Шофьор осъди Община Пловдив заради неправилно поставена скоба от служители

...
Шофьор осъди Община Пловдив заради неправилно поставена скоба от служители
Коментари Харесай

Мъж с инвалиден стикер, паркирал неправилно, осъди Община Пловдив заради поставена скоба

Шофьор осъди Община Пловдив поради погрешно сложена скоба от чиновници на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране “. Администрацията е изгубила дело, с което пловдивчанинът апелира наложената му наложително административна мярка /ПАМ/. В основата на разногласието сред двете страни, пренесъл се пред Темида, решаваща се оказва политиката на Община по отношение на обезпечаване на досегаемост на хората с увреждания. В съответния случай преференциалното паркиране на хора с инвалидни стикери и опцията за отпадане на такса в „ Синя зона “.
Прочетете още
Случаят се развил при започване на тази година. На 21 януари пловдивчанинът, който е с трайна нетрудоспособност от 60% и има ваучър за паркиране на инвалидни места, имал работа до Районен съд–Пловдив. За да намерят уместно паркомясто, той и брачната половинка му тръгнали по бул. „ Марица-юг “. Обиколили дребните улички, региона на Водната палата и кръговото. В непосредственост до Пешеходния мост видели знак Д21, осигуряващ преференциални паркиране и 3 часа безвъзмезден престой. 

Вдясно от знака имало паркиран автомобил, също притежаващ стикер за неработоспособен. Тъй като нямал друга алтернатива, мъжът оставил колата си вляво, защото липсвала хоризонтална маркировка на паркинга. След като се върнали на мястото, открили, че на автомобила им има сложена скоба. Потърсили екип на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране “, откъдето им обяснили, че глобата е наложена, защото не са паркирали в обсега на знак Д21. Поради тази причина е следвало да заплатят такса за „ Синя зона “, което те не били сторили.

От материалите по делото излиза наяве, че съдът е взел поради обстоятелството, че не са разграфени местата за паркиране на колите. Той обаче е разгледал и кредитирал една особена детайлност – сред мястото, където е бил паркиран автомобилът на пловдивчанина, и паркомястото, пред което е подложен знакът, има дърво.

„ В този смисъл съществуването на контури на паркоместата не би имало значение за преценката къде да се нарежда, с цел да съблюдава условията на закона и наредбата “, споделя съдът.

Това, което магистратите обаче не пропущат да отбележат е, че за въпросния сектор – централната част на Пловдив, липсват данни  какъв брой от местата за паркиране в обсега на „ Синя зона “ Община Пловдив е отстъпила на хора с увреждания. Предвид това съдът смята, че няма по какъв начин да реши дали са осигурен задоволително „ сини “ места по отношение на броя на хора с преференциални талони.  

Взима поради обстоятелството, че едното посочено място към този момент е било заето, което лишава от други благоприятни условия пловдивчанинът. А защото локалната администрация не е съумяла да потвърди дали съблюдава условието на наредбите в региона на бул. „ Марица-юг “, съдът приема за основателна жалбата на пловдивчанина. В този смисъл отхвърля наложената административна мярка и задължава Община Пловдив да изплати разноските по делото –  10 лева държавна такса и 1000 лева адвокатско заплащане. Решението на Административен съд-Пловдив предстои на обжалване.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР