Щастлив съм, че заедно можем да отбележим присъединяването на България

...
Щастлив съм, че заедно можем да отбележим присъединяването на България
Коментари Харесай

Илва Йохансон: Не сме доволни, очакваме присъединяването на България и Румъния и в сухопътен Шенген

Щастлив съм, че дружно можем да отбележим присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това е извънредно значима стъпка и за двете страни, за която работим неотменно, поредно и взаимно от самото си присъединение към Европейски Съюз. Това сподели вътрешният министър Калин Стоянов, който одобри в Министерство на вътрешните работи свое румънски сътрудник Мариан-Кътълин Предою и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

„ Уважаема комисар Йохансон, благодаря ви за персоналната отдаденост на тази идея. Благодаря за вашата оценка и доверие, както и за поддръжката на Европейската комисия за участието на България в Шенген. Благодаря и на вас, министър Предою ", съобщи Стоянов.

„ Като положителни съседи и сътрудници, ние дружно преодоляваме компликации по пътя. Мисля, че България и Румъния са отличен образец за добросъседството. Българските и румънските жители и бизнеси заслужават да се употребяват от цялостния размер права по свободното придвижване. От 31 март това е реалност за въздушни и морски граници Съвместно продължаваме да работим за отпадане на контрола и по суша до края на тази календарна година. Мога да ви уверя, че Министерството на вътрешните работи ще продължи, както и до в този момент, да дава своя принос за гарантиране на високо равнище на сигурност на външните граници за които дава отговор България ",каза още българският вътрешен министър.

Йохансон показа, че е в страната ни, с цел да отпразнуват „ заслуженото и дълго чакано " присъединение на България и Румъния в Шенген. „ Ние работихме за това дружно и по тази причина моментът е превъзходен ", акцентира еврокомисарят. И добави: „ Не сме удовлетворени. Очакваме цялостното присъединение на България и Румъния и в сухопътен Шенген ".

Еврокомисарят по вътрешните работи разяснява приемането ни в Шенген

Еврокомисарят посочи, че преди два дни Комисията е приела годишния отчет за Шенген. За първи път са отправени рекомендации към Съвета да се ангажира с съответна дата за унищожаване на рестриктивните мерки по сухопътните граници. Темата се чака да бъде разисквана на Европейския съвет през юни.

„ С министър Стоянов и с министър Предою обменихме отзиви. Те описаха за напредъка, реализиран от двете страни. И това е открито посредством разнообразни задачи за оценка, определяне на обстоятелства и се открива, че България и Румъния са по-добре готови от други страни да приложат изцяло разпоредбите на Шенген ", акцентира Йохансон. Според нея външните граници на Европейски Съюз се охраняват доста добре и регистрира, че има положително съдействие на България и Румъния с трети страни, като образец беше даден с Турция.

„ Наскоро беше признат и Пактът за миграцията и убежището. По отношение на ограниченията, заложени в него, България и Румъния се оправят по-добре от други страни членки, с помощта на своите старания, които са внушителни. За Комисията, а и за мен персонално, е извънредно значимо двете страни да станат пълноправни членове на Шенген и това да е идващото решение на Съвета ", заключи Йохансон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР