Ще го направя, когато мостът към Месина бъде завършен. Изразът

...
Ще го направя, когато мостът към Месина бъде завършен. Изразът
Коментари Харесай

Мостът до Месина: Мафията и географията пречат на голямата италианска мечта

" Ще го направя, когато мостът към Месина бъде приключен ".

Изразът към този момент се е трансформирал е нещо като национална сентенция, обичана на италианците.

Мечтата за мост, който да свързва континенталната част на страната със Сицилия през Месинския пролив, датира още от римско време, когато консулът Метел навързва бъчви и дърва, с цел да реалокира 100 бойни слона от Картаген до Рим през 252 година пр.н.е., съгласно писанията на Плиний Старши.

Оттогава насам разнообразни проекти, измежду които и краткотрайна концепция за тунел, се появяват и изчезват, тъкмо като водата под моста, написа в материал по тематиката CNN.

По-скъпо е да не се строи, в сравнение с да се

Ако бъде издигнат, мостът през Месинския пролив ще се простира на 3,2 км и ще бъде най-дългият провесен мост в света.

Сега огромният инженерен план може да бъде осъществен с помощта на разпореждане, признато от държавното управление на Джорджа Мелони предишния месец, откакто министърът на превоза Матео Салвини възроди проекта, който за финален път беше придвижен по времето, когато министър председател беше Силвио Берлускони.

През 2006 година търгът за създаване на моста е предоставен на консорциум, управителен от италианската компания Salini Impregilo, която в този момент се назовава WeBuild. Когато държавното управление на Берлускони пада през същата година, проектите за създаване на моста се срутват с кабинета, а идващият министър-председател, Романо Проди, смята, че това е загуба на пари и риск за околната среда.

Оттогава разнообразни държавни управления се пробват да възобновят плана, а сегашната ръководеща коалиция на Мелони, Салвини и Берлускони го включи в листата с предизборните си обещания. След като завоюваха и Салвини стана министър на превоза, той го трансформира в собствен приоритет.

Компанията WeBuild, която към момента държи на хартия решението за възлагане на търга, съди държавното управление за нарушение на контракта, откакто планът беше спрян, само че тя остава най-вероятен реализатор, на който ще бъде предоставен планът, макар " проявения интерес от целия свят, в това число от Китай ", съобщи Салвини пред Асоциацията на задграничната преса в Рим през март, когато показа проекта. " Тези, които завоюваха търга през 2006 година, са тези, които най-вероятно ще продължат с окончателния вид на плана ", сподели той, без да посочва непосредствено WeBuild.


Facebook/WebuildGroupOfficial

Инженерният шеф на WeBuild, Микеле Лонго, беше поканен в Народното събрание, с цел да приказва за актуализирания проект на 18 април.

" Мостът над Месинския пролив е план, който може да стартира да се осъществя незабавно. Веднага откакто договорът бъде възобновен и обновен, планът може да стартира ", съобщи Лонго пред Народното събрание. " Очаква се изпълнителното планиране да отнеме 8 месеца, до момента в който времето, належащо за построяването на моста, ще бъде малко повече от 6 години. "

Цената на плана е 4,5 милиарда евро за моста и 6,75 милиарда евро за инфраструктурата за поддържането му от двете страни, което включва модернизиране на пътните и железопътните връзки, създаване на терминали и осъществяване на подготвителни работи на земята и морското дъно, с цел да се " понижат хидрогеоложките опасности " по време на строителството, съгласно проекта, показан на транспортното министерство.

От 1965 година насам 1,2 милиарда евро обществени средства към този момент са изразходвани за предпроектни изследвания, съгласно италианското министерство на финансите.

Министър Матео Салвини обича да споделя, че ще коства повече " да не се строи мостът, в сравнение с да се построи ".

Линиите на разлома и мафията

Плановете може и да наподобяват напреднали, само че провокациите са комплицирани.

Южна Италия е предразположена към корупция, като два огромни клона на проведената престъпност – калабрийската Ндрангета и сицилианската Коза Ностра, имат богат опит във внедряването в огромни строителни планове.

Неотдавнашният арест на шефа на Коза Ностра Матео Денаро след 30 години на независимост в Сицилия беше скъпа победа на управляващите над мафията. Според показанията на информатори, съдействали за ареста, Денаро е бил срещу построяването на моста, както и някои други босове на мафията.

Въпреки че мафиотът към този момент е зад решетките, опасенията остават. Проучване на мозъчния концерн Nomos Centre, отдадено на битката с мафията, оповестено преди 20 години и обновено в този момент, предизвестява, че елементи от плана, като превоза и доставките, могат да попаднат под контрола на нарушителите, както и че има възможност локалните мафиоти да изискат рекет.

Салвини омаловажи опасенията. " Не се опасявам от навлизане на престъпността, можем да подсигуряваме, че там ще работят най-хубавите италиански, европейски и международни компании. За всяко евро, вложено в моста, ще има контролни органи, върху които работим ", сподели той пред Народното събрание.

Съществуват обаче и геофизични проблеми, които може да се окажат по-голямото предизвикателство за моста до Месина.

Месинският пролив е ситуиран по продължение на разломна линия, където през 1908 година земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер лишава живота на над 100 000 души и провокира цунами, което опустошава крайбрежните региони от двете страни на пролива - калабрийската и сицилианската. То остава най-смъртоносното записано сеизмично събитие в Европа досега.


Facebook/WebuildGroupOfficial

Водите също са бурни. Теченията са доста бурни и се трансформират на всеки шест часа, съгласно НАСА, която отбелязва, че мощните талази се виждат от спътниците в Космоса.

Според първичния проект на WeBuild, палубата на моста ще бъде построена по този начин, че да устоя на ветрове със скорост до 300 км/ч и ще може да бъде отворена за придвижване при ветрове със скорост до 150 км/ч. Ще има по три ленти във всяка посока - две за придвижване и една за спешни обстановки, а по средата ще има влакови линии. Според сегашния проект на всеки час ще могат да минават 6 000 леки и товарни автомобила, а всеки ден - 200 влака.

Мостът ще бъде на към 74 метра над морското ниво и ще разрешава плавателен канал с дължина 600 метра, което ще разрешава прекосяването на товарни кораби и даже на най-високите круизни кораби. Ще бъде планиран по този начин, че да издържи на земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер, което е малко по-силно от разрушителното земетресение през 1908 година

Само етапа на строителството ще способства с 2,9 милиарда евро за националния Брутният вътрешен продукт и ще обезпечи работа на 100 000 души и 300 снабдители, съобщи Лонго пред Народното събрание, като добави, че " множеството от тези хора ще дойдат от районите на Сицилия и Калабрия, където равнището на безработица е високо ".

По отношение на географските провокации Лонго съобщи пред CNN, че това е " един от най-динамичните водни проливи на всички места сред дълбочините и теченията, само че също по този начин е един от най-проучваните региони. Има милиони страници с проучвания, ние сме ги прочели. " Относно заплахите от замесване на проведената престъпност той съобщи: " Няма невъзможни неща, само че това е с невисок риск ".

" Опустошително " за дивата природа

Природозащитниците от дълго време настояват, че мостът ще бъде унищожителен за терена и дивата природа.

" В Месинския пролив, доста значимо място за прекосяване на птици и морски бозайници, е концентрирано едно от най-високите равнища на биоразнообразие в света ", споделя представител на групата Legambiente и прибавя, че мостът, както по време на строителството, по този начин и след него, ще наруши миграционните пътища сред Африка и Европа.

Световният фонд за дивата природа също води акция против възобновяването на плана.

" Целият регион на Месинския пролив е предпазена зона според Директивата за местообитанията на Европейски Съюз ", споделя в изказване Стефано Ленци, шеф на WWF за връзки с институциите. Още през 2006 година, преди проектът да бъде отсрочен, групата приготвяше правосъден иск, с цел да се опита да го спре поради нарушение на предпазените зони на Европейския съюз.

Групите за отбрана на околната среда настояват, че половинчасовият ферибот е маршрутът с минимум нарушавания.

Въздействието върху стопанската система след построяването на моста ще бъде несъмнено огромно, упорства Матео Салвини, като изяснява, че товарните кораби от Азия ще могат да дебаркират в Сицилия и тези артикули ще могат да бъдат превозени с високоскоростни влакове до Европа, откакто бъдат построени високоскоростни релси - макар че сега такива не съществуват.

Общественото мнение и от двете страни на пролива остава смесено, като тези, които са в положение да просперират посредством увеличение на търговията и улеснение на туризма, поддържат плана, а тези, които нямат нищо срещу Сицилия да остане изолирана, са най-вече срещу.

Мостът в никакъв случай не е бил толкоз покрай построяването си, колкото в този момент, откакто Джорджа Мелони подписа декрета, който проправя пътя за реализирането на съответни проекти. Документът ще влезе в действие през юни, а Салвини съобщи, че се надява мостът да стартира да се строи до юли 2024 година

Месинският пролив участва още в творчеството на Омир, който го разказва като бърлогата на морските чудовища Сцила и Харибда. И въпреки че в днешни времена единствените чудовища може да са екологични и престъпни, няма подозрение, че без значение по кое време ще се случи, фантазията да има мост до Месина ще бъде жива, досега, в който той не бъде приключен.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР