Шиндзо Абе Япония, чийто премиер Шиндзо Абе, започнал втория си

...
Шиндзо Абе Япония, чийто премиер Шиндзо Абе, започнал втория си
Коментари Харесай

Япония: Предизвикателствата пред третата икономика в света


Шиндзо Абе

Япония, чийто министър председател Шиндзо Абе, почнал втория си мандат на поста през декември 2012 година, разгласи в понеделник, че привиква предварителни парламентарни избори, е третата икономическа мощ в света, само че е изправена пред огромни провокации.

Северна Корея

Кризата със Северна Корея не е нова, само че закупи невиждан мащаб през последните месеци, с изстрелването на няколко ракети (две от които прелетяха над Япония за по-малко от три седмици) и шестия нуклеарен опит на тази страна.

Правителството на Абе приканва за още по-силен напън върху режима в Пхенян, който не отстъпва от своите позиции и продължава да създава оръжията си в нарушаване на резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Японският министър председател поддържа твърдата позиция на Съединени американски щати, съгласно която " всички разновидности са на масата " (включително и военният), с цел да бъде вразумена Северна Корея. В същото време обаче той се пробва да резервира положителни връзки с Русия, която, тъкмо противоположното, пледира за обновяване на дипломатическия разговор.

Ниска раждаемост, застаряване на популацията, обществена страна

Япония страда от ускорено застаряване на популацията, което се дължи на увеличението на междинната дълготрайност на живота (една от най-големите в света) в комбиниране с ниска раждаемост. По-малко от един милион деца са били родени предходната година - безспорен негативен връх, откогато се води съответната статистика. В същото време в страната има над 60 000 столетници, а хората над 65-годишна възраст към този момент са 27,7% от популацията - дял, който ще продължи да набъбва, с цел да доближи 40% през 2050 година. Намаляването на работната мощ и крехкостта на обществената страна са двата най-големи риска за бъдещето.

Глобализацията

Япония изпитва усложнения що се отнася до глобализацията: договарянията за съглашения за свободна търговия са мъчителни (повече от четири години за това с Европейския съюз, което освен това към момента не е контрактувано в подробности). Абе бе горделив, че е съумял да подпише Транстихоокеанското партньорство (ТТП) с 11 страни от азиатско-тихоокеанския район, само че Съединените щати, които при предходния президент Барак Обама лобираха за контракта, в последна сметка се отдръпнаха от него при наследника му Доналд Тръмп.

Японските компании също имат проблеми на фона на възхода на азиатски групи и на млади американски компании в сфери, в които още преобладават (информатика, електронно и аудиовизуално съоръжение и т. н.), най-много поради своята непригодност. В съпоставяне с задграничните си съперници те не реагират на измененията в една среда, която към този момент е доста по-различна с появяването на интернет. Скандалите, които избухват един след различен, също подкопават техния имидж измежду вложителите.

Дефлация

Япония не съумява да се избави трайно от дефлацията, която забавя от две десетилетия интензивността на обособените хора и фирмите, макар свръхсмекчената парична политика и проектите за бюджетно стимулиране, замислени да благоприятстват за увеличението на разноските на семействата и вложенията на компаниите. Опарили се от предходни рецесии, японските жители и бизнесмени обаче имат податливост да икономисват и да отсрочват за по-късно своите покупки, които не са от първостепенно значение. Премиерът към момента не е намерил идеалната рецепта, с цел да им възвърне доверието.

Колосален дълг

Шиндзо Абе призна в понеделник, че държавният бюджет (без в сметката да се включва дългът) няма да излезе " на зелено " през 2020 година, както е планувано. Той оправдава това ново закъснение с нуждата от полагане на повече грижи за децата (част от учебното обучение ще стане безплатно), макар че в това време твърди, че няма да отсрочва още веднъж повишението на налога върху потреблението, който е планувано да бъде повишен през октомври 2019 година до 10% в съпоставяне със сегашните 8%. Всички интернационалните организации, като се стартира от Международния валутен фонд, както и представители на личния политически лагер на японския министър председател, предизвестяват за колосалния държавен дълг (който възлиза на над 200% от брутния вътрешен продукт) и произлизащите от това опасности.

Структурни промени

Със своята политика за стимулиране на стопанската система, така наречен Абеномика, чието начало бе сложено през 2012 година, когато министър-председателят се върна на власт, той даде обещание огромен брой структурни промени (дерегулации, преразглеждане на трудовото законодателство, поощряване на ролята на дамите в стопанската система, промени в селското стопанство). С малко от тях обаче бе реализиран обещаният прогрес и всички анализатори считат, че без фундаментални промени Япония няма да успее да се оправи със своите проблеми.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР