Ще бъде ли окървавен предстоящият избор на главен прокурор ?Този

...
Ще бъде ли окървавен предстоящият избор на главен прокурор ?Този
Коментари Харесай

Цената на преврата пада, или фалшивата атака срещу протестиращите срещу Гешев

Ще бъде ли оцапан с кръв идният избор на основен прокурор? "

Този надпис се появява във вторник в късния следобяд на телевизионния екран до момента в който тече изявление с Даниела Дариткова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ. Тя гостува в Канал 3, свързван с Делян Пеевски. Поводът е новият парламентарен сезон, само че преди диалога с Дариткова водещата афишира извънредна информация:

" Дали се задава нов Костинброд...Изключително абсурден материал...опит за прелом, за принудително завладяване на властта...Протести, които би трябвало да се окървавят...Посочена е скица...Най-жестокото е, че разказва един скрит план, в който взе участие и неговият татко...Изключително скандални разговори...Скандални диалози...Сигналът не е неизвестен... "

С такива думи Неделина Анева стартира предаването. Тя употребява прекомерно постоянно определението " скандални " и чете извадки от листите пред нея, за които твърди, че са сигнал до всички съществени институции в страната и са изпратени до медиите от Йордан Бонев. Водещата споделя, че нямат удостоверение на полученото, само че пита гостуващата Дариткова (която е изненадата от информацията) дали се опасява, че може да се развие сходен сюжет за " окървавяване на митинг "...

Минути по късно - водещата по " Пик телевизия " (както " Пик " показва видео материалите си) Ива Николова прави живо отразяване на проведения от уеб страницата протест в отбрана на кандидатурата за Иван Гешев за основен прокурор и чете от същия сигнал в ефир. От време на време прекъсва, с цел да каже няколко думи за протичащото се на жълтите павета (протестът е малочислен и обикаля в кръг площад " Независимост " ). После размахва белите листи, също скандализирана от наличието им. Паралелно в " Пик " стартира типичната атака с поредност материали с гръмки заглавия по тематиката...

Във вечерните си вести в 19 часа " Нова тв " оповестява, че са получили видеозапис и чатове и че те разкриват скрит план на Десислава Иванчева - някогашният кмет на " Младост ", която е под домакински арест след присъда на първа инстанция за желан рушвет. В репортажа е излъчен фрагмент от записа с Десислава Иванчева (остава усещането, че това е цялото видео изпратено до тях). В него тя дава отговор на мъжки глас, че е главно срещу избора на Гешев, само че отхвърля да се е договаряла с Бойко Атанасов да паднат обвиняванията й и че желае да бутат мафията и чака че хората, които стачкуват против Гешев ще желаят и държавното управление да си върви.

" Дневник " не е измежду медиите получили писмото.

Сигнал за медийна приложимост

Информацията за сигнала, който още даже не е импортиран в прокуратурата, стартира да се появява във вторник вечер и в други уеб сайтове. Тя попада измежду новините за митинга против избора на основен прокурор и контра-протеста против него и " За " Гешев ", проведен от " Пик " - и двата се случват във вторник по здрач на метри един от различен.

Никой от първите разпространяващи информацията не разяснява кой в действителност е подателят - Йордан Бонев (виж карето в края).

В сряда заран той към този момент официализира изказванието си, че това е сигнал до няколко институции и го внася в прокуратурата, след което застава пред камери пред Съдебната палата. " Нова тв " го включва онлайн, само че Бонев не е изключително явен в обясненията си. Основното, което твърди е, че Иванчева е взела 75 000 лв., свързва я с гражданско съдружие " Боец " и ръководителят му Георги Георгиев и ги назовава " мафия ".

В идващите часове вести за " импортиран сигнал за прелом в страната " и по какъв начин се провеждат митингите против Гешев ще бъдат изявления в разнообразни медии с разнообразни елементи от наличието - цитати и фотоси от чатове.

Тук-там стартират да се появяват и първите отричания на Иванчева и главният й събеседник съгласно сигнала Венцислав Ангелов-Чикагото, че приложените чатове сред тях са подправени.

Накратко - какво съдържат 23-те страници: Сигналът би трябвало да внуши, че митингите против избора на Иван Гешев са платени, че се провеждат от Десислава Иванчева, която желае да бъде подсилен следователя Бойко Атанасов - той е повдигнат от гражданско съдружие " Боец " като гражданска кандидатура за основен прокурор, само че тя не беше внесене от никого от имащите право да го сторят като номинация. Също по този начин се твърди, че се заплащат от Цветан Василев, само че и от Иво Прокопиев (бел.ред. - съиздател на " Дневник " и " Капитал " ). За Василев се изяснява, че ще заплаща добре за радикализиране на митинга на 12 септември. В информациите (подобно на дописка в " Пик " ) са забъркани и имената на водача на " Да, България " Христо Иванов, ръководителя на сдружението " Боец " Георги Георгиев, на уеб страницата " Биволъ " и основателите му Атанас Чобанов и Асен Йорданов, както и неназован чиновник - счетоводител на " Дунарит ", за който се твърди, че предава парите и би трябвало да бъде обвързван с Цветан Василев. Също и на Венцислав Ангелов-Чикагото, който е татко на подателя Йордан Бонев. В така наречен сигнал има приложени фотоси на екран на чатове и също транскрипция на тези чатове, както и диалози (част от които изцяло неясни) сред татко и наследник, само че сред тях има пояснения или заключения, които обобщават внушенията на сигнала - задачата е " завладяване на властта ", готвен прелом за 12 септември, а " главното " оръжие " са митингите против избора на Гешев на 10 и 12 септември.

Самият Бонев се показва като " вътрешен човек ", притеглен от татко си да работи за Иванчева и влезнал с цел да оказва помощ на тези хора, само че " попаднал на секрети чатове ", че готвят нещо ужасно и решил да ги изобличи, че са мафия.

Следобед Десислава Иванчева, която към този момент беше коментирала пред няколко медии, че чатовете са подправени, популяризира и отворено писмо. В него тя споделя, че публикуваната информация е " долна неистина и нов опит да бъда набедена, което е незаконно действие по Наказателния кодекс (чл. 286 НК) и, за което ще сезирам способените институции! Сигналът против мен, че вземам участие в прелом против държавното управление и основния прокурор, е подправен и цели да ме компрометира преди старта на предизборната акция. " Иванчева се кандидатира за кмет на София.

На въпроси на " Дневник " тя отговори, че се е срещала с Йордан Бонев, който е " идвал у дома и е бил доброволец, който събира подписи...При мен от януари месец всеки който е поискал, без да съм го канила е добре пристигнал ". За татко му Венцислав Ангелов-Чикагото споделя, че познава също от посещаване у тях - " Не знам по какъв начин пристигна у дома. Когато пристигна сподели, че желае да направи видеострийм онлайн и сподели, че има доста почитатели. Действително имаше към 15 000 почитатели в една от страниците му и искаше да опиша за делото си....Втори път пуснахме видеострийм онлайн и това е. Това беше преди повече от два месеца. "

Самият Ангелов - Чикагото също отхвърли пред " Нова тв " да е бил в такива диалози и съобщи, че нито е против Гешев, нито го поддържа за основен прокурор.

Активно мероприятие против митингите

Но за по-малко от 24 часа живот сигналът, основан на чатове, оповестени и от двамата посочени участници в тях за подправени и неразбираем диалог сред татко и наследник, получи задоволително медийно покритие, с цел да извърши най-малко част от задачата си - да дискредитира митингите против избора на Иван Гешев. Внушенията са познати - че са платени, че обслужват персонални ползи, че са против Бойко Борисов.

Друга цел очевидно е да популяризира информацията, че на идващия митинг (насрочен за 12 септември) може да има конфликти т.е. да откаже хора да се включат в него.

Сигналът беше мотив в сряда основният прокурор и вътрешният министър, които са в Народното събрание за шпионския сигнал, да бъдат питани по тематиката. Сотир Цацаров хитро я отклони с думите, че " сигналът е импортиран, само че напълно искрено ви споделям, че с оглед заниманията си с доста други неща, в това число и това, не съм имал време даже да го прочета. Сигналът ме чака на бюрото сега, в който се върна ". Но даде да се разбере, че персонално ще чете писмото.

Младен Маринов обаче изясни, че " следиме и този развой, и има такива сигнали. И ние сме обезпокоени от това което чуваме по действен път, че вероятно могат да зародят нарушавания на публичния ред. В отговори на въпроси, той посочи още, че " реагираме постоянно съгласно обстановката и данните, взимат се ограничения обстановката да не ескалира. " Така волно или несъзнателно, в случай че един от търсените резултати е бил да тормози хората какво ще се случва на 12 септември, той го поддържа.

Премиерът Бойко Борисов към момента не е коментирал тематиката, само че той доста добре знае кой е " жителят Йордан Бонев ". Бонев беше обвинил Борисов пред медиите, че е заречен половин милион лв. за митинг, с който да бъде осъществен прелом против държавното управление на Пламен Орешарски. Бонев гостуваше на Бареков в ТВ7 и му вдигаше имиджа с изказвания, че Борисов желае да смачка тв водещия...

Тогава Борисов дефинира всичко това като компромат против него.

Слаби сценаристи, всевъзможни средства

Сега същият човек (Бонев) споделя същата история (за преврат), само че ориентирана против Борисов. Има и известна разлика - през 2014 година Бонев твърди, че Борисов предложил 500 000 лв., до момента в който в този момент, с цел да падне Борисов цената на преврата ще е към 400 000 лв..

Сигналът надали е писан от Бонев. Според данните на документа, с който " Дневник " разполога, не е ясно кой го е основал, само че съвсем по същото време последно го е редактирал човек на име Александър Иванов.

Дали сценаристите зад дейностите на Бонев са същите като през 2014г. също не е ясно. Сега обаче " медийната машина ", която обслужва сигнала е по-голяма, по-бърза и по-умела в разпространяването на подправени вести. Явно могат да разчитат и на внимание от институциите.

През 2014г. Бареков беше удовлетворен като каква жертва е показан.

Настоящият сигнал несъмнено се харесва на Иван Гешев, който е в нова атака да пази кандидатурата си за основен прокурор. А за задачата е комфортно всички, които са сериозни към нея, процедурата по желание или прокуратурата и началника й - да бъдат дискредитирани.

Кой е Йордан Бонев

" 15 пъти Бойко Борисов ми повтори, че Бареков би трябвало да бъде сплескан. Борисов ми сподели къде е била кочината в къщата му и къде татко му е гледал свине...Бойко Борисов поръчал на национално придвижване " Свобода " да съберат 10 000 индивида пред Народното събрание и по този начин да съборят властта. "

Това е част от къса дописка под заглавие " Йордан Бонев: Борисов 15 пъти ми сподели да смачкаме Бареков, поръча ни митинг пред Народното събрание ". Публикувана е в " Пик " на 2 февруари 2014 година.

През 2013 година Йордан Бонев е част от групата провокатори, появили се на митингите, като за техен неофициален водач бе посочен Бисер Миланов, прочут с прякора си Петното. И двамата са от Русе, като Бонев е наследник на Венцислав Ангелов-Чикагото, който е бил обвинен по дело за трафик на опиати.

В първите дни на митинга Бонев и Миланов бяха снимани дружно с изпълнителния шеф и водещ в ТВ 7 Николай Бареков, който по това време гневно бранеше държавното управление на Орешарски. Миланов и Бонев бяха измежду главните провокатори, като на няколко пъти бяха арестувани поради хулигански прояви.

Именно групата към двамата русенци, обединена под Национално придвижване " Свобода ", беше измежду представителите на протестиращите, с които Орешарски се срещаше постоянно, с цел да разисква настояванията им.

В началото на януари 2014 година в изявление за вестник " Галерия " Йордан Бонев споделя, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов поканил в дома си него и Бисер Миланов и им предложил 500 хиляди лева, с цел да радикализират митингите против кабинета " Орешарски " и да разгласят пред медиите, че са работили за Бареков. Дори платил на Миланов задатък от 12 хиляди лева Борисов отхвърли изказванията, определяйки ги като компромат.

Според Бонев Борисов им заречен, че в случай че това стане, ще помогне за преобразуването на придвижване " Свобода " в партия. " Той съобщи, че ще заемем мястото на " Атака " и Волен Сидеров ", а " ние двамата ще станем известни политически лица ", споделя в изявлението за " Галерия " Бонев. По думите му, с цел да е по-убедителен, Борисов позволил и вид за необятна управническа коалиция с Българска социалистическа партия, в случай че предходният президент Георги Първанов оглави социалистическата партия. По думите на Бонев срещата с Борисов се е провела в последните дни на 2013 година

В изявлението си за " Галерия " Бонев на няколко пъти акцентира, че не желае да бъде свързван с Бисер Миланов и акцентира, че Петното му е заповядал да уреди въпросната среща с Борисов. Според него задачата била " да смачкаме Николай Бареков ". В изявление за ТВ7 Бонев описа още, че " 15 пъти Бойко Борисов ми повтори, че Бареков би трябвало да бъде сплескан ".

В друго изявление пред публицисти в края на януари 2014 година Бонев акцентира, че Венцислав Ангелов му е биологичен татко, само че е бил осиновен от баба си и дядо си. Настоява и да не бъде свързван с делата му за наркотрафик.

По-малко от половин година по-късно Венцислав Ангелов е арестуван дружно с още двама души по обвинявания за офанзива против банковата система на България. Това става единствено седмица, откакто вложителите в КТБ стартират всеобщо да изтеглят парите си. Чикагото е арестуван по съмнение за присъединяване в изпращането на писма до електронни пощи (имейли) до търговски сдружения с отрицателна информация за банковата система.

Тогава Йордан Бонев афишира, че това е следващ удар против семейството му, откакто малко преди този момент брат му бил упрекнат в ксенофобия. По думите му татко му няма нищо общо с обвиняванията, които са му повдигнати, а цялата обстановка дефинира като операция. " Това е политически произвол над татко ми. Кукловодите желаят да го изкарат като причина за срутва на банковата система ", споделя още той пред публицисти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР