Ще бъде представено и отличено най-доброто от най-новото в българското

...
Ще бъде представено и отличено най-доброто от най-новото в българското
Коментари Харесай

Национален фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“

Ще бъде показано и отличено най-хубавото от най-новото в българското кино, излязло през последните 18 месецаВсеки ден от 2 до 9 май в Дома на киното – безвъзмездни прожекции на над 60 филми.
Време е за кино.
За българско кино.
За новото и най-хубавото от българското кино.

Над 60 български игрални, документални и анимационни филми ще бъдат показани на Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските кино дейци от 2 – 9 май 2022 година: всеки ден безвъзмездни прожекции в Дома на киното в София.

Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и създател на Съюза на българските кино дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по план и обсег конгрес за достиженията на българското игрално, писмено и анимационно кино, както за кино доктрина и рецензия. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за кино изкуство на Съюз на българските кино дейци (СБФД), чието начало е сложено през 1975 година

„ Национален фестивал на българското кино – награди на СБФД „ Васил Гендов“ наследява значимостта си за професионалната кино общественост като единственият народен конгрес, който преглежда и прави оценка труда на обособените специалности в киното в другите си конкурсни категории. С определения формат и осъвременена идея, отговаряща на потребностите както на професионалната колегия, по този начин и на по-широката аудитория, Фестивалътще се отвори за разнородни аудитории, ще притегля задгранични специалисти и ще се трансформира в влиятелен професионален конгрес с национално и интернационално значение “, споделя Милко Лазаров, ръководител на Съюза на българските кино дейци.

„ Замислени като годишен фестивал с богата стратегия и редица съпътстващи събития, тези награди ще се трансфорат в неповторимо и значимо за българската кино промишленост многокомпонентно професионално събитие, което от една страна цели да разпространява достиженията на българското кино и да построява нова аудитория за него, а от друга – да подтиква работата на кинотворците, като пази високи професионални критерии и отличава най-хубавите.Номинациите за всички специалности, без които един филм ни би могъл да бъде основан, са направени от креативните гилдии към СБФД “, споделя Катерина Ламбринова, шеф на Фестивала. Вижте.

Фестивалът ще отличи най-хубавите филми в три конкурсни секции: за игрално, писмено и анимационно кино, ще оцени достиженията на всяка една специалност в киното, както и труда на кино теоретици и критици. Предвидена е и Специална премия за изцяло творчество.

Председателите на журитата са Петър Вълчанов (игрално кино), Андрей Паунов (документално кино) и Златан Радев (анимационно кино), а членове – известни режисьори, оператори, артисти, сценаристи, кинотеоретици и критици.

Кои са спечелилите ще стане ясно на 15 май на специфична гала в Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

Голямата премия ще бъде оповестена от почетния посетител на събитието Кшѝщоф Зану̀си, легенда на международната кинематография.

В съпътстващата стратегия на фестивала са включени специфични майсторски класове на режисьорите Андрей Паунов и Камен Калев, които ще се проведат на 17 и 24 май в залата на СБФД на бул. Дондуков 67.

С респект към Васил Гендов
Васил Гендов е считан за бащата на българското кино. Автор е на първият български филм „ Българан е галант “, прожектиран през 1915 година Режисьор, артист и драматург.

През 1921 година дружно със брачната половинка си Жана Гендова основава Софийския пътуващ спектакъл, на който е шеф, режисьор и артист. Основоположник на българското кино изкуство, основател е на първата българска филмопроизводствена кооперация „ Янтра филм “. Инициатор за основаване на първия „ Съюз на артистите в България “ (1919 – 1920), „ Съюза на кинодейците в България “ (1931 г.), както и на „ Музея на българската кинематография “ (1948 г.). Основател на първия съюз на филмовите дейци (1934).

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира с финансовата поддръжка на Столична община и Изпълнителна организация „ Национален Филмов Център “.
Медийни сътрудници са Българска национална телевизия, БНР и списание КИНО.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР