Ще бъдат въведени електронни винетки. Така на хората няма да

...
Ще бъдат въведени електронни винетки. Така на хората няма да
Коментари Харесай

Министър Нанков обяви важна за всички шофьори новина, свързана с винетките

Ще бъдат въведени електронни винетки. Така на хората няма да им се постанова към този момент да си купуват стикери и да ги лепят по стъклата. Цените на електронните винетки няма да бъдат повишавани. Нещо повече - ще се вкарат еднодневни винетки и такива за уикенда. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия районният министър Николай Нанков. В 17:00 часа в АПИ ще бъдат отворени шестте предложения за ТОЛ системата за коли над 3.5 тона, сподели районният министър Николай Нанков.

АПИ е възложител на публичната поръчка.

Одобрени са всички претенденти, подали предложения.

Надяваме се, че ще успеем. Генерирахме 6 предложения, процедурата беше по обжалване на този стадий, поради късия съгласно някои претенденти период и сега сме на третия стадий – отваряне на офертите, изясни Нанков.

За нас е извънредно значимо оптимално бързо да въведем системата, съобщи министърът.

Ако публичната поръчка се забави (провали) страната има авариен вид - ще сътвори държавно дружество, което да построи и експлоатира тол системата.

Обществената поръчка няма да бъде прекъсната и двата процеса ще са паралелни. Ако бъде класиран претендент посредством публичната поръчка, процедурата ще продължи по остарелия ред, изясни неотдавна Нанков.

По думите на Нанков генерираният от тол таксите запас ще се употребява единствено за възстановяване на инфраструктурата и сигурността. Очакваните годишни доходи са до 1 милиарда лева

Очаква се построяването на ТОЛ системата да коства към 200 милиона лв..

Повече от 2/3 от ресурса, който генерираме на годишна база като приходи идва от притежателите на леки коли. С ТОЛ системата знакът ще бъде тъкмо противоположен, твърди Нанков. Около 50-55 % от републиканската пътна мрежа ще попадне в обсега от системата. Тя ще бъде единствено за тежкотоварните коли над 3,5 тона.

Цените на винетките за леките коли няма да бъдат повишавани след въвеждането на системата за таксуване на пътищата, сподели още министърът.

От Министерство на регионалното развитие обмислят да вкарат гъвкава политика при установяване на цените на електронните винетки и ТОЛ таксите.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР