Шиндзо Абе спечели две трети от местата в долната камара

...
Шиндзо Абе спечели две трети от местата в долната камара
Коментари Харесай

Шиндзо Абе спечели гласовете, но не и сърцата на японците

Шиндзо Абе завоюва две трети от местата в долната камара на японския парламент, само че не завоюва сърцата на гласоподавателите, недоверчиви към националистическите му инстинкти и отдавнашното му желание да промени пацифистката конституция.

Той си обезпечи средствата да придвижи напред проекта си за инспектиране на главния закон. Конституцията, основана през 1947 година под диктовката на Съединени американски щати след капитулацията на Япония в края на Втората международна война, постановява, че страната се отхвърля " вечно " от войната.

Според допитванията и анализаторите успеха на 63-годишния Абе още веднъж беше изцяло предизвестена. Но изборите извадиха на бял свят " сложните връзки на Абе с японския народ ", споделя Тобаяс Харис, експерт по японска политика във вашингтонската консултантска компания " Тенео интелиджънс ". " Той получава самопризнание за някои неща, само че не е обичан ", отбелязва Харис.

Съгласно екзитпол на информационната организация Киодо 51% от гласоподавателите нямат доверие в премиера. В анкета на левия ежедневник " Асахи шимбун " 47% от запитаните биха желали да видят различен на държавното кормило. Само преди няколко месеца подобен процес изглеждаше вероятен. Абе, впримчен в кавги и отслабен от историческа загуба на партията му на общинските избори в Токио, се бореше за политическото си оцеляване.

Съсипана съпротива

Когато предишния месец Абе ненадейно разгласи свикването на предварителни парламентарни избори, критиците разтълкуваха и осъдиха хода му като маневра, целяща да изненада слабата съпротива и да отвлече вниманието от изказванията за корупция.

За миг партията на премиера сякаш щеше да се обърне против него, откакто харизматичната губернаторка на Токио Юрико Койке огласи учредяването на нова, също дясна групировка. Тази непредвидена смяна насочи медийното внимание към губернатора за дни наред.

Създаването на " Партията на вярата " раздвижи изпадналата в заспалост японска политическа сцена и форсира разпадането на главната опозиционна групировка - Японската демократическа партия - и основаването на друго придвижване, левоцентристката Японска конституционно-демократическа партия.

Популярността на Юрико Койке обаче се стопи, откакто тя не се кандидатира за Народното събрание в страна, където конституцията постанова министър-председателят да се избира измежду депутатите или сенаторите.

" Сега " Партията на вярата " като че ли е изгубила вяра ", споделя иронично пред Агенция Франс Прес Майкъл Чучек, учител в университета " Темпъл " в Токио. Понастоящем основаването на съпротива, способна да излъчи държавно управление, ще отнеме 10 години, споделя Тобаяс Харис.

Без картбланш

Абе би трябвало да употребява успеха си, с цел да се заеме с продължителния развой на инспектиране на конституцията и да трансформира в последна сметка Силите за самозащита в войска в цялостния смисъл на думата. Този план е непосредствен на сърцето му и се употребява с поддръжката на националистическата десница, само че е тематика табу за множеството японци.

За доста от тях член 9 от главния закон обръща страницата на империализма и жестокостите, осъществени в Китай и Корея от японската войска преди и по време на войната, както и на ужаса на американските атомни бомби, пуснати през август 1945 година над Хирошима и Нагасаки.

Фотогалерия: Хирошима и Нагасаки - незабавно след бомбата и през днешния ден >

Наясно с недолюбването и разминаванията, в неделя вечерта Абе показва невзискателност и здравомислие, отбелязвайки, че приема провокациите на успеха " със примирение ". Колкото до преразглеждането на конституцията, не пролича той да бърза. " Не имам намерение да предлагам ремонти само посредством ръководещата коалиция. Ще се опитаме да реализираме допустимо най-широка поддръжка ", съобщи министър председателят.

" Спечелването на избори при демокрацията не дава картбланш на спечелилия и той ще е доста по-удовлетворен от мисълта, че хората са удовлетворени от последните пет години ръководство на страната ", разяснява през днешния ден левият ежедневник " Асахи ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР