Шейх Мансур бин Зайед ал Нахиян купи гражданите през септември

...
Шейх Мансур бин Зайед ал Нахиян купи гражданите през септември
Коментари Харесай

"Манчестър сити" е футболният отбор с най-голяма финансова мощ в света

Шейх Мансур бин Зайед ал Нахиян купи " жителите " през септември 2008 година против 210 млн. паунда

" Манчестър сити " е футболният тим с най-голяма финансова мощност и максимален капацитет за напредък в света, твърди английската компания Soccerex, която провежда събития за футболната промишленост. В челната десетка на направената от нея ранглиста с изключение на водача във Висшата лига попадат още четири английски тима – " Арсенал " (второ място), " Тотнъм " (5), градският противник " Манчестър юнайтед " (7) и " Челси " (9), предава BBC.

Подреждането е направено въз основата на пет фактора, един от които са евентуалните вложения от страна на притежателя. " Манчестър сити " е владеене на вицепремиера на Обединените арабски емирства шейх Мансур бин Зайед ал Нахиян, който закупи тима преди близо десетилетие и от този момент е вложил обилни суми в него. През летния трансферен прозорец клубът похарчи 215 млн. паунда, което беше рекордна сума за британски тим, напомня BBC.

Класацията Football Finance 100 на Soccerex регистрира и индикатори като цената на играчите на обособените клубове, недвижимите им активи като игрища и подготвителни стадиони, паричните наличия по сметките им, както и чистите им отговорности.

Авторите на подреждането показват, че тази методология изяснява да вземем за пример обстоятелството, че " Арсенал " изпреварва френския " Пари Сен Жермен " (ПСЖ), който предишното лято заплати рекордните 222 млн. евро за бразилската суперзвезда Неймар. От компанията означават, че " постоянният бизнес модел " на " Арсенал " е разрешил на отбора да заеме по-предна позиция от ПСЖ, макар че като цяло чувството е за по-скромно присъединяване на лондонския клуб на трансферния пазар. В случай че промени тактиката си, " Арсенал " би имал капацитета да " влага доста ", изясняват от Soccerex.

Обратно, макар солидните вложения на притежателя Роман Абрамович " Челси " заема едвам девета позиция, защото вложените от съветския милиардер средства са осчетоводени като заем, което надува чистия дълг на клуба.

Подреждането отразява и възходящата значителност на Китай на международния футболен пазар – локалният " Гуанджоу евъргранд ", в който акционер е и онлайн колосът в търговията на дребно Alibaba.com, изпреварва да вземем за пример тимове като " Реал " (Мадрид) и " Барселона ". От Soccerex прецизират, че върху класирането на испанските грандове въздействие оказват членската им конструкция на благосъстоятелност и неналичието на евентуални вложения от страна на притежателя.

В топ 100 влизат общо девет тима от Китайската суперлига – индикатор, по който страната изпреварва обичайни футболни народи като Франция, Германия и Италия.

По думите на маркетинговия шеф на Soccerex Дейвид Райт задачата на изследването е да обърне внимание на това по какъв начин се е трансформирала международната футболна сцена през последните две десетилетия, написа BBC. " Искахме да създадем по-широка оценка на футболните финанси, която да отразява актуалната действителност във футбола ", показва той. Топ 10

1. " Манчестър сити ", Англия
2. " Арсенал ", Англия
3. " Пари Сен Жермен ", Франция
4. " Гуанджоу евъргранд ", Китай
5. " Тотнъм ", Англия
6. " Реал " (Мадрид), Испания
7. " Манчестър юнайтед ", Англия
8. " Ювентус ", Италия
9. " Челси ", Англия
10. " Байерн " (Мюнхен), Германия
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР