по границата, с цел да извадим от там част от персоналния състав на Министерство на вътрешните работи. Третата стъпка е, в случай че се наложи, военнослужещи да вземат участие в запазване на публичния ред в градовете”, посочи министърът на защитата.

Той още веднъж акцентира, че това може да стане по искане на вътрешния министър и след решение на държавното управление.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР