Ще е трудно, но цената си заслужава- тя е по-добра

...
Ще е трудно, но цената си заслужава- тя е по-добра
Коментари Харесай

Гешев: Длъжни сме да оправдаем очакванията

Ще е мъчно, само че цената си заслужава- тя е по-добра и мощна правова страна, сподели основният прокурор
Пазете прокуратурата, господин Гешев. Уважавайте съдиите, само че не грантовите и тези, които под тогата си крият политически упоритости, прикани предшественикът му Сотир Цацаров

На церемонията, която се организира в зала " Тържествена " на Съдебната палата, участваха десетки адвокати и представители на властта, измежду които правосъдният министър Данаил Кирилов, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и външният министър Екатерина Захариева, вътрешният министър Младен Маринов, конституционни съдии, някогашните основни прокурори Никола Филчев и Васил Мръчков, представители на академичната общественост, членове на Висш съдебен съвет, ИВСС.

Бившият основен прокурор и новоизбран ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров пръв взе думата за изявление и съобщи поста на приемника си. " Вчера, на 17 декември, завърши моят мандат като основен прокурор. За мен бе голяма чест и предизвикателство.

Г-н Гешев, аз нямах елементарен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в правосъдната власт имат единствено хората, които не вършат нищо. Благодаря, сътрудници, за напъните и извоюваните борби. Може би би трябвало да благодарим и на тези, поради чиито персонални борби, ние станахме по-силни.

Първото предизвикателство към Вас, господин Гешев, са почналите така наречен съвещания за така наречен смяна в Конституцията. Надявам се, че те не целят на ниска цена ПР.

Каквито и да са тези диспути, прокуратурата ще остане в правосъдната власт, единствено по този начин тя може да работи без да е подчинена на политически ползи.

Това, което мога да Ви кажа, господин Гешев, е пазете прокуратурата, пазете хората в нея, тъй като без тях тя е нищо!

Уважавайте съдиите, само че не грантовите и тези, които под тогата си крият политически упоритости ", съобщи Цацаров.

" Благодаря на сътрудниците, че ме поддържаха в последните сложни месеци. Аз съм основен прокурор към този момент с помощта на тези хора. Ние показахме какво можем, когато имаме обща цел. Ще се оправим с това, което следва. А следва да оправдаем упованията на хората, които ни заплащат заплатите - жителите - за правдивост.

Прокуратурата ще стане по- отворена към проблемите и болките на хората и ще стане по-динамична. Това ще стане, в случай че виждаме сътрудник в институцията, а не поемем лесния път, определен от някои други.  Може да реализираме това, единствено в случай че пазиме прокуратурата от политически офанзиви и дестабилизация. Знам, че ще е мъчно и тежко, само че цената си заслужава - една по-добра и мощна правова страна. Сигурен съм, че ще реализираме това, сподели в първото си слово като основен прокурор Иван Гешев.

След церемонията Цацаров разяснява пред публицисти стартиралите в кабинета на президента Румен Радев " съвещания за нуждата от смяна в Конституцията ", като акцентира, че ще приветства тези старания на президента само, в случай че те целят положителното на прокуратурата и жителите.

Ако консултациите и дебатите за смяна на Конституцията са ориентирани за положителното на прокуратурата и за положителното на българските жители, тъй като те не могат да бъдат единствено за положителното на прокуратурата, те би трябвало да бъдат приветствани.

Ако консултациите, диалозите и дебатите, освен това, което тече, а изобщо целият спор да сътвори някаква платформа за полемика, която ще обслужи идващи политически планове или идващи избори, това е неефикасно упражнение.  Желая Ви радостни, спокойни коледни празници. След Коледа ни чака доста работа, сподели още Цацаров.

В изказването си пред медиите, след церемонията, основният прокурор Иван Гешев уточни, че към момента организира диалози по отношение на бъдещия си екип, както и че чака да изкара " най-тежкия мандат като основен прокурор до момента ".

 Разговарям с разнообразни сътрудници, когато съм подготвен с визията си по какъв начин ще наподобява изцяло екипът ще оповестя на Вас, медиите, и оттова на жителите. Кои ще са заместниците ми ще стане ясно, когато се образува екипът.

 По-важното е, че става дума за хора, които са извънредно способени и ще се оправят с поставените им задания. Хора, които имат общи цели и работят в екип. Броят все още ще остане същият. Ситуацията е такава. На първо място сме стигнали лимита, като споделям " ние " имам поради страната, освен прокуратурата, да отговорим на упованията на българските жители за повече правдивост.

И въпреки това, защото прокуратурата е в добра кондиция, проработи на други обороти, по-сериозни през последните години. Благодарение на това сме подложени на доста офанзиви, които целят дестабилизация. В някаква степен и опустошение на прокуратурата, сподели основният прокурор.

В тази обстановка естествено, че стоят сложни години. Атаките са от разнообразни хора, които са наранени или са тормозят от закона. Не споделям, че я дестабилизарат, а че се пробват. Дали ще я дестабилизарат зависи от прокуратурата и от доста други фактори ", сподели още Гешев.

Не виждам полемика за конституционни промени, аз виждам политически поръчки в най-общ проект и се цитира Конституцията. Чули ли сте някой да каже какво се желае да се промени в Конституцията? Когато предизвикваш спор, разумно е да имаш тематика, а не да дебатираш най-общо, с цел да установиш кой е казусът и дали има проблем. Сигурен съм, че прокуратурата ще каже и своето мнение.

Трябва да е ясно - това все още е политически въпрос и в него няма право. Прокуратурата може да каже единствено мнението си, в случай че бъде запитана, разяснява и той почналите съвещания при президента.

Всички прокурори са самостоятелни, всички магистрати са самостоятелни. Този термин " самостоятелен прокурор " е афектиран към прокуратурата ", приключи Иван Гешев първото си изявление пред медиите като основен прокурор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР