Ще има пълна ревизия във ВиК-сектора, за да е ясно

...
Ще има пълна ревизия във ВиК-сектора, за да е ясно
Коментари Харесай

Манолова: Къде са парите от повишената цена на водата?

Ще има цялостна проверка във ВиК-сектора, с цел да е ясно къде са отишли парите на хората след фрапантното повишение на цената на питейната вода. През 2021 година в осем ВиК-дружества ще има нарастване на цената на водата. Най-много ще е в Разград и в София – по 6 %.

Най-скъпа вода през идната година ще заплащат Разград, Хасково, Силистра и Шумен. Малка част от индикаторите за качество обаче се извършват, само че ВиК-оператори заплашват с митинги поради незадоволително нарастване на цената на водата.

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ " Мая Манолова по време на онлайн разискване на КЕВР за цената на водата през 2021 година

Тя акцентира, че от 720 индикатори за качество, одобрени за 2019 година, 388 са изпълнени, а 332 не са изпълнени. Показателите за качеството на водата, качеството на услугата и неналичието на вода не са ценообразуващ фактор. В Шумен не са изпълнени 20 индикатори от общо 30, а заплащат една от най-високите цени за вода, добави Манолова.

По думите ѝ спрямо цените от 2015 година, през 2021 година цената на водата в София е увеличена 67 %, в Кърджали – 59 %, в Силистра – 44 %, а в дребни обитаеми места с гравитачно водоснабдяване нарастването стига до 300 %.

Манолова добави, че през 2019г. от 24 броя регионални ВиК-оператори бизнес проекти 20 не извършват заложения план за „ Общите загуби " за 2019 година Този индикатор обаче не е включен в критериите за нарастване на цената на водата за 2021 година Защо се усилва цената на водата, откакто общите загуби не понижават? В Сливен загубите на вода са над 84%, а в Шумен – 82%. Инвестициите във ВиК-сектора са общо 238 млн. лева, само че все пак загубите на вода не понижават, което е сериозен проблем, изясни тя.

Заявявам позицията на поданици на Шумен, които имат проблеми с качеството на водата, загубите и с непрекъснатостта на водоподаването. Настояваме цената да е понижена на 2,64 лева, каквато е била през 2015 година Те въобще нямат вода, а в случай че имат – не е годна за пиянство, съобщи Манолова.

Тя акцентира, че не излиза наяве кои данни на Национален статистически институт се употребяват от КЕВР за установяване на обществената търпимост. В редица градове, като Силистра, Враца и Разград, стандартът на живот не се покачва, само че обществената търпимост на цената на водата се усилва, сподели тя.

Относно увеличението на цената водата в София с 67 % спрямо 2015 година, Манолова акцентира, че финансовото положение на Софийска вода е положително, вложенията се вършат както са планувани, само че общите загуби не се извършват съгласно заложените критерии. КЕВР ще предприеме ли дейности за спазването на индикаторите? В резултат на повишение цената на водата, в Софийска ще влязат нови 16 млн. лева Те ще се употребяват ли за задръстване на течовете и понижаване на загубите на вода в столицата?, попита Манолова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР