Щатските власти засилиха кампанията си срещу Huawei, като добавиха китайския

Щатските власти засилиха кампанията си срещу Huawei, като добавиха китайския ...

Huawei попадна в „черния търговски списък на САЩ.


Щатските власти засилиха кампанията си срещу Huawei, като добавиха китайския гигант в списъка с фирми, на които е забранено да купуват компоненти от щатски компании, а освен това блокираха използването на нейното оборудване в телекомуникационните мрежи на страната.

Този ход на Министерството на търговията не позволява на Huawei да купува компоненти от щаткси компании без специален лиценз, т.е. доставчици на полупроводникови изделия като Intel, Qualcomm и Nvidia трябва да искат специално разрешение от министерството. Подобно ограничение бе въведено за ZTE през 2018 г.

В свое изявление министерството обяви, че това действие произтича от информацията, която „предоставя разумна основа за заключението, че Huawei участва в дейности, които противоречат на националната сигурност на САЩ или на външнополитическите интереси“. В него пише още, че това включва дейности, за които се твърди, че разследване на Министерството на правосъдието на САЩ било показало, че евентуално има нарушения на санкциите.Huawei веднага отговори, като заяви, че ограничаването на правото да прави бизнес в страната „няма да направи САЩ по-сигурни или по-силни“. Компанията добави, че е „готова и желае да се ангажира“ с правителството, за да се стигне до ефективни мерки за гарантиране на сигурността на продуктите.

Същевременно президентът Доналд Тръмп подписа заповед, с която обяви заплахите към доставките на ИКТ технологии в страната за национален приоритет. Този ход изрично блокира сделките, включващи оборудване или услуги, предоставени от компании, считани за риск за сигурността, като даде на Министерството на търговията 150 дни, в които да създаде процеси за преразглеждане на подобни сделки.

Макар че Huawei не е посочена поименно в тази заповед, щатското правителство отдавна прави опити за тотална забрана на компанията. През август 2018 г. президентът предприе и стъпка в тази посока, като подписа законопроекта, забраняващ на правителствените агенции и техните доставчици да използват оборудване, доставено от Huawei и ZTE.

От Huawei изпратиха официално становище по повод заповедта на администрацията на Доналд Тръмп. В него пише, че „HUAWEI е безспорен лидер в 5G технологиите. Компанията е готова и би искала да работи с правителството на САЩ за намирането на ефективни мерки за гарантиране на сигурността на продуктите. Смятаме, че ограничаването на дейността на Huawei в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна. Вместо това тези действия ще доведат до ограничаването на избора на САЩ до по-слабо развити и същевременно по-скъпи алтернативи. Това би довело до забавяне на изграждането на 5G инфраструктурата на САЩ и в крайна сметка ще навреди на интересите на американските компании и крайни потребители. Освен това подобни необосновани ограничения нарушават правата на Huawei и повдигат други сериозни правни въпроси“, добавят от Huawei.

Източник: computerworld.bg