Ще е интересно да видим има ли политическо влияние в

...
Ще е интересно да видим има ли политическо влияние в
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: Ще е интересно да видим има ли политическо влияние в КС в този момент

Ще е забавно да забележим има ли политическо въздействие в Конституционен съд в този миг. Ние още, когато тази сглобка сподели, че ще пипа Конституцията, казахме, че това е неприятна концепция и ще я нападаме в съда. Не е изненада за вас. Това е нещо, което сме декларирали още първоначално, когато започнаха да обмислят вид да пипат Конституцията. Просто нападаме всяко едно нещо, което предложиха, тъй като те за изцяло творчество получиха голяма двойка. Това съобщи по време на взаимен брифинг в коридорите на Народното събрание Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Това не е единствено мнение на двете ПГ, това е мнение на всички професионални гилдии в региона на правото, в това число и на обичаната им Венецианска комисия. Така че може би за първи път две партии работиха редом и настрана, тъй като и техния екип, и нашия имаха обособени визии по това по какъв начин да бъде атакувана Конституцията по обособените точки, които одобриха, след което бяха обединени и в този момент имаме подписана тъжба. Надяваме се Конституционен съд да си влезе в ролята и да не се бавят. Ще е забавно да забележим има ли политическо въздействие в Конституционен съд в този миг. Знаете, че се пробват да вкарат политически лица в Конституционен съд, което е безусловно доказателство за демократичността на тези нещастници от ГЕРБ-ПП-ДБ и Движение за права и свободи ”, добави Йорданов.

„ След като незабавно бяха признати поправките в Конституцията ние декларирахме от „ Възраждане “, че  ще предприемем дейности за обжалване в Конституционен съд. С нашите сътрудници от Има Такъв Народ, които стоят до нас, стигнахме до извода, че те ще създадат същото нещо, ще имат оферти. Решихме екипите на „ Възраждане ” и Има Такъв Народ да работят редом и дружно в интервала около празниците и се договорихме в първия работен ден на новата сесия на Народно събрание да подпишем жалбата и да я внесем в Конституционен съд. Днес жалбата към този момент е подписана, тя е 40 страници с обосновка по безусловно всяка една от точките, която беше призната и изменена от това Народно събрание ”, сподели Костадин Костадинов по време на брифинга.

Юристът и народен представител от " Възраждане " Петър Петров е индивидът, изготвил жалбата до Конституционен съд:  " Двете парламентарни групи изготвихме стимулирано искане, с което апелираме всички 23 параграфа, които трансформираха Конституцията. Считаме, че са налице фундаментални нарушавания на главния закон както във връзка с неналичието на подготвеност на това Народно заседание да прави такива промени във формата на държавно ръководство, по този начин и във връзка с нарушаване на процедурите и периодите за приемането на сходни оферти. Също и по отношение на нарушаване на главните правила, въздигнати от Конституцията, като правилото на правовата страна, правилото на разделяне на управляващите, правилото за самостоятелност на правосъдната система и правилото за баланс и взаимно управление сред трите управляващи. Всички те са нарушени и поругани от признатия и обнародван преди Коледа законопроект. Това, което ни отличава от настояването на президента, е, че за разлика от него, ние оспорваме сърцевината на конституционните промени, точно тези в глава „ Съдебна власт “. Ще го внесем през днешния ден в Конституционен съд и се надяваме той да анулира всички 23 параграфа на признатия законопроект от 20 декември. Промените в правосъдната власт не могат да бъдат направени от нормално Народно заседание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР