Шестима руски граждани са пребивавали на територията на България около

...
Шестима руски граждани са пребивавали на територията на България около
Коментари Харесай

Прокуратурата засякла сходства между четири взрива, свързани с ЕМКО

Шестима съветски жители са обитавали на територията на България към датите на гърмежи през последните години, свързани с ЕМКО и оръжейния търговец Емилиян Гебрев както и към датите на опита за отравянето му с вещество от типа " новичок ". Има и подобие по 4 от случаите на гърмежи в хранилища и фабрики за произвеждане на взривни субстанции, оръжия и муниции през последните 10 години в България.

Целта на дейностите на съветските жители е била секване на доставките на специфичната продукция за Грузия и Украйна. Това заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева на взаимен брифинг с административния началник на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, на който присъстваше и основния прокурор Иван Гешев. След изказването не бе дадена никаква опция за въпроси от публицисти.

От изказването се разбра, че става дума за 4 случая, при които проверяващите са открили подобие в метода на осъществяването им - с пожар, по време на който хората в обекта са евакуирани и няма жертви и потърпевши, а по време на гасенето им се прави отдалечена експлозия на взривните субстанции в складовете и заводите.

Милева изясни, че първият случай е от 12 ноември 2011 година край с. Ловни дол, когато е взривен склад, благосъстоятелност на " ЕМКО ". Унищожено е било доста количество муниции и взривни субстанции, предопределени за грузинското Министерство на защитата. Собственикът на комерсиалните сдружения, чиято продукция е била съхранявана в наранена складова база, е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев

Вторият случай е от 2015 година, когато край село Иганово е взривен склад за подготвена продукция на ВМЗ-Сопот. " Част от унищожената продукция, по информация на Министерство на стопанската система, също е благосъстоятелност на комерсиално сдружение " ЕМКО ", уточни Милева.

Третият случай още веднъж е от 2015 година, когато в цеха за произвеждане на муниции в Иганово на ВМЗ-Сопот избухва гърмеж.

Тя изясни, че на 31 май 2015 година в постройката на някогашния Институт по специфична техника в София при пожар, който се проверява по друго досъдебно произвеждане, са изгорели събраните доказателства по делото за гърмежите в складовете на ВМЗ-Сопот. Според експертизата, пожарът не е зародил вследствие на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 година край Мъглиш, когато е взривен склад за каспулдетонатори и капсулвъзпламенители на цех " Арсенал " в Казанлък. Милева напомни, че " Арсенал " съставлява стратегически обект, от голяма важност за националната ни сигурност.

" При четирите катастрофи се следят сходства, които в това време ги отличават от останалите случаи на гърмежи на хранилища, през същия интервал, сочи експертиза на СОБТ. И при четирите случая при проучване на местопроизшествията на са открити съответни аргументи, довели до гърмежите ", заключи представителят на основния прокурор.

" В разследваните случаи има предшестващ пожар, като работната версия е, че задачата на предизвикването на пожара е намиращите се наоколо хора - да се отдръпват. Предполага се, че времевият интервал, нужен за потушаване на пожарите, е употребен за отдалечено задействане на зарядите ", заключи Милева и изясни, че при нито един от случаите не е открита техническа нередовност или друга причина за пораждане на пожарите.

" И при четирите гърмежа, унищожената продукция е била предопределена за Грузия и Украйна. Всеки един от гърмежите е бил обект на следствие от съответните прокуратури в България. С оглед идентичността на образуване и осъществяване на гърмежите, употребяваното взривно вещество и наранена продукция, досъдебните производства са обединени ", уточни тя.

" Като основен прокурор аз съм върховен административен началник, сходно на ръководителя на Върховния касационен съд - г-Панов и ръководителя на Върховния административен сън - господин Чолаков и не мога да давам инструкции и да се меся в работата на обособените магистрати. Но аз съм тук, с цел да ги окуража, в частност сътрудниците от профилираната прокуратура и ДАНС, да продължат да работят по същия метод в полза на българските жители, в полза на обществото в полза на националната сигурност ", съобщи при започване на брифинга Иван Гешев.

Повод за изказванията на прокуратурата бил огромният публичен интерес и многото въпроси от публицисти по тематиката. Изявленията на държавното обвиняване идват дни откакто " Свободна Европа " разгласява разбор, в който прави връзка сред гърмежите и визитите на сътрудници на съветското разузнаване в България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР