Щатският борсов индекс S&P 500 падна с над 13% между

...
Щатският борсов индекс S&P 500 падна с над 13% между
Коментари Харесай

Щатският индекс S&P500 с най-лош старт на годината от 1939 г.

Щатският борсов показател S&P 500 падна с над 13% сред януари и април тази година.

Това е най-лошият четиримесечен старт на годината за показателя от 1939 година, когато именитият вложител Уорън Бъфет е бил едвам на девет години.

Сравнението на днешния борсов пазар с този преди 83 години не е еднопосочно, защото тогава в S&P са били включени единствено 90 компании. Първата една трета от годината обаче беше ужасна за вложителите от всякаква позиция. Индексът Dow Jones изгуби 9% до края на април, а спадът при софтуерния Nasdaq беше от 21%.

Основните щатски борсови показатели записаха покачване през вчерашния ден. Dow Jones набъбна с 84 пункта, или 0.3%, откакто падаше с 525 пункта по-рано денем. S&P 500 набъбна с 0.6%, до момента в който софтуерният Nasdaq добави 1.6%.

На Уолстрийт има остаряла сентенция, която гласи "продай през май и си почивай. " Тя е отпратка към теорията, че бичи настроените трейдъри си почиват през летните месеци и при започване на есента и че цените на акциите нормално се намаляват до преди зимните празници.

Тази година обаче огромните разпродажби може би към този момент се случиха, защото в последно време има обичайно количество под паника продажби.

Инвеститорите към този момент са вън от пазара и може в този момент да се завърнат.

Има доста неща, за които пазарите да се тормозят. Федералният запас следва да стартира да подвига лихвите по-агресивно, с цел да се бори с инфлацията. Опасенията към COVID-19 и локдауните в елементи от Китай плашат вложителите по света. Руската инвазия в Украйна също способства за тези терзания. Всички тези фактори доведоха до засилващи се опасения по отношение на възможна криза.

Акциите на софтуерните компании понесоха максимален удар, като книжата на Amazon, Meta и Netflix поевтиняха изключително съществено. Акциите на тогавашния любим на вложителите Netflix поевтиняват с 68%, като това е най-лошо представящата се компания в S&P 500 от началото на годината.

На Уолстрийт обаче има и друга сентенция, която гласи "Акциите се изкачват по стената от безпокойството. " Пазарите постоянно бележат растеж в проблематични времена, частично тъй като вложителите чакат по-светло бъдеще, когато всички тези страхове отслабнат.

И по този начин, следва ли към момента най-лошото за акциите или пазарът най-сетне е покрай това да образува дъно? Някои анализатори виждат аргументи за оптимизъм.

"Пазарите евентуално се доверяват прекомерно малко на напредъка във връзка с веригите на доставки, антиинфлационната политика и устойчивостта на енергийните пазари, като всичките тези неща наподобява се движат в вярната посока и биха могли навреме да подобрят настройките и пазарните оценки, " споделя пред Робърт Тийтър, ръководещ шеф на Silvercrest Asset Management, представен от CNN Business.

Според Тийтът пазарът на труда остава в положително положение, а финансовите резултати на фирмите за първото тримесечие в огромната си част са били "доста положителни ", макар "няколкото пропуща, " главно в софтуерния бранш.

"Тъй като множеството неприятни вести към този момент излязоха, а вероятностите за по-добри вести са налице, за вложителите евентуално е рационално да удължат своя времеви небосвод, " добавя Тийтър.

Американските консуматори към този момент не наподобяват изключително обезпокоени.

Въпреки че доверието понижава поради опасения по отношение на инфлацията, продажбите на дребно остават високи – феномен, който някои икономисти нарекоха "отмъстително харчене " след двете брутални години на пандемия. Що се отнася до корпоративните резултати, дейностите приказват по-силно от думите.

"След две години на ограничавания поради COVID-19, хората желаят да излязат на открито и да разполагат със средствата да го създадат. Кешът на семействата за първи път от три десетилетия надвишава отговорностите, " споделя Линда Дюсел, старши анализатор във Federated Hermes.

"Корпоративна Америка също е в страхотна форма, " добавя тя. "Печалбите и паричните потоци са на рекордно високи равнища. Маржовете на облага са на или покрай върхове. Очакванията за облагите на фирмите от S&P 500 не престават да нарастват. А кешът изобилства в счетоводните салда на фирмите. "

Има основателни аргументи за терзания, че комбинацията от възходящи лихви и по-високи цени на петрола, в последна сметка, може да докара до криза или стагфлация - комбинацията от слаб стопански напредък и повишаващи се потребителски цени. Изглежда обаче към момента не сме на този стадий, което е добре за вложителите.

Нещо повече, цялата тази тактика за продажби през май и взимане на отмора по-късно не се осъществя през последните няколко години.

Странно е да се счита, че акциите би трябвало да поевтиняват през лятото, тъй като трейдърите отпътуват за Хамптънс и изхвърлят телефоните си в Атлантическия океан. Миналата година S&P 500 набъбна с 10% в интервала сред началото на май и края на октомври.

По данни на LPL Financial от предходната година S&P 500 нараства приблизително с 5.7% сред май и октомври през последното десетилетие. Единственият случай, в който пазарът записва намаляване в този интервал, е през 2015 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР