Шестима мъже ще бъдат изправени пред съда в Германия следващия

...
Шестима мъже ще бъдат изправени пред съда в Германия следващия
Коментари Харесай

След две години: Започва процесът за грандиозния обир в музея в Дрезден

Шестима мъже ще бъдат изправени пред съда в Германия идващия месец за хипотетичната им роля в грандиозния грабеж на бижута от 18-ти век от музей в Дрезден през 2019 година, съобщи Асошиейтед прес.
Още по темата
Съдът в Дрезден заяви, че процесът ще стартира на 28 януари. Заподозрените - немски жители на възраст сред 22 и 28 години, са упрекнати в проведен обир и палеж. Съдебни дати са планувани до края на март.

От прокуратурата настояват, че мъжете са виновни за проникването с щурм в музея " Грюнес Гевьолбе " в Дрезден на 25 ноември 2019 година и кражбата на 21 бижута с повече от 4300 диаманта. Общата застрахователна стойност на скъпоценностите е най-малко 113,8 милиона евро (129 милиона долара). Плячката, отмъкната в обира, обаче се смята за скъпа, защото бижутата имат и голяма културна и историческа стойност.

Според изказванията на прокуратурата мъжете са провокирали пожар директно преди да обхванат в музея, с цел да спрат зареждането на уличното осветяване отвън него. Те също по този начин са запалили автомобил в непосредствен гараж, преди да избягат към Берлин.

Откраднатите бижута към момента не са открити. Прокурорите обявиха през септември, че обвинените отхвърлят обвиняванията.

" Грюнес Гевьолбе " е измежду най-старите музеи в света. Създаден е през 1723 година като съкровищницата на Саксония от княз Август II Силни в интервала сред 1723 и 1730 година Музеят пази най-голямата сбирка от съкровища в Европа, като в 10 зали са изложени 3000 разнообразни бижута и творби на изкуството от злато, сребро, скъпоценни камъни, слонова кост и други скъпи материали. Той е разграничен на две секции - " нова " и " историческа ", като точно последната бе нападната през нощта на 24 ноември 2019 година

Откраднати са 11 предмета и обособени елементи от други 3 експоната. Сред тях е меч, чиято ръкохватка е инкрустирана с 9 огромни и 770 по-малки диаманта и ножница, която съдържа фамозния 49-каратов бял елмаз на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в интервала 1694-1733 година

Сред откраднатите експонати са също огърлица с диаманти на кралица Амалия-Августа Баварска и носена на гръдния й панер панделка с фльонга, украсена с над 600 диаманта.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР