Шестимата са обвинени, че са уреждали максимално допустимите пенсии в

...
Шестимата са обвинени, че са уреждали максимално допустимите пенсии в
Коментари Харесай

Около 20 души са се възползвали от схемата с фалшиви пенсии

Шестимата са упрекнати, че са уреждали оптимално допустимите пенсии в България на " свои хора ". Сред тях са още началникът на отдел " Отпускане на пенсии " - Силистра, някогашен чиновник на Национален осигурителен институт от София, както и тричленно семейство.

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, която е работила на територията освен на Силистра, само че и на София. Има разпитани очевидци, употребявани са и специфични разследващи средства. Вчера, по време на профилирана интервенция, са претърсени 14 адреса, два от които служебни. Открити са документи, банкови карти и извлечения.

Престъпната групата е работила от 2017 година За две години от схемата са се възползвали към 20 души.

Сийка Милева - представител на Специализираната прокуратура: Лицата, които са се възползвали от такива пенсии, са били от най-различни прослойки, в това число някогашни кметове, заместник-кметове и общински съветници.
В трудите им книжки ги представяли като някогашни миньори, тъй като това им дава право да се пенсионират по-рано и с по-висока пенсия - над 600 лв..
Николай Димитров - наблюдаващ прокурор: Някои от тях нямат съвсем никакъв трудов стаж и в никакъв случай не би трябвало да се пенсионират или най-малко би трябвало да получат обществена пенсия за напреднала възраст.
За да си платят услугата, " заделяли " точно от пенсиите.
Сийка Милева - представител на Специализираната прокуратура: Членовете на групата разполагали с дебитните карти на лицата, както и на тях се отпускали пълномощни, подписвали са пълномощни и членовете на групата персонално посещавали пощенските клонове, от които са теглели самите пенсии.Николай Димитров - наблюдаващ прокурор: " Възнаграждението " за групата е било според от размера на отпусната пенсия. Ако е била по-висока пенсията надлежно банковата карта на пенсионера е оставала в тях за по-дълъг интервал от време.
По телефона, шефът на НОИ-Силистра Милен Пенчев диктувал на началничката на Отдел Отпускане на пенсии персоналните данни на бъдещите пенсионери.
Сийка Милева - представител на Специализираната прокуратура: Тя записвала на записка абревиатурата СМЧ - Пенчев - т.е. Силно Мой Човек Пенчев. С тези отбелязвания чиновниците знаели, че това са близки до шефа хора.
Пред Българска национална телевизия заместник-главният прокурор Иван Гешев допусна, че в страната действат и други такива групи. Според него правосъдната и изпълнителната власт би трябвало да подхващат законодателни ограничения.
Иван Гешев - заместник-главен прокурор: С наказателна принуда тези случаи няма да се решат и в последна сметка ние ще правим някакви козметични дейности. А там изтичат стотици милиони и, споделил съм го и ще го повторя, не сме бедна страна. Пари има, само че очевидно се краде доста.
Гешев съпостави незаконните групи в обществения бранш с тези в наркобизнеса - когато една бъде хваната, друга заема мястото ѝ.

Междувременно ръководителят на Специализирана прокуратура Димитър Петров заяви, че документите с искане за екстрадиция на семейство Арабаджиеви са изпратени на испанските управляващи, които към този момент са ги получили. По думите му следва Испания да насрочи дата за чуването на Арабаджиеви пред техните управляващи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР