Щастие, мъка и безотговорност. Това виждат доброволци, които не спират

...
Щастие, мъка и безотговорност. Това виждат доброволци, които не спират
Коментари Харесай

Щастие, мъка и безотговорност в пострадалите карловски села два месеца след бедствието

Щастие, тъга и безнаказаност. Това виждат доброволци, които не стопират да оказват помощ в тежко потърпевшите от наводненията карловски села два месеца след бедствието. За да се върнат усмивките на хората там и да се покаже, че мислите на обществото не престават да са с изпадналите в огромна неволя, се провежда огромен благотворителен концерт в зала 1 на НДК - на 31 октомври (понеделник) от 19 часа. Редица обичани музиканти от разнообразни стилове се сплотяват и излизат дружно на една сцена за благотворителния концерт " Приятели, помагайте ".

" Това е мотив да съберем хората, които не могат да участват физически на една идея и да оказват помощ на място, само че могат да отидат на един прекрасен концерт и по този метод да оказват помощ, като по едно и също време гледат и слушат техни обичани реализатори. В залата ще се съберат хора с добра душа, които ще си подарят един на различен положително въодушевление, а всичко това в името на хората от тежко потърпевшите от наводненията карловски села. Вярвам, че прелестните хора, които ще се съберат за концерта в Зала 1 на НДК - и реализатори, и аудитория, ще основат неповторима положителна аура, която няма да остане единствено в НДК, тя ще излезе отвън границите на София, ще допре доста хора в цялата страна и ще доближи до нашите другари от потърпевшите села ", споделя Лео Кадели - създател на благотворителната платформа " Приятели, помагайте ", която е главен уредник на концерта.

" За мен е задоволително хората от потърпевшите села да схванат, че не са сами, да не се усещат сами. И да знаят, че доста хора, покрай тези изглеждащи им далечни жълти павета, доста хора в центъра на София се събират поради тях и милеят за тях. Да, нашата платформа " Приятели, помагайте " провежда концерта, само че нищо няма да стане без хората в София, които да дойдат и да поддържат концерта. Да си кажат: " Абе и аз имам баба и дядо на село, в случай че, не дай боже, на следващия ден се случи нещо и на тях, ще е хубаво да има хора, които да оказват помощ и на тях ". Призовавам всички другари, изключително тези от София, да отделят три часа - да създадем тази естетика, това благополучие и тази аура, които ще доближат до хората от потърпевшите села ", добави той.

Чрез благотворителното събитие се събират средства за главен ремонт на осем къщи от

потърпевшите в наводненията села Слатина, Богдан и Каравелово, както и за изцяло обзавеждане на по-малко потърпевши къщи с мебели, бяла техника и разнообразни консумативи. Част от средствата ще са за доизграждане на " Къща на щастието ", в която безплатно ще се настаняват деца в потребност.

" Поели сме отговорност към тези хора от осем фамилии, само че, дай боже, да имаме опция да създадем 80, тъй като имат потребност към 800. Първите крачки към този момент са направени. " Къщата на щастието " е къща, която купихме с другари за дечица в потребност. Често ни се постанова да реагираме безусловно като телефон 112 за помощ. Има доста сигнали, доста фамилии, които се обаждат в 10 вечерта, че са на улицата. Имайки подобен подготвен дом, можем да реагираме и в среднощ, а не да търсим хотели или други способи къде да ги настаним, до момента в който намерим непрекъснато решение. Тази къща ще бъде като дежурна. В нея ще има единствено благополучие. В нея ще има " образование на живот ", в случай че може да го кажем по този начин. И ще интегрираме хората ", споделя още създателят на " Приятели, помагайте ".

На въпрос какво вижда той в потърпевшите села, когато дружно с доброволците вървят да оказват помощ на потърпевшите, отвръща, че в него бушуват смесени усеща. " Виждам три съществени неща. Щастие, тъга и безнаказаност. Когато пристигнеш в дома, примерно при една баба, тя, благата, те гледа безусловно като Господ. Не гледа въобще в ръцете какво ще й занесеш, само че в очите й се чете това неповторимо нещо: " Добре, че някой се е сетил за нас ". Щастието в очите на хората - това е скъпото. След това виждаш тъга, тъй като бедата там е голяма. Аз персонално, макар че през живота си съм претърпял доста войни, такова злополучие не бях виждал. Третото е безнаказаност. Има институции, които не си правят работата. Има и събрани пари, които безусловно не знаят какво да ги вършат. Ние, събрани другари, към този момент съвсем сме подготвени с възобновяване на първата къща, а някои още се чудят какво да вършат даренията. Ами, в случай че не знаят - да дойдат, да видят и да вземат образец - по какъв начин се прави, какъв брой е елементарно, стига да има предпочитание. Затова загатвам и трите неща. Но тъгата е огромна. Това е главното ", споделя Лео Кадели.

На въпрос позабравени ли са потърпевшите два месеца откакто мнозина разгласиха фотоси в калта, той изрази вярата си в искреността на всеки, който е отишъл да помогне и фактът, че всяка една фотография от помагащи на потърпевшите може да оказва помощ за по-голям публичен отзив и по-голяма съпричастност. Но посочи проблем на по-високо, организационно равнище.

" Вярвам, че множеството фотоси на хора в калта тогава са били откровени, провокирани от добрина. Тогава е могъл индивидът, тогава е бил, през днешния ден не може, на следващия ден не може, може след една година отново да е там. Никой човек не би трябвало да бъде упрекван за какво не оказва помощ. Но би трябвало да се упреква обществото за какво не е обединено. А обществото би трябвало да бъде обединявано от виновните хора, от началник на щаб или както и да го назоваваме.

Много пъти съм бил в потърпевшите села още в дните след бедствието, нямаше никаква организация. Нито знаеш от кое място да вземеш едни ботуши... Виждахме по новините, че положителни хора са доставили хиляди ботуши, а не можеш да ги намериш, когато идеш, воден от желанието си да окажеш помощ персонално. Трябваше човек да чака на входа на селото с ботуши в ръка и единствено да те пита кой номер си. Дава ти ги и влизаш да помагаш с ботуши и лопата, не да губиш часове да обикаляш да търсиш.

След това машините - приветствам всички компании и копании, които са взели участие с непринуден труд и непринудено даване на техника, само че нямаше кой да ги провежда и управлява. Хората товарят един камион, само че не знаят къде да го разтоварят. Дай боже повече в никакъв случай да не се случва, само че в случай че в миналото се случи, едно такова злополучие би трябвало да се управлява по напълно друг метод ", споделя Лео Кадели.

За край изрича за следващ път огромната си признателност към обичаните български реализатори и танцови ансамбли, които ще вземат участие в благотворителния концерт за потърпевшите села. И към всички хора, които се сплотяват от положителното.

" Хиляди хора оказват помощ. Разбира се, аз желая повече и повече. Защото молбите, които идват ежедневно към нас, са десетки. И на всички, които са основателни, гледаме да помогнем по някакъв метод. Благодарен съм на всички хора - на всички реализатори, на тези, които ще дойдат да ги гледат и слушат и да оказват помощ. Не виждам нещо по-хубаво от опцията да отидеш за три часа на концерт, да се забавляваш, да ти е хубаво, а да знаеш, че твоят билет е директна помощ за хората от потърпевшите села. Нека след това всеки един човек с билет, всеки един донор, да ни след какво вършим в платформата и на какъв брой хора ще върнем усмивките ", приключи Лео Кадели.

В концерта " Приятели, помагайте " на 31 октомври в Зала 1 на НДК ще вземат присъединяване обичани реализатори от българската естрадна и рок музика, както и едни от най-популярните фолклорни реализатори и ансамбли у нас.

Сред участниците са Иво Папазов-Ибряма и оркестър " Тракия ", група " Ахат ", Дичо, Силвия Кацарова, Братя Аргирови, Нели Петкова, Дидо, Теди Кацарова, Петя Панева, Нелина, Пепи Христозова, Лилия Семкова, Кристина Иванова, Мария Стефанова и Темелко Иванов, дует Димитър и Христо, Живко Василев, ансамблите " Шевица ", " Българани " и " Средец ", Калоферските гайдари, Георги Янев и " Орфей ", Младен Малаков и " Бисери " и други другари на положителното.

Направена е организация и хора от самите потърпевши села да имат опция да участват на благотворителния концерт в тяхна поддръжка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР