Ще има ли споразумение за постепенно премахване на изкопаемите горива

...
Ще има ли споразумение за постепенно премахване на изкопаемите горива
Коментари Харесай

COP28: Най-важното предстои

Ще има ли съглашение за последователно унищожаване на изкопаемите горива или ще е по-малко от последователно? Финансирането на акомодацията към климатичните промени към момента е в задънена улица България към този момент е забележима, само че губи вероятността да бъде хазаин на идващия COP29 през 2024 година
Световната среща за климата в Дубай стартира на 30 ноември, само че най-важните решения занапред предстоят. Въпросът в основата на COP28 е дали тазгодишните договаряния за климата на Организация на обединените нации ще доведат до първото световно съглашение за последователно унищожаване потреблението на изкопаеми горива.

Все отново най-големият конгрес за климата в света, който събира над 30 000 държавни и международни водачи, се организира на територията на един от най-големите производители на нефт - Обединените арабски емирства.
Реклама
А решението на уравнението е мъчно - изгарянето на изкопаеми горива е най-голямата причина за изменението на климата, само че в това време това е и моторът на актуалния живот. Дори с повишаването на възобновимите енергийни източници, изкопаемите горива създават към 80% от международната сила.

Преговорите на Организация на обединените нации за климата през последните три десетилетия обаче към момента не са решили казуса с световното стопляне и измененията в климата. Срещата на върха COP26 в Глазгоу през 2021 година реализира първи осезателен прогрес към договорка за излизане от изкопаемите горива със съглашение за понижаване на потреблението на въглища, само че без да се загатват петрол и газ.

На COP28 в Дубай повече от 80 страни упорстват за по-широк пакт за последователно унищожаване на всички изкопаеми горива, отделящи CO2. Затова в този момент упованията са, че може да се стигне до по-всеобхватно съглашение. Не с ниски излъчвания, без излъчвания

Норвегия, най-големият производител на нефт и газ в Европа, поддържа крайната позиция за изцяло унищожаване на изкопаемите горива. Същатата е позицията и на 27-те страни от Европейския съюз, на Съединените щати и Канада, на уязвими от климата дребни островни страни, някои африкански народи, в това число Кения и Етиопия, и страните от Латинска Америка Чили и Колумбия.
Реклама
Противопоставянето на цялостното прекъсване на изкопаемите горива се води от Русия, Китай, който е най-големият източник на въглеродни излъчвания в света и Саудитска Арабия. Султан Ал-Джабер, президент на COP28 в Обединените арабски емирства сподели преди дни, че приканва страните да предложат дефиниция по отношение на изкопаемите горива за реализиране на договорка. " Поетапното понижаване и последователното унищожаване на изкопаемите горива е неизбежно ", сподели Джабер, който е и основен изпълнителен шеф на държавната нефтена компания ADNOC на ОАЕ. Но договарящите от страните разполагат единствено с дни, с цел да реализиран съглашение преди планувания завършек на срещата на върха на 12 декември.

Някои представители на африкански народи настояват, че биха могли да поддържат договорка за последователно унищожаване, в случай че богатите страни, които от дълго време създават и употребяват изкопаеми горива, се съгласят да се откажат първи.

" Да кажеш на Уганда да спре изкопаемите горива е в действителност засегнатост. Все едно казваш на Уганда да остане в беднотия ", сподели министърът на енергетиката на Уганда Рут Нанкабирва. " Първи влезнали, първи излезли - и ще се радваме да бъдем последните, които ще се откажат от изкопаемите горива ", разяснява тя, представена от Ройтерс.

Уганда, Мозамбик и други на континента с ниски равнища на достъп до електрическа енергия възнамеряват да развият или разширят производството си на петрол и газ. Уганда стартира пробиването на първия си индустриален бунар тази година. Китай и Саудитска Арабия към този момент на няколко пъти разясняват тематиката за справедливостта. Анализаторите се съмняват обаче дали тези народи ще поддържат поетапното прекъсване, даже в случай че въпросът за справедливостта бъде прегледан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР