Ще бъде ли закрит най-сетне лагерът Гуантанамо, както беше обещал

...
Ще бъде ли закрит най-сетне лагерът Гуантанамо, както беше обещал
Коментари Харесай

Свършва ли сагата Гуантанамо?


Ще бъде ли закрит най-накрая лагерът Гуантанамо, както беше заречен президентът Обама? След като ОАЕ оповестиха, че ще одобряват 15 от намиращите се в него арестувани, се търсят искащи за последните 61 пандизчии.

По времето на президента Джордж У. Буш, когато беше основан строго охраняваният затвор на о. Куба, в него се намираха повече от 700 пандизчии - всичките упрекнати в съучастничество в. Президентът Обама се надява, че още преди края на мандата си ще успее да убеди Конгреса за прехвърлянето на оставащите 61 арестувани към други затвори. И в случай че не с политически, в случай че се наложи и с финансови причини. Защото разноските за останаващите в лагера пандизчии са големи: надзирателите, здравното обслужване, прехраната и всичко останало костват доста пари.
Редакцията предлага
Досега американските депутати настойчиво се съпротивляват и не желаят да позволен пандизчии от Гуантанамо да стъпят на американска земя. Президентът Обама счита тази позиция за неправилна. " От години насам е ясно, че Гуантанамо не служи в интерес на нашата сигурност. Тъкмо в противен случай - терористичните организации го употребяват като агитация, с цел да набират нови членове ", споделя Барак Обама.

Хилари Клинтън, която може да стане идващият президент на Съединени американски щати, поддържа неговото мнение. " Мисля, че президентът има право да закрие Гуантанамо. Лагерът е единствено реклама за терористите ", твърди тя.

Обама с вързани ръце

Прeзидентът Обама действително е подвластен от други страни, които биха се съгласили да одобряват на своя територия пандизчии от Гуантанамо. Последното освобождение на 15 пандизчии е и най-масовото по време на неговия мандат. Тези мъже ще бъдат признати от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Барак Обама благодари на страната за нейния човечен жест. Критиките обаче не закъсняха. Кели Ейът от Републиканската партия съобщи, че пандизчиите имат връзки с терористични групировки и този факт бил потвърден от отчет на Пентагона. Тя съобщи, че пандизчиите са били телохранители на Осама бин Ладен или са специалисти по взривни устройства. 12 от пандизчиите са от Йемен, а другите трима - от Афганистан.

Графиката демонстрира кои страни какъв брой пандизчии са приели от Гуантанамо (в жълто) и произхода на освободените пандизчии (графиката в червено)

ОАЕ не оспорват това. " Мъжете ще вземат присъединяване в специфична стратегия за дерадикализация. Към това спада и работата с умерени духовни водачи. Всички признати от ОАЕ пандизчии ще останат в пандиза, до момента в който управляващите не решат, че те съставляват най-малък риск ", декларира американски чиновник за Уолстрийт Джърнъл.

А оставащите 61 индивида?

Обама обаче няма доста време, с цел да извърши. В него други 20 пандизчии чакат да бъдат освободени, стига да се откри страна, която е склонна да ги одобри. Освен тях има още 41 обвинени, които или би трябвало да бъдат съдени за атентатите от 11 септември, или ролята им в тях остава неизяснена, защото признанията им са били изтръгнати с мъчения.

Въпросът е коства ли си тогава за Съединени американски щати да поддържат един лагер за 41 пандизчии? Кандидатът за президентския пост на републиканците Доналд Тръмп към този момент разгласи, че, в случай че стане президент, няма да закрие Гуантанамо. " Има радикални ислямисти и ние имаме едно несъмнено място, където да ги държим ", съобщи той по време не предизборната си акция.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР