Шестото лято на обичания от зрителите по света и у

...
Шестото лято на обичания от зрителите по света и у
Коментари Харесай

Шестото лято на Mamma Mia! е в разгара си на езерото Панчарево

Шестото лято на обичания от феновете по света и у нас мюзикъл " Mamma Mia! " е в разгара си на езерото Панчарево. Цели девет спектакъла играят артистите и гост-солистите на Софийска опера и балет на фестивала " Музи на водата ". Първият от поредицата представления на " Mamma Mia! " повдигна лятното въодушевление на публиката още на 9 август. С този театър на режисьора акад. Пламен Карталов текат и последните мигове от сезон 2022/2023 на Софийска опера. Мюзикълът от Бени Андершон и Бьорн Улвеус, в който звучат безконечните песни на ABBA, ще закрие и фестивала " Музи на водата " на 27 август. Дотогава феновете може да гледат очарователното зрелище на 13, 24, 25, 26 и 27 август.

След десетки постановки по целият свят и над 60 милиона фенове, този хитов мюзикъл бе подложен и в България през юли 2018 година на сцената на Софийска опера и балет и от този момент към този момент шест лета не стопира да радва публиката. Над 100 000 фенове са гледали българската версия на " Mamma Mia! ", някои даже по над 10 пъти, а спектакълът решително се доближава към своето 120-то зрелище на родна сцена.



Завладяващите песни на шведската група и либретото на Катрин Джонсън ни потопят в невероятната история за гръцко лято, пламенна обич и един магичен остров, където изненадващите обстановки въвличат феновете в една вълнуваща и изпълнена с доста пристрастеност сантиментална комедия.

В любопитната театрална версия на режисьора Пламен Карталов вземат участие Весела Делчева като Софи, която е безспорен рекордьор в тази роля, така я играе към този момент шеста година и взе участие над 100 пъти в спектакъла. Людмила Козарева и Еделина Кънева са в облика на Дона, a ролята на Сам си поделят трима актьори - Владимир Михайлов, Орлин Горанов и Росен Ненчев.



Александър Георгиев e в ролята на Бил, Симеон Владов и Николай Павлов играят Хари, Яница Маслинкова и Елена Стоянова-Александрова се превъплъщават в Таня, Силвана Пръвчева и Деница Шопова са в ролята на Роузи. Радослав Владимиров и Георги Арсов играят Скай, Боян Арсов - Пепър, Георги Джанов е в ролята на Еди, Пламен Гранджан е духовник, в облика на Лиса се сменят Христина Пипова и Марина Драгомирецкая, а Аделина Томова е Али.

На сцената в ансамбъла в ритъма на ABBA брилянтно се изявяват и Калин Душков, Мартин Петков, Кирил Иванов, Михаела Симеонова, Павлина Петкова, Янко Янков, Диана Димитрова, Ана-Мария Крайчева, Анастасия Левордашка, Владимир Манолов, Мая Гелева и Георги Арсов.



Маестро Пламен Карталов трансформира песните на ABBA в спектакъл на обстановки и подиуми, в които публиката не стои безучастно. Самият режисьор постоянно излиза на сцената на финалните танци и показва страховит темп.

Всичко се развива доста динамично с рефлексии, които предизвикат феновете да съпреживяват историята на героите. Артистите приказват, играят, пеят и танцуват с цялостната си непринуденост и отдаденост, пристрастеност и професионализъм. Образите в решението на режисурата вършат характерите им мощни, прочувствени и въздействащи.



Многобройните фенове имат щастието да се насладят на песните на ABBA, трансформирали се във безконечни класики - " Super Trouper ", " Dancing Queen ", " Knowing Me, Knowing You ", " Take a Chance on Me ", " Thank You for the Music ", " Money, Money, Money ", " The Winner Takes It All ", " Voulez-Vous ", " SOS ".

Текстът и музиката на песните имат същински смисъл за родната аудитория, защото се извършват на български, пресъздават се от режисьора и той основава съответни обстановки, естествено изграждайки ярка драматургия, в която разумно се вписват играта, танците и музиката и нищо не е оставено на случайността.

Диригент на оркестъра е маестро Светослав Лазаров.



" Mamma Mia! " има своя необикновен чар на езерното огледало на Панчарево, където синьо-зелените води естествено се трансформират в тюркоазено гръцко море, а понтонът, на който се играят вълнуващите спектакли на Софийска опера, придобива формата на сантиментален гръцки остров с палми, вятърна мелница и бяло-сини къщи в гръцки жанр.

Спектакълът стартира по залез слънце в 20 часа и лилаво-розово-оранжевите-жълти оттенъци на синьото небе, съчетани с красивото езеро стават естествена част от ефектната сценография.



Актьори от " Mamma Mia! " споделиха с усмивка пред Lupa.bg, че две са главните аргументи мюзикълът да се радва на дълъг театрален живот - първата е, че режисьорът Пламен Карталов не прави имитация на мюзикъла, както нормално се прави по света, а има цялостна независимост на режисурата и интерпретациите.

Директорът на Софийската опера получи особено позволение от създателите на мюзикъла да създаде своя идея за спектакъла и да предложим друга театрална трактовка на великите песни на АBBA. Неслучайно спектакълът стана толкоз друг и извънредно въздействащ. 



Втората загадка на триумфа на българската " Маmma Mia! " се крие в любовта, с която играят артистите и във взаимната любов и химия сред тях. Жизнерадостното въодушевление на превъзходните солисти на Софийската опера и гост-звездите, които превземат феновете с вълшебните си гласове, шеметните танци, пъстроцветните облекла, се предава на публиката.

Емоционалният заряд и усмивките на артистите минават през хилядите фенове от първия до последния ред, част от които се престрашават да танцуват около редовете в такт с харизматичните актьори и да пеят с тях.



Актьори и артисти споделиха пред Lupa.bg и че " Mamma Mia! " е обичан техен мюзикъл, тъй като ги зарежда неимоверно, изключително когато спектакълът се играе на открити подиуми. Според тях " Музи на водата " отключва особена сила, която идва и от езерото, и от близката планина, а " Mamma Mia! " въплъщава тази сила на живота и насладата.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР