Шийтаке е медицинска гъба, която взема наименованието си от ший

...
Шийтаке е медицинска гъба, която взема наименованието си от ший
Коментари Харесай

Гъби Шийтаке

Шийтаке е здравна гъба, която взема наименованието си от ший – кестен, и по този начин – дърво, и значи гъба, която пораства върху дърво. Реално тя пораства и върху габър, дъб и клен. Шийтаке пораства в Япония и Китай, само че в наши дни е извънредно публикувана в целия свят.

Гъбата Шийтаке е известна още и като Императорска гъба, тъй като още в дълбока античност е известна със своите мощни лечебни свойства. Именно по времето на императорската династия Мин Шийтаке става известна с качествата си. Любопитен факт е, че всички набрани гъби от този тип отивали непосредствено в императорския двор и по този начин скъпата храна не е известна измежду хората. В императорския двор са смятали шийтаке освен за извънредно потребни за здравето, само че и за мощен афродизиак.

Пънчето на гъбите Шийтаке е с белезникав до кафеникав цвят, има дължина от 3 до 5 см и дебелина до към 1.3 см. Месото на гъбите е бяло, а под кожичката е кафеникаво. Има прелестен мирис. Плодното тяло се състои от гугличка и пънче, пластинките на Шийтаке са бели, като по-късно получават сиво-кафеникав цвят. Спорите са гладки и бели.

В Китай назовават гъбите Шийтаке балсам на живота. От повече от 50 години се вършат проучвания върху механизма на деяние на този тип гъби, като потвърдените изгоди са доста. Шийтаке може да се употребяват освен за лекуване на болести, само че и като отлична предварителна защита на здравето.

В източната национална медицина гъбите шийтаке са храна, за която се счита, че работи активиращо на кръвта, което като израз звучи прекомерно нормално, само че крие в смисъла си невероятни здравословни свойства, като най-популярното качество на гъбите е противораковото деяние.

Състав на Шийтаке

Гъбите Шийтаке са извънредно богати на редица скъпи полизахариди, лентинацин и лентинан. В състава й се откриват белтъчини, незаменими аминокиселини, белтъчини, витамини А, В1, В2, В12, както и витамини С, Е и D. Шийтаке са извънредно богати на калий, магнезий, калций, фосфор, желязо, силиций.

Специално внимание обаче би трябвало да се обърне на съставката лентинан. Това в действителност е въглеводород, за който се счита, че задейства противораковата имунна отбрана.

Ползи от Шийтаке

На гъбите Шийтаке се приписват доста здравословни изгоди. Доказано е, че Шийтаке е мощен имунен стимулиратор, който има отличен противовирусен резултат. Шийтаке има мощен възстановяващ резултат, помагащ в битката с хроничната отмалялост.

Несъмнено най-ценното свойство на гъбата Шийтаке е антираковото деяние. Японски лекари от дълго време са открили, че съставката лентинан има усилващ резултат върху имунната система на индивида и битката с туморите. Доказано е, че лентинанът работи стимулиращо върху имунните кафези, заради което стартират да създават интерлевкин или така наречен израстък некрозен фактор.

Смята се, че гъбите Шийтаке оказват помощ за понижаване на холестерола, контролират кръвното налягане и защищават от сърдечен удар и развиване на атеросклероза. Гъбите се употребяват за подобряването на общото здравословно положение на организма. Препоръчва се против камъни в жлъчката, болки в ставите, разстройства в потентността, бъбречни и очни болести. Шийтаке са потребни при хепатит, инфекции, ХИВ.

 Гъби Шийтаке на дърво

Високото количество на желязо в гъбите Шийтаке ги прави извънредно подобаваща храна за вегетарианците, при които може да се следи дефицит на този скъп минерал.

Гъбите Шийтаке са извънредно богати на мед, като единствено с потреблението на 100 г от тях се набира половината от целесъобразния дневен банкет за възрастен човек, което е извънредно високо и прави тези гъби един от най-хубавите растителни източници на мед. Мед пък е минерал, работещ забележително с желязото за формиране на хемоглобина в алените кръвни кафези. Недостигът на мед може да аргументи рискови положения като анемия и даже остеопороза.

Гъбите Шийтаке са богати на лентионин – съединяване, предотвратяващо скупчването на тромбоцити. Това значи, че Шийтаке са отлични за предотвратяване от тромбоза.

Смята се, че бульон от пънчетата на гъбата Шийтаке се е употребявал от античните китайци като лек на диабет и чернодробни заболявания.

Използването на Шийтаке за лекуване на чернодробни болести не е просто мит, тъй като е потвърдено, че съставките на гъбата форсират преправянето на холестерола в черния дроб и имат предпазен резултат върху плъхове, ревю на увреждащ дроба рисков химикал.

В съпоставяне с белокосите гъби, гъбите шийтаке са 10 пъти по-ароматни. Това може да се ускори, когато се изсушат и рехидратират във вода. Въпреки че към момента порастват в дивата природа, Китай, Япония или Америка поставят огромни старания да ги отглеждат.

Известно е, че гъбите шийтаке стимулират имунната система и оказват помощ в битката с доста болести. Те обезпечават значими количества витамини, минерали и ензими и по този метод оказват помощ дейно за понижаване на свободните радикали.

Няколко изследвания са посочили с течение на времето, че тези гъби даже биха помогнали да унищожат раковите кафези, индиректно, посредством мощното влияние, което имат върху клетките макрофагите. Те са виновни за идентифицирането и неутрализирането на евентуалните ракови кафези в тялото. Гъбите шийтаке подтикват макрофагите и им оказват помощ да се борят с раковите кафези.

Шийтаке значително подкрепят здравето на сърдечно-съдовата система. Те съдържат фитонутриенти, които предотвратяват образуването на отлагания върху кръвоносните съдове и усъвършенстват циркулацията.

Те са същински енергизатор за тялото, заради огромното количество витамин В, което съдържат. Витамин В също е този, който способства за хормоналния баланс на тялото.

Гъбите шийтаке могат да обезпечат много огромно количество витамин D, което е извънредно потребно, когато прекарваме по-голямата част от деня в офиса, надалеч от слънчева светлина. Витамин D способства за здравето на костите, понижава риска от сърдечни болести, автоимунни болести и усилва абсорбцията на калций и фосфор.

Шийтаке в кулинарията

Сушените гъби Шийтаке са невероятна универсална фалшификация, която прибавя бездънен умами усет на ястията. Умами усетът е присъщ за азиатската кухня, напълно друг от познатите ни усети сладко, горчиво, солено и кисело. Сушените гъби може да се прибавят към някои сушени меса, риби и отлежали сирена.

Шийтаке може да се прибавя към зеленчукови и месни супи, паста, сосове, дресинги за салати, ризото, месни ястия. Подобно на някои други типове гъби, изсушените Шийтаке се отличават с доста по-силен мирис от пресните. Преди приложимост сушените гъби би трябвало да се измият и да се наквасен за към 20 минути в топла вода.

Шийтаке има пореста конструкция, с помощта на която бързо ще се рехидратира. Водата, в която е престояла гъбата, не трябва да се изхвърля, тъй като е поела от ароматите на Шийтаке и може да се употребява в готвенето.

 Рецепти с Шийтаке Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Рецепти с гъби Шийтаке можете да намерите на посочения линк в уеб страницата.

Прием на Шийтаке

Освен в ядливата си форма на гъба, Шийтаке може да се открие под формата на тинктури и сухи екстракти, разнообразни хранителни добавки, имуностимулатори, както и някои билкови препарати.

Гъбите шийтаке под формата на прахуляк могат елементарно да бъдат въведени в диетата. Просто прибавете в сметаната от гъбена чорба или в чаша вода. По този метод можете да се възползвате от свойствата на тази суперхрана, без да се усложнявате менюто си прекалено много.

Препоръчително е да употребявате по една или две чаени лъжички прахуляк от гъби шийтаке всеки ден. Прахът може също да се прибавя към сосове, смутита или да се употребява в чаена отвара.

Когато купувате обезводнени гъби шийтаке, те би трябвало да са твърди, да не са влажни. Добре е да ги държите в хладилника в хартиена торбичка до една седмица. Изсушени, те могат да се съхраняват до една година.

Смята се, че Шийтаке са изцяло безвредни гъби и могат да се одобряват без терзание за лекарствени взаимоотношения с други препарати. Понякога може да аргументи стомашен дискфомфорт. Все още не е изцяло ясно дали е допустимо гъбата да се приема от бременни и кърмещи дами.

По отношение на дневната доза също няма тъкмо открити граници, като е най-добре потребителите да четат напътствията на съответния артикул, съдържащ Шийтаке. В най-честите случаи се одобряват сред 6 и 10 г сушена гъба дневно или 1 до 3 г изсъхнал дестилат (до три пъти дневно).

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР