Шофьор на камион, етнически българин, уби ромско дете - но

...
Шофьор на камион, етнически българин, уби ромско дете - но
Коментари Харесай

Убитото дете и линчуваният шофьор: три български проблема

Шофьор на камион, етнически българин, умъртви ромско дете - само че можеше и да е противоположното. Линчуването на водача, прегазил ненадейно изскочилото на пътя 6-годишно момченце, извади на фокус най-малко три от спящите проблеми, които в България разбужда единствено пролятата кръв.

Основни пътища, които минават през обитаемоте места и липса на обходни - тъй като през село Прилеп, където се е случило убийството, минава натовареният път Карнобат-Шумен и влиза в Ришкия проход. (Не)интеграцията на ромите - тъй като 57-годишният водач е бил атакуван и погубен от група роми, родственици на детето, а прокуратурата упрекна дядото, който е престъпно проявен и осъждан. Безправието в страната, което разрешава на грубата мощ да вземе връх - когато няма господство на правото, идва правото на тълпата.

Важен ли е етносът

" Кой пие в три следобяд в работен ден! Кой оставя 6-годишни деца без контрол! "  Пият хора, събрали се на курбан в изоставена ветеринарна клиника, пригодена за живеене. Не е наложително да са безработни, нито лумпени - дядото е работел като дървосекач. Но към този момент са пакетирани и наказани в обществените мрежи с клишетата " мръсни, необразовани и жестоки ". Впрочем, в доста села овреме пият всички, все едно дали са българи или роми.

" Циганите не желаят да се интегрират - на тях по този начин им е добре! "  са съждения, които се появяват постоянно след случаи като този в Прилеп. Не им е добре. На кой му е добре без адресна регистрация, законно жилище, течаща вода, постоянно без персонални документи и здравна осигуровка. След генерации, израснали в режим на изключване от обществото, нискообразовани, мразене от " другия "  и насъскване против " другия "  като ответна реакция - от всичко това печелят единствено политиците. Безучастни към упадъка и ширещата се престъпност в гетата и селата, те нямат спирачки да пазарят гласовете им в сделки с ромски водачи. Затова и от ромите не търсят институциите за помощ - обръщат се към " своите "  или се саморазправят. Както е при мафията. " Дон Корлеоне, нуждая се от правдивост ", моли в " Кръстникът "  гробарят Америго Бонасера, когато насилниците на щерка му получават тригодишни условни присъди.

На никой от роднините на починалото 6-годишно дете не му е минало през разум да извика полиция - на 112 се обадил вторият водач, съумял да избяга от мястото на престъплението. Дядото нанесъл удар с нож в прасеца, който се оказал гибелен. Изглежда, че не е имал задръжки да се саморазправи, откакто е видял мъртвия си внук. Шофьорът на камиона пък не се е опитал да избяга, а е спрял - и това му е коствало живота. Кръв за кръв.

През 2022 служител на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност "  уби на пешеходна пътека 7-годишно момиченце - карал с превишена скорост и не я изчакал да мине на " зебрата ". На първа инстанция получи четири години и осем месеца затвор, само че Апелативен съд-Пловдив промени присъдата на 3 години условно с 4-годишен изпитателен период. Родителите на детето не са насочили оръжие против него, въпреки че от село Братаница дълго време стачкуваха, а майката през сълзи се молеше в правосъдната зала за правдивост.

Тежък трафик през обитаеми места

Всеки, който отглежда деца, знае какъв брой е мъчно да бъде обезпечен непрекъснат наставнически надзор - децата са палави и не е мъчно да изскочат на улицата, когато от нея ги дели напълно малко разстояние или си играят с други деца. Наглеждал ли е някой дребния в село Прилеп или не, ще обяснява следствието.

Полицейска кола и кола за спешна помощ пред камиона, блъснал дететоСнимка: BGNES

Селището обаче има проблем, какъвто имат и доста други обитаеми места в България с денонощен тежък трафик през тях. За кмета на Прилеп Чани Стойчев е било въпрос на време да се случи произшествие като с прегазеното дете. Преминават товарни коли с висока скорост, с цел да компенсират изгубено време през неприятния сектор от Карнобат до селото. " Преди месец имахме митинг. Предлагаме на входа на селото на този прав сектор да има лежащ служител на реда с пешеходна пътека и надзор на скоростта ", споделя той пред bTV. " През селата край Сунгурларе минава трафикът на румънски и турски тирове, които форсират поради прав сектор ", написа 24 часа.

Ако беше подготвена обещаваната от 1964 година насам автомагистрала " Черно море ", най-вероятно този трафик щеше внезапно да отслабне. Но наказателна отговорност от политици поради неизпълнени обещания не се търси. Също и за изпълнени.

Правото на тълпата: Убий " Другия "!

Саморазправата, при която един човек или група хора атакуват различен, с цел да го убият заради някаква тяхна причина, не е наложително да се случи на село и измежду маргинализирани общности. Случаите със убитите при разногласия със съседи Иван Владимиров-Нав и Иво Андреев, демонстрират, че в центъра на София напълно не е мъчно да извадиш револвер и да гръмнеш някого единствено тъй като те… нервира. При това не просто да стреляш с револвер, а да се целиш в главата, с цел да убиеш. Мразенето е ескалирало на фона на тъжби до безполезни и глухи институции.

" Прокуратурата ще работи безкомпромисно и няма да допуснем улично правосъдие ", споделя окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Ами то е позволено.

" Правото на тълпата "  действа, когато правораздаването не се раздава в точния момент, когато хората знаят, че ще чакат години и резултатът няма да е правдивост.

Колко надалеч е България от мобокрацията - властта на уязвимите групи, която управлява публичните каузи и не зачита закона и правата? Роми ще пребият българин като командоса от Войводино преди 4 години и ще осъмнат с разрушени къщи, а България с дело в Страсбург. Българи ще пребият роми и ще пуснат видеата в обществените мрежи. Накрая " правото на тълпата "  ще се насочи към политиците, домовете и фамилиите на всички, които се вършат, че такива проблеми няма. А който желае, да държи счупеното копие на правото.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР