Ще активираме държавна помощ за компенсиране на щетите в лозовите

...
Ще активираме държавна помощ за компенсиране на щетите в лозовите
Коментари Харесай

Държавна помощ за лозовите масиви в Бургаско

Ще активираме държавна помощ за компенсиране на вредите в лозовите масиви в област Бургас. До момента са подадени 48 заявки от аграрни производители за пропаднали площи и комисиите са установили към 2500 дка лозови насаждения с изцяло унищожена продукция. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който направи оглед на вредите, нанесени от бурята в лозовите масиви край Поморие, дружно с кмета на града Иван Алексиев и регионалния шеф на Бургас Мария Нейкова.

Четири екипа на Областната дирекция „ Земеделие “ в Бургас правят оценка вредите, уточни аграрният заместник-министър. Той добави, че стопаните с напълно унищожена продукция ще бъдат обезщетени посредством схемата „ Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия “. Максималното възможно подкрепяне по тази държавна помощ е в размер до 80% от действителните разноски за развъждане на дадена просвета през стопанската година, изчислено съгласно обновени софтуерни карти.

По предписание на министъра на земеделието Явор Гечев към ставката за обезщетение ще бъдат добавени и спомагателни средства за разчистване на последствията от бурята, сподели още Тодор Джиков.

За унищожените структури в лозовите масиви регионалният шеф Мария Нейкова пое ангажимент да бъде направено всичко допустимо, с цел да получат хората поддръжка от страната, като въз основата на подадените заявки ще бъде поискана оценка на вредите от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет.

„ Плододаването на едно такова насаждение е 30 – 40 година или половин човешки живот и нищо не може да компенсира инвестицията на земеделските производители, това е тяхната издръжка. Виждаме какъв брой слаби и безсилни сме пред естествените стихии. Крайно време е в Министерството на земеделието да се сътвори междуведомствена група сред страната, земеделските производители и застрахователните компании. Държавата е тази, която може да дефинира посоката, към която ще вървим “, съобщи заместник-министър Тодор Джиков.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР