Шестият ден от Празниците на Стария град мина под знака

...
Шестият ден от Празниците на Стария град мина под знака
Коментари Харесай

Сенки от Китай и Тримонциум превзеха Пловдив

Шестият ден от Празниците на Стария град мина под знака на Сенките.

Програма в три елементи "Черно и бяло " - спектакъл на сенките, акция на ателие "Севколорит ", се състоя в дворното пространство на изложба "Златю Бояджиев ".

В първата част бе направена проява на огромни старинни кукли по китайски пример и рисувани китайски маски и ветрила. "Театърът на сенките " е в основата на екранното изкуство и се заражда в Древен Китай-XV век.Започва с гибелта на китайска принцеса, по-късно тя оживява посредством кукла-силует от кожа и дърво, посредством която са играли разнообразни представления.Така се основава античното китайско изкуство "Театър на сенките ".

"За да се създаде огромна старинна китайска кукла, първо се рисува върху корав картон, създават се елементи, авансово нарисувани с молив, а по-късно се изрязва формата на куклата.Най-външните очертания се обрисуват с черна и бяла линии и най-после се оцветява цялото изображение ", разказа стадиите 18-годишната Емел Мурад.

"Направата на китайско ветрило не е лесна, нужни са най-малко 3 часа.На черните ветрила се рисува с бяла багра, а на бежовите-с цветна ", сподели 11-годишната Авеста Чростани.

"Китайската маска е бяла и се рисува с разнообразни техники-смесени и акрилни бои.При нея се употребяват скотски детайли.Самураите са имали защитни маски на лицата с такива претекстове при пердах ", изясни 12-годишният Мартин Махов.

Докато децата творяха, китайски туристи, разгледали интериора на изложба "Златю Бояджиев ", се стопираха да погледнат творбите на изкуството, зародили се точно в Древен Китай.Някои от тях не пропуснаха да снимат с телефоните си и да запечатат загатна от видяното.

Във втората част на програмата млади художници работиха с бои за боди-арт върху лице и елементи от тяло, като изобразяваха китайски претекстове.

В третата част- с огромните, към този момент направени китайски кукли, децата разиграха разнообразни разговори под съпровода на китайска музика.Последва осъществяване на Спортен клуб "Тракия ", в което куклите "оживяха " в пластичните придвижвания на танцьорките.

Късно вечерта креативен сценичен план "Евмолпиас " бе показан на Римския стадион. Той сплотява трите междинни учебни заведения по изкуствата в Пловдив: Национална гимназия за театрални и екранни изкуства, Национално учебно заведение за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков " и Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов ". Проектът е тригодишен.Първата му цел е, че и трите учебни заведения се събират да работят "Заедно ".Втората цел е да се срещнат пловдивчани и посетители на града с историята на Пловдив-от основаването му до днес- по какъв начин е зародил града, през какъв брой генерации, премеждия и развиване е минал до наши дни.

Учениците изнесоха театрално зрелище на тематика "Легенди и легенди за основаването на Пловдив, сенки от Тримонциум ". Идеята и реализацията на плана е на Зоя Капон, а музиката - на Пламен Петров.

Публиката с интерес наблюдаваше превъплъщенията на младите артисти и ги аплодираше за сърцатата им игра на сцената на Римския стадион.

 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР