Широко разпространена мания за танцуване на жиснерадосна народна мелодия, при

...
Широко разпространена мания за танцуване на жиснерадосна народна мелодия, при
Коментари Харесай

Нова форма на протест срещу правителството разтърси Иран

Широко публикувана фикс идея за танцуване на жиснерадосна национална мелодия, при която хората пляскат и скандират " О, о, о, о, о ", заяви " Ню Йорк Таймс ".


Видеоклипове, споделени в обществените медии, Би Би Си Персия и интервюирани иранци, демонстрират мъже и дами от всички възрасти, които раздвижват бедрата си, въртят ръце и пеят завладяващите изречения на песента в иранските градове.

Хората танцуват по улиците, в магазините, на спортните игрища, в учебните заведения, моловете, заведенията за хранене, спортните зали, на тържествата и на всички места другаде. Движението в основен тунел на автомагистрала в Техеран беше спряно за неподготвено танцово празненство на песента. Млади дами с развети коси танцуват в парковете, а млади мъже вършат хип-хоп хореография.

Група момчета от Техеран танцуват на известната ария, подхранваща " акцията за благополучие ".

" Очевидно е, че присъединението към тази танцова наклонност изпраща мощно обръщение ", сподели 32-годишната диджейка Сонами от Техеран. " То стачкува и изисква нашата независимост и благополучие ".

В множеството страни обществените танци и пеене са допустими. В Иран обаче обществените танци, изключително от дами и сред мъже и дами, са противозаконни. Въпреки че правилото постоянно се нарушава, използването му е случайно. Иранската просвета се основава на музиката, танците и пеенето и 43-годишното ръководство на ислямските духовници не съумя да я промени.

Само в редки случаи песента и танцът са довеждали до гражданско непокорство. В края на ноември един дъртак на рибния пазар в Рашт, Северен Иран, го стартира.

70-годишният притежател на сергия на пазара Садег Бана Мотеджадед танцуваше и подскачаше в бял костюм. Той изпя обичайната ария и предложения посетителите да вземат участие в заниманието - helheleh kon, velveleh kon. Малка група мъже ръкопляскаха и повтаряха: " О, о, о, о, о, о, о ".

Жителите на града назовават Бана Мотеджаде Буги, по името на персийската дума за мегафон. Според фрагменти на неговия уеб страница и известия в локалните медии той е работил на футболния стадион в продължение на години, като е обикалял трибуните с мегафон и е тръбял, с цел да засилва феновете.

" Моята причина да танцувам е да върша хората щастливи ", сподели Бана Мотеджаде пред кореспондент на локална телевизия предходната седмица. " Искам единствено хората да са щастливи и да трансформират настроението си. "

След като разгласява в Instagram ремикс на песента с техно звуци и танц на локален блогър, видеото на Агапур, в което той танцува и пее на пазара, стана необятно публикувано.

След това последваха репресиите. На 7 декември полицията в Рашт задържа 12 мъже от видеото, закри профилите им в Instagram и изтри фрагментите от разнообразни уеб страници.

На страницата на Бана Мотеджаде в Instagram, която има 128 000 почитатели, вместо профилната му фотография има лого на правосъдната власт. Всички негови изявления са изчезнали, а правосъдната власт разгласява: " Тази страница е закрита за основаване на престъпно наличие " и че с причинителя " е взето отношение ".

В телефонно изявление в Рашт другар на Бана Мотеджаде съобщи, че локалното разследващо поделение на Революционната армия е извикало мъжете и ги е разпитвало в продължение на часове. Той съобщи, че те са били със завързани очи, нападани, заплашвани със съд и принуждавани да се закълнат, че няма да пеят и танцуват обществено.

Той съобщи, че Бана Мотеджаде е бил затворен за часове и упрекнат в подстрекателство на опозицията на държавното управление. В рамките на интервенцията полицията е нахлула при уличните музиканти от Рашт, задържала е няколко от тях и е взела инструментите им.

През 2022 година дамите оглавиха общонационално въстание в Иран, което беше потушено с принуждение, само че митингите не престават по креативен метод, като да вземем за пример участниците в религиозния празник Ашура трансформират думите на религиозната балада, с цел да изразят презрението си към Ислямската република или към настоящата наклонност в танците.

След арестите възмущението на иранците бързо набъбна. Много ядосани консуматори на обществените медии упрекнаха администрацията, че води война с щастието. Те обявиха, че полицията бързо е арестувала хора, които просто са чествали, само че е пропуснала да задържи корумпирани чиновници.

" Режимът няма здрав разсъдък ", съобщи 50-годишен доктор от Рашт Махан, който пожела анонимност. " Той е станал като властнически татко, който не може да отбрани и управлява фамилията си и зависи от насилието, с цел да се усеща мощен. "

Хората се снимаха по какъв начин танцуват на песента на всички места, имитирайки Бана Мотеджаде. Нарекоха го " акция за благополучие " и споделиха фрагментите в WhatsApp и обществените мрежи.

Откакто го разгласиха в Instagram на 1 декември, ремиксът на Агапур, който съдържа истинския танц, събра 80 милиона гледания.

Местните медии разгласиха на първите си страници материали, в които оспорваха рационалността на репресиите, потвърждавайки, че те вършат държавните правила да наподобяват неприятни. В обява в Х видният социолог Мохамед Фазели го назова " проваляне по време на маневриране " и " самопричинена злополука ".

" Ако един дъртак изрази някакво благополучие пред магазина си, ние го считаме за нарушител, само че в случай че беше танцувал по време на нашите религиозни церемонии, щеше да бъде окуражителен ", сподели министърът на туризма Езатоллах Заргами, някогашен пълководец на гвардейците и началник на държавната телевизия. " Трудно ни е да излъчваме благополучие. "

Протестните танци бяха толкоз известни, че формалната страница на Азиатската футболна конфедерация (АФК) на фарси с съвсем 4 милиона почитатели показа видеоклип с ирански футболни звезди и тимове, които танцуват и приветстват песента.

Правителството се отдръпна. Полицията в Гилан отхвърли да е арестувала Бана Мотеджаде. Те върнаха профила му в Instagram с всички негови фотоси, на които той танцува и пее. Местни малките екрани го интервюираха и в едно видео той съобщи, че не е бил задържан, по-скоро е бил „ притиснат “.

Профилът му в Instagram има съвсем един милион почитатели и доста иранци го считат за народен воин, който инцидентно е разпалил придвижване за смяна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР