Широко разпространени в САЩ, осъждани в Европа, желани в Южна

...
Широко разпространени в САЩ, осъждани в Европа, желани в Южна
Коментари Харесай

Зависими ли сме от климатиците

Широко публикувани в Съединени американски щати, осъждани в Европа, мечтани в Южна Азия - на фона на усилващите се горещи талази, климатиците се трансформират в обект на световна полемика, заяви Агенция Франс Прес.
 
За положително или неприятно, те са едно от най-разпространените решения за акомодация в затоплящия се свят. За милиони хора по света климатиците се трансфораха в нещо като първа нужда, която подсигурява оцеляването им, считат специалисти. Но до момента в който климатизацията предлага неотложно облекчение, климатът заплаща висока цена, написа. За да се обезпечи електричество за всички климатици, електроцентралите освобождават в атмосферата парникови газове, които затоплят още повече планетата.

В момента климатичните съоръжения емитират почти един милиард тона въглероден диоксид годишно от общо 37 милиарда тона, сочат данни на Международната организация по енергетика.

Възможно ли е да бъде пресечен този циничен кръг? Да, настояват експертите. Това може да стане посредством развиването на възобновимите енергоизточници, на климатици, които използват по-малко сила и на нови технологии за изстудяване.

" Има хора, които са на мнение, че не трябва въобще да използваме климатици, само че аз считам, че това не е допустимо ", сподели за Агенция Франс Прес Робърт Дуброу, шеф на Центъра за климатични промени и здраве в университета Йейл. Достъпът до климатици към този момент избавя десетки хиляди животи годишно и това число пораства, сочат данни от неотдавнашен отчет на центъра, измежду чиито създатели е Дуброу.

Изследванията демонстрират, че рискът от свързани с горещините смъртни случаи е понижен с близо 75 на 100 в жилищата с климатик. В Съединени американски щати, където към 90 на 100 от домовете са климатизирани, други изследвания акцентират ролята на климатиците за отбрана на популацията и на евентуално опустошителния резултат на прекъсването на тока в горещините.

В световен проект от 3,5 милиарда души, които живеят в горещи климатични условия, едвам 15 на 100 разполагат с климатици, сочат данни на Центъра за климатични промени и здраве.

Броят на климатиците по света - към два милиарда през днешния ден, се чака да се усили поради комбинирания резултат от увеличаващите се температури и възходящите приходи, изключително в Китай, Индия и Индонезия.

В Индия да вземем за пример се чака делът на домовете, оборудвани с климатици, да се усили от 10 на 100 до 40 на 100 до 2050 година съгласно скорошно изследване. Нуждите от спомагателна електрическа енергия обаче ще се равнява на годишното й произвеждане в страна като Норвегия. Ако енергосистемата на Индия продължи да употребява изкопаеми горива, това ще значи издаването на още 120 милиона тона въглероден диоксид или към 15 на 100 от излъчванията на енергийния бранш на страната в този момент.

Освен това климатиците употребяват хладилни газове като хидрофлуоровъглероди, които са хиляди пъти по-мощни от въглеродния двуокис за стопляне на атмосферата. Климатиците способстват и за образуването на градски топлинни острови посредством извеждането на горещия въздух от постройките. Проучване от 2014 година  симулира растеж от един градус по Целзий през нощта в градския център с помощта на този резултат. Цената на климатиците и на сметките за потребяваната от тях електрическа енергия ги прави недостъпни за част от популацията, което се нуждае от изстудяване. 

В някои страни и за най-уязвими групи като възрастните хора и бременните дами в действителност е нужна климатизация, сподели изследователката Енрика де Чан от университета Ка Фоскари във Венеция, Италия. Тя добавя, че е значимо да се комбинира с други технологии и подходи - преди всичко с продължаващия растеж в каузи на възобновимата сила в производството на електричество, тъй че климатиците да способстват за по-малко излъчвания парникови газове. Друг метод е създаването и използването на климатици, които използват по-малко ток. Центърът за климатични промени и здраве предизвиква по-стриктни стандарти за енергийна успеваемост, както и потребление на климатиците на не по-ниски температури от 24 градуса по Целзий. Преди всичко обаче специалистите предлагат увеличение на зелените пространства и на водните басейни в жилищните региони.

Иновациите са развиват главно в три направления - енергийна успеваемост, работа без нездравословни хладилни газове и ограничение на изхвърлянето на парещ въздух от пространствата. 

Инверторната технология разреши понижаване на половина на потреблението на електрическа енергия след 1990 година, сочат данни на енергийното ведомство на Съединени американски щати. Сред новите технологии са системи, които употребяват датчици, определящи броя на хора в помещението или постройката, с цел да модулират въздушния поток.
 
Вредните хладилни газове в някои страни към този момент се заменят от R-290 (пропан), сподели Анкит Каланки от Института Роки Маунтин в Съединени американски щати. Стартъп, основан тази година в Кембридж, щата Масачузетс, създава механизъм въз основа на охладители, които в никакъв случай не трансформират твърдото си агрегатно положение и по този начин се заобикалят нездравословните излъчвания в атмосферата.

Сред технологиите за понижаване на количеството парещ въздух, който се отделя в атмосферата от климатиците, са геотермални системи, които го водят посредством подпочвени тръби, отбелязва Агенция Франс Прес.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР