Ще чуем исканията на протестиращите земеделски производители, ще поискаме от

...
Ще чуем исканията на протестиращите земеделски производители, ще поискаме от
Коментари Харесай

Земеделският министър ще търси в Брюксел възможности за коридори за износ на украинско зърно

Ще чуем настояванията на протестиращите аграрни производители, ще желаяме от Брюксел спомагателни ограничения за обезпечаване на коридори за износа на украинското зърно, сподели пред публицисти във Видин министърът на земеделието Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година.

Нужни са ограничения, свързани с европейското законодателство, тъй като този проблем не можем да го решим в България. Искам ясно да се чуе и в Брюксел, че страните, които са по-близо до спора в Украйна, заплащат доста по-висока цена и солидарността в Европа би трябвало да е и към личните аграрни производители, сподели Гечев. Надявам се Европа да реагира бързо, съобщи той.

Като член на Европейски Съюз ние съблюдаваме европейското законодателство. България е втора страна на коридора за експорт на украинско зърно, първата е Румъния, изясни Гечев. Тоест, в случай че ние спрем вноса на украински артикули, това значи, че нарушаваме европейското законодателство. Ние няма какво да създадем, сподели министърът. Затова настояванията на фермерите са такива, че да се реагира от страна на Европа и то във връзка с коридорите, съобщи още министърът на земеделието.

Вносът на слънчоглед от Украйна се е нараснал 20 пъти за една година и нито един пазар не може да поеме толкоз спомагателни количества. Пазарът в Черноморския район е дебалансирн от една година и даже на следващия ден войната да спре, той надали ще се възвърне скоро, тъй като износът на зърно с кораби през Черно море стана безценен и поради високите застраховки, разясни Гечев.

Увеличен е вносът и на други артикули - изсъхнало мляко, яйца, плодове и зеленчуци, което също основава проблеми и е мотив за митинги на производители, сподели Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година, представен от Българска телеграфна агенция. 

Стотици зърнопроизводители от областите Бургас, Варна и Добрич се събраха през днешния ден на митинг сред граничен контролно-пропускателен пункт " Кардам " и Генерал Тошево. Колона от земеделска техника запречи придвижването. Протести има и на други тук-там в страната. Близо 100 тежки аграрни машини от областите Силистра, Търговище, Ямбол, Сливен и Разград са на митинга в Силистра, в който се включиха още овощари и животновъди от района.

Зърнопроизводителите желаят преустановяване на безмитния импорт на украински артикули в Европейския съюз, да бъде предпазено българското произвеждане и българската продукция да бъде осъществена на обективни цени, сподели Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Всяка година у нас се създават към два милиона тона слънчоглед. Не повече от 5-10 % от тях са осъществени досега. Тоест, съвсем цялата продукция на българските зърнопроизводители стои по складовете. Залежават и към четири милиона тона пшеница, добави той. По думите му сега изкупната цена на продукцията е към 40 % под себестойност. Само при слънчогледа загубите възлизат на към 800 милиона лв., споделя Проданов.

" Само след два месеца ще влезем в акция. Ще ожънем към шест милиона тона продукция. Къде ще я прибираме? Как ще я осъществяваме? Всичко от този регион чакат ренти от нашите сътрудници. Как ще ги дадат тези ренти? Това са над два милиарда на година, които секторът дава към притежателите на земя. Това е запас, който влиза в бюджета на страната ", сподели Николай Киров, ръководител на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас.

На Софийската стокова борса котировките за зърно предходната седмица са леко намалени. Цената " продава " на хлебна пшеница продължава да е относително висока - от 620 до 730 лева./тон, купувачите обаче дават надалеч по-малко - 400 лева./тон. Продават се над 5800 тона, купувачите търсят също огромни количества - над 5600 тона. Анонсите за покупка на фуражен ечемик са сред 410 и 430 лева./тон, царевицата се търси на равнище 420-440 лева./тон. Има поръчки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на цени 770-800 лева./тон, само че продавачите не оферират стоката. Всички цени са без Данък добавена стойност. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР