Шок, отчаяние и безпомощност - така Абхишек Дата описва чувствата,

...
Шок, отчаяние и безпомощност - така Абхишек Дата описва чувствата,
Коментари Харесай

Всички сме толкова безпомощни: в Индия коронавирусът поразява и бедни, и богати

" Шок, обезсърчение и беззащитност " - по този начин Абхишек Дата разказва възприятията, които го изпълват. Разговорът с него се води по телефона, среща не е допустима, защото от пет седмици в Ню Делхи важи възбрана за излизане. У дома Абхишек Дата се грижи за вуйна си, която е болна от COVID-19. В края на април е изгубил татко си, ден по-късно - баба си. И двамата са били заболели от ковид. " Но не ги загубихме поради тяхното заболяване, а тъй като нямаше никакво здравно обслужване ", споделя Абхишек Дата.

Неговото семейство е заможно, самият той сега прави докторантура в Оксфорд. Майка му е управлявала индийската обществено-правна телевизия, татко му е работил в министерството на защитата. Доскоро никой в фамилията не се тревожел какво ще стане, в случай че някой се разболее - те просто отивали в най-хубавата частна клиника в Ню Делхи и получавали първокласно обслужване против съответното възнаграждение.

" Дори не го погледнаха "

Досега заможните фамилии бяха в незнание за клопките на здравната система в Индия. Докато напролет не започнаха да се заразяват по над 400 000 души на ден с ковид, доста от които в огромните градове. Здравната система колабира на всички нива.

Изобщо не можех да намеря кола за спешна помощ, а в лечебните заведения никой не отговаряше на телефона, споделя Абхишек Дата. " Откарах татко си, който беше в безсъзнание, със личната ми кола. Но всички лечебни заведения в близост ни връщаха още на входа и ни отпращаха. Дори не го погледнаха. "

Часове по-късно Абхишек Дата намерил легло за татко си в една от държавните лечебни заведения, само че малко по-късно той умрял. Ден по-късно цялата ужасна авантюра се повторила с баба му, която също издъхнала. Диагнозата ковид им била сложена едвам след гибелта им. Семейството се опитвало да се тества в продължение на дни, само че било невероятно - лабораториите били затворени заради претоварване.

Като по време на война

25 % от 6500 пациенти в най-голямата COVID-болница в Ню Делхи са умряли, споделя ръководителката на незабавната помощ Риту Саксена. Много от хората стигнали до болничното заведение прекомерно късно, положението им към този момент било сериозно. Семействата се бавели и се опитвали да се грижат за околните си у дома. Но каква опция са имали, пита се Абхишек Дата.

" Състоянието на татко ми бе толкоз тежко, че всички клиники споделяха, че към този момент не могат да създадат нищо за него ". Отпращаха ни, само че нямаше къде другаде да отидем, споделя Абхишек Дата. Навсякъде получавали един и същи отговор, по тази причина се пробвали да обезпечат всички нужни лекарства за домашно лекуване. Било като във време на война. " Опитваш се да направиш всичко допустимо, с цел да спасиш себе си и фамилията си, защото системата или страната са изцяло неспособни ", спомня си мъжът.

Над 24 милиона инфектирани, над 290 000 умряли

В средата на април една трета от всички направени проби в Ню Делхи са позитивни. Вече не се ревизират единствено съмнителните случаи, а се вършат и инцидентни проби по автобусни спирки или гари. Но е прекомерно късно. Кислород в лечебните заведения няма. " От повече от година знаем, че COVID-19 нападна дихателните пътища ", споделя Абхишек Дата. " Да сме готови трябваше да е най-голямата грижа на държавното управление. Трябва да разбираем на всички, че тази рецесия е породена от хората, тя е политически неуспех, а не естествена злополука ". Междувременно броят на новите инфекции в Ню Делхи, Мумбай или Бангалор спада, само че в другите елементи на страната пикът още не е доближат.

И е съвсем невероятно да се добие точна визия за това какъв брой хора в Индия са се заразили и какъв брой са умряли от COVID-19. Здравните специалисти знаят единствено, че броят на случаите е надалеч по-висок от тези в формалната статистика. По данни на държавното управление, над 24 милиона души в Индия към този момент са били инфектирани с ковид. И над 290 000 са умряли в резултат на болестта. А доста от тях е можело да оцелеят, счита Абхишек Дата. Случаят с неговото семейство в Ню Делхи не е индивидуален, подобен е опитът и на редица негови другари, познати, сътрудници, съседи. Градът е изпълнен с тъга и обезсърчение: " Смъртта е нещо, за което се приготвяме. Но това, за което не можеш да се подготвиш, е да загубиш обичаните си хора в обстановка, в която си безпомощен. Нашата най-голяма контузия е, че всички сме толкоз извънредно безпомощни. "

Автор: Зилке Дитрих
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР