Щатският долар се засилва спрямо повечето основни световни валути в

...
Щатският долар се засилва спрямо повечето основни световни валути в
Коментари Харесай

Доларът се засилва в очакване заседанието на Фед

Щатският $ се ускорява по отношение на множеството съществени международни валути при започване на търговията в понеделник. Фокусът на пазара тази седмица е съвещанието на Федералната аварийна система на Съединени американски щати, след което американската централна банка може да реши да усили темпа на ограничение на програмата за количествено облекчение.

Към 11ч. българско време общата валута спада по отношение на $ с 0,39% - до $1,1273 за евро при $1,1313 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската през днешния ден сутринта се увеличи с 0,25% - до 113,66 йени за $ против 113,44 йени при закриване на търговията в петък.

Британската лира стерлинг се намалява с 0,28% по отношение на $ до $1,3227 за паунд, а австралийският $ - 0,08%, до $0,7166.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), прибавя 0,08% в понеделник, а по-широкият показател на $ WSJ - 0,09%.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл, който наскоро приказва пред банковата комисия на Сената, а по-късно и пред комисията по финансови услуги към Камарата на представителите, сподели, че поради високия инфлационен напън има смисъл да се форсира темпът на ограничение на месечното изкупуване на активи. Той означи, че регулаторът може да разиска този въпрос още през декември.

На срещата, извършена при започване на ноември, Федералният запас реши да понижи размера на назад изкупуване на активи, който възлизаше на 120 милиарда $ на месец, с 15 милиарда $ същия месец и да продължи да редуцира програмата със същото движение през декември.

Статистическите данни, оповестени по-късно съвещание, демонстрират ускорение на растежа на потребителските цени в Съединени американски щати през ноември до 6,8% на годишна база - най-много от юни 1982 година.

Федералният запас би трябвало да работи бързо, с цел да сложи инфлацията под надзор, сподели Мохамед Ел-Ериан, основен стопански консултант на Allianz SE. Според него Фед не би трябвало да смята повишаването на инфлацията в Съединени американски щати за краткотрайно събитие. " Това основава огромна възможност от неточност в политиката, - отбелязва специалистът. - Фед би трябвало бързо, започвайки тази седмица, да възвърне контрола върху инфлацията. "

Срещата на американската централна банка ще се организира на 14-15 декември.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР