Шестима министри по всяка вероятност ще бъдат сменени спрямо обявения

...
Шестима министри по всяка вероятност ще бъдат сменени спрямо обявения
Коментари Харесай

Шестима министри се очаква да бъдат сменени при кабинет с втория мандат

Шестима министри по всяка възможност ще бъдат заменени по отношение на оповестения при започване на май състав на кабинет с мандат на " Продължаваме промяната - Демократична България ", научи " Дневник " от източници в договарящите за държавно управление. На 2 май, откакто това ѝ беше поискано от ГЕРБ, с цел да реши какво да прави с първия мандат.

След като " Продължаваме промяната - Демократична България " не се съгласи да включи в състава фрагменти на партията на Бойко Борисов, той разгласи, че стартира договаряния за държавно управление с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН "., а ден преди да би трябвало Мария Габриел да върне мандата,, подкрепено от двете политически сили.

Според обществените поръчки единственият кадър на ГЕРБ в държавното управление ще бъде Мария Габриел, която първо ще бъде вицепремиер и министър на външните работи. С това отпада първичното предложение отпред на ведомството да бъде Ирена Димитрова.

Според информация на " Дневник " от източници от " Продължаваме промяната - Демократична България " заменени ще бъдат още петима, препоръчани за министри. Става дума за: Още преди два дни Янкулов изясни пред " Дневник ", че предлагането за поста към момента не е доказано дефинитивно, а и той самият не е удостоверил единодушието си в този момент. През 2014 година той беше зам.-министър на вътрешните работи в служебното държавно управление на Георги Близнашки. След това е зам.-министър на правораздаването, когато отпред е Христо Иванов.

ГЕРБ се разгласи против номинацията на Иван Кръстев още при първичното му оповестяване, с аргумента, че е " последовател на Путин ". Кръстев е сниман на през 2019 година Освен това е член на Българска социалистическа партия, която не застава на страната на Украйна във войната, която стартира Русия. Според неофициална информация таман това са аргументите Кръстев да бъде изтеглен от предложенията за министри, макар че в " Продължаваме промяната - Демократична България " го считат за специалист.

Христо Даскалов е част от " Продължаваме промяната ". По време на кабинета " Петков " беше шеф на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ), беше са измежду най-активните по тематиката за контрола на пункта " Капитан Андреево " на границата с Турция. Дори импровизирано депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България " не разясняват аргументите Даскалов да не бъде номиниран в този момент за министър на земеделието, само че твърдят, че " имат различен мощен кадър ".

Гергана Кабаиванова беше кандидат-депутат от листата на " Демократична България " в Пловдив-област за изборите през април 2021 година До втори май тя беше препоръчана за министър на туризма, само че съгласно информация на " Дневник " от източници от обединението против номинацията ѝ има постъпили мнения от неправителствения бранш, че няма подготовка за поста.

Според информация на " Дневник " договарянията за кабинет не престават и през днешния ден (25 май), като не е изключено съставът да бъде финализиран до края на деня. След това четирите обединения в обединението ( " Продължаваме промяната ", " Да, България ", ДСБ и " Зелено придвижване " ) би трябвало да обсъдят структурата в партийните си органи. Лидерът на " Да, България " Христо Иванов разгласи, че, само че че депутатите ще поддържат държавното управление при гласуването в пленарната зала. ДСБ и " Зелено придвижване " още не са определили позициите си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР