Шпионите не са това, което бяха. Или поне в България.

...
Шпионите не са това, което бяха. Или поне в България.
Коментари Харесай

А едно време какви шпиони имаше...

Шпионите не са това, което бяха. Или най-малко в България. Шпионите у нас не си вършат труда да се внедряват скрито и надълбоко. Те напряко оглавяват структури, намерено пропагандиращи доближаване с непознатите страни, на които служат. Те не крият хората, за които работят, а публично се снимат с тях и даже им уреждат срещи с разнообразни политици, изпаднали в " потребност ". Те не криптират докладните, които изпращат (освен в случай че съветският език не се брои за някаква комплицирана шифровка за днешните служби), и ги държат по домовете си, с цел да бъдат елементарно открити от прокуратурата в подобаващ миг. 

Звучи неуместно, само че тъкмо по този начин наподобява активността на обвинявания в шпионаж началник на придвижване " Русофили " у нас Николай Малинов.

 

В какво тъкмо се показва шпионажът му?

 

Според обяснението на зам. основния прокурор Иван Гешев Малинов комуникирал с две организации, основани в Русия, от които получавал задания против възнаграждение в няколко посоки. Било планувано да се сътвори проруска партия, която да преориентира България на Изток, тв канал и уеб сайтове, които да обслужват тези цели, както и неправителствена организация и изчерпателен център. От думите на Гешев се разбра, че целият таен проект бил разказан в тайнствена " докладна бележка " на съветски език. Не излиза наяве обаче кое от изброеното влиза в състава на шпионажа. Откога желанието да се прави партия, Неправителствени организации и медии е антидържавна активност? Дори те да изповядват хрумвания, които не съответстват с формалната държавна политика. На процедура излиза, че всеки човек или организация, които не харесват геополитическата ориентировка на страната, могат да бъдат обявени за вредни за националната сигурност. И в случай че това е по този начин, за какво прокуратурата се задейства единствено против идеолога на една несъздадена партия и неосъществен притежател на една закрита към този момент телевизия, а

 

бездейства по отношение на други партии и лица,

 

които заемат същите позиции? Някои от тях са в Народното събрание - като " Воля " на Веселин Марешки, и даже крепят кабинета като част от ръководещата коалиция като " Атака " на Волен Сидеров. " Атака "  има и ефирен канал, който е проводник на огромна част от съветската агитация у нас. А разследвания на " Капитал " и на италианското списание " Еспресо " разкриха смущаващи връзки на партията с съветските служби. Прокуратурата обаче пасува по въпроса.

Според Иван Гешев геополитическа преориентация на България към Русия е трябвало да се финансира от скица за пране на пари. Така стигаме до

 

най-интересния миг в шпионския трилър,

 

който подсказва същинската причина за акцията. На прицела на прокуратурата още веднъж се оказаха покупко-продажби от портфейла на някогашния банкер Цветан Василев и вече банкрутиралата КТБ, към които апетити има и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски - " Виваком " и " Дунарит ". Според прокуратурата съветският предприемач Константин Малофеев и Малинов е трябвало да придобият двете предприятия и по този начин да финансират проекта си. Първата договорка е трябвало да стане благодарение на съветската ВТБ, а втората - с " Емко " на Емилиян Гебрев. Част от проекта явно е пропаднал, тъй като " Виваком " беше продадена през 2015 година на предприемача Спас Русев за 330 млн. евро. Друга част обаче се била осъществила -  " Емко " въпреки всичко съумя да придобие  " Дунарит ".

В тази структура на прокуратурата

 

също има много въпросителни

 

ВТБ и сега е деен участник в драмата към " Виваком " - договорката се оспорва в няколко интернационалните съдилища и тя е ответник по каузи за милиони. А просител е кръгът към Цветан Василев, който счита, че телекомуникационната компания е продадена нелегално на доста ниска цена. Напълно е допустимо ВТБ да е сменила отбора в придвижване. Една от загадките към шпионския трилър е за какво прокуратурата се задейства едвам в този момент по събития, които са ставали преди 5 години.

Труднообяснима е и ролята на Емилиян Гебрев в този шпионски трилър. Бизнесменът едвам не загуби живота си, откакто бе токсичен през 2015 г. Случаят, белязан с четиригодишно безмълвие на всички институции, внезапно се озова под прожекторите предходната година с помощта на английския проверяващ уебсайт " Белингкат ", който разкри наличието на съветски секрети сътрудници по същото време в България. При това единият съветски сътрудник с подправеното име Сергей Федотов е заподозрян за отравянето на Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия в Солсбъри през март м.г. И при двата случая са открити токсични субстанции от една и съща група. Това разобличаване провокира моментална реакция от страна на британския дипломат в България Ема Хопкинс, която се срещна с премиера Борисов и прикани за задълбочено следствие на похищението против Гебрев. Една от версиите е, че руснаците са недоволни от обстоятелството, че Гебрев е придобил " Дунарит " и ги конкурира на интернационалните пазари на оръжие. Ако Гебрев е бил деен участник в скица за преориентацията на България към Русия, а " Дунарит " е бил част от проекта за финансиране,

 

за какво съветските секрети служби ще го тровят, си остава мистерия

 

Така или другояче, от следствието на отравянето няма никакъв резултат. Междувременно основният прокурор Цацаров на няколко пъти се среща с сътрудника си от Русия Юрий Чайка.

Цялата акция на прокуратурата обаче може да придобие смисъл, в случай че се огледа през призмата на ползите на Делян Пеевски. Сагата с военния цех стартира след оповестяването на КТБ в неплатежоспособност. Оръжейният търговец Гебрев опита да придобие предприятието, като усили капитала му, само че офшорката от Британските Вирджински острови " Виафот " стартира правосъдна борба против договорката. Сайтът  " Биволъ " разкри, че краен притежател на компанията е Александър Ангелов, спряган за юрист на Пеевски. Интересен факт е, че офанзивата против " Дунарит " беше подета от икономическия министър Емил Караниколов, който през 2017 година се впусна да национализира предприятието поради дълг, който страната купи от сдружението " Дипи ". Този опит не съумя. Засега Гебрев съумява да удържи контрола върху " Дунарит ", само че за предприятието се водят над 100 каузи с неразбираем край.

Друг забавен подробност е, че в действителност всички условия, изнесени от прокуратурата около разследването за шпионаж, към този момент са разказани в публикации в  " Монитор " и " Телеграф " на Пеевски. Докладната бележка, сякаш доказваща обвиняването против Малинов, да вземем за пример е анонимна статия от средата на предходната година със заглавие " Ортак на БГ Мадоф острие на Кремъл ". В нея са разказани безусловно същите връзки на ръководителя на " Русофили " с Цветан Василев, Константин Малофеев и Леонид Решетников, като се обръща внимание на покупко-продажбите за " Виваком " и " Дунарит ".

 

Тогава обаче прокуратурата не реагира,

 

въпреки че има навика да се самосезира с мотив и без мотив.

" Познавам се и и с Делян Пеевски, той беше с Василев, беше дясната ръка на Цветан Василев ", разяснява самият Николай Малинов пред bTV в сряда. Той твърди, че е неуместно да го свързват с Цветан Василев, тъй като точно той е бил една от пречките в ТВ7 и го е завлякъл с доста пари от реклама. И настойчиво настояваше да не го забъркват в разногласията сред някогашните близки бизнес съратници, чиято свада срина банката. Дали това ще е сполучлива тактика, времето ще покаже.

В непредубедения фен обаче остава усещане, че прокуратурата за следващ път съчинява интензивно мероприятие, с цел да обслужи подмолни цели. Шпионската драма подвига акциите на Иван Гешев в миг, в който хиляди жители стачкуват против номинацията му за основен прокурор, и в това време работи в интерес на бизнес начинанията на депутата от Движение за права и свободи Пеевски. Остана единствено да разберем дали обвиняването против Малинов ще се трансформира в дългогодишна сага като делото " КТБ ", чийто създател още веднъж е Гешев. Или ще завърши с избора на нов основен прокурор.

А през това време същинските шпиони живот си живеят!

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР