Щатските власти засилиха кампанията си срещу Huawei, като добавиха китайския

...
Щатските власти засилиха кампанията си срещу Huawei, като добавиха китайския
Коментари Харесай

Huawei попадна в „черния търговски списък на САЩ

Щатските управляващи ускориха акцията си против Huawei, като прибавиха китайския колос в листата с компании, на които е неразрешено да купуват съставни елементи от щатски компании, а също така блокираха потреблението на нейното съоръжение в телекомуникационните мрежи на страната.

Този ход на Министерството на търговията не разрешава на Huawei да купува съставни елементи от щаткси компании без специфичен лиценз, т.е. снабдители на полупроводникови произведения като Intel, Qualcomm и Nvidia би трябвало да желаят особено позволение от министерството. Подобно ограничаване бе въведено за ZTE през 2018 година

В свое изказване министерството разгласи, че това деяние произтича от информацията, която „ дава рационална основа за заключението, че Huawei взе участие в действия, които опонират на националната сигурност на Съединени американски щати или на външнополитическите ползи “. В него написа още, че това включва действия, за които се твърди, че следствие на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати било посочило, че вероятно има нарушавания на глобите.



Huawei незабавно отговори, като съобщи, че ограничението на правото да прави бизнес в страната „ няма да направи Съединени американски щати по-сигурни или по-силни “. Компанията добави, че е „ подготвена и желае да се ангажира “ с държавното управление, с цел да се стигне до ефикасни ограничения за гарантиране на сигурността на продуктите.

Същевременно президентът Доналд Тръмп подписа заповед, с която разгласи заканите към доставките на ИКТ технологии в страната за народен приоритет. Този ход категорично блокира покупко-продажбите, включващи съоръжение или услуги, предоставени от компании, считани за риск за сигурността, като даде на Министерството на търговията 150 дни, в които да сътвори процеси за преразглеждане на сходни покупко-продажби.

Макар че Huawei не е посочена поименно в тази заповед, щатското държавно управление от дълго време прави опити за тотална възбрана на компанията. През август 2018 година президентът предприе и стъпка в тази посока, като подписа законопроекта, забраняващ на държавните организации и техните снабдители да употребяват съоръжение, доставено от Huawei и ZTE.

От Huawei изпратиха публично мнение във връзка заповедта на администрацията на Доналд Тръмп. В него написа, че „ HUAWEI е неоспорим водач в 5G технологиите. Компанията е подготвена и би желала да работи с държавното управление на Съединени американски щати за намирането на ефикасни ограничения за гарантиране на сигурността на продуктите. Смятаме, че ограничението на активността на Huawei в Съединени американски щати няма да направи страната по-сигурна или по-силна. Вместо това тези дейности ще доведат до ограничението на избора на Съединени американски щати до по-слабо развити и в същото време по-скъпи други възможности. Това би довело до закъснение на построяването на 5G инфраструктурата на Съединени американски щати и в последна сметка ще навреди на ползите на американските компании и крайни консуматори. Освен това сходни голословни ограничавания нарушават правата на Huawei и повдигат други съществени правни въпроси “, прибавят от Huawei.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР