Ще бъде ли от полза ако въведем 4-дневна работна седмица

...
Ще бъде ли от полза ако въведем 4-дневна работна седмица
Коментари Харесай

4-дневна работна седмица в България: Ползи и вреди


Ще бъде ли от изгода в случай че въведем 4-дневна работна седмица в България или тъкмо противоположното?

Все по-често този въпрос навлиза измежду българските компании. Затова дали ще бъде от изгода или ще вреди има много красноречиви отзиви.

От една страна посредством редуциране на работните дни, за сметка на почивните, чиновниците ще имат по-добър баланс сред персоналния и професионалния живот. Отпуските и болничните ще намалеят, защото ще имат повече време за отмора и персонални задължения. Продуктивността ще се усили, хората ще се усещат по-добре и по-щастливи на работното си място.

От друга страна е евентуално съкращаването на работната седмица да се отрази на заплащането на чиновниците. Това ще зависи само от компанията и изискванията, които тя предлага. Обучението на нов личен състав ще лишава повече време и запас, което ще се отрази на качеството и времето за осъществяване на поставените задания.

В България 4-дневната работна седмица е към този момент въведена в някои компании. Те разясняват, че работната заплата не се е трансформирала, а продуктивността на чиновниците не е спаднала. Според ръководителя на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева има опция при нас публично да се одобри съкращението на работната седмица. За да се случи това обаче е нужна сериозна подготовка, както и се постановат промени в закона.

„ Ясно е, че когато се вкарва четиридневна работна седмица, в 90% от случаите заплатата не се трансформира, тя продължава да бъде като за петдневна работна седмица. Има плюсове от позиция на това, че при подобен модел чиновниците съумяват да се концентрират, да се концентрират и от време на време са много по-ефективни и производителни ", сподели още Василева в изявление за Българска телеграфна агенция.

Четиридневната работна седмица е все по-коментирана и мечтана от огромните компании. Голяма част от тях се двоумят, защото не са премерили кое от позитивите и негативите ще доминира след тази смяна. Като компромисен вид някои компании дават избор на своите чиновници, а точно 5-дневна работна седмица, с 8 часов работен ден или 4 дневна работна седмица, с 10-часов работен ден. По този метод чиновниците имат избор и могат да обмислен кое е по-добре по отношение на техните потребности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР