6 души загинаха, когато лодка с мигранти потъна в Ламанша

...
Шестима души загинаха, след като лодка с мигранти потъна в
Коментари Харесай

Шестима души загинаха, след като лодка с мигранти потъна в Ламанша, съобщиха властите.

Френските власти казаха, че флотът на страната е спасил 42 души и ги транспортира до Кале, включително петима от хората, които са загубили живота си. Британски кораби спасиха около 13 души, които бяха откарани в Дувър във Великобритания.

Местният кмет Франк Дхерсин публикува в Туитър изображение на някои от мигрантите, които са били спасени на борда на спасителна лодка, покрита със златни алуминиеви одеяла.

„Ето още една катастрофа край бреговете на Кале/Уисант с няколко удавени мигранти. Един ден ще трябва да спрем просто да записваме броя на смъртните случаи в Ламанша и Средиземно море“, публикува той в X, известен преди като Twitter.

Ламаншът е един от най-натоварените водни пътища в света и преминаването му с малки лодки е изключително опасно.

Трафикантите на хора обикновено претоварват корабите и смъртните случаи са често срещани в развълнуваното море.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак – чиито управляващи консерватори се борят в анкетите – направи спирането на лодки, превръщайки опасното преминаване през Ламанша в един от основните си приоритети.

 Въпреки усилията на правителството на Обединеното кралство все повече хора се опитват да преминат рисково. class= Въпреки усилията на правителството на Обединеното кралство все повече и повече хора се опитват да преминат рисково. Паскал Росиньол/Ройтерс

Но 755 мигранти бяха засечени да пресичат канала към Обединеното кралство в четвъртък, показват данни на правителството. Цифрата е най-високата регистрирана за един ден тази година.

Към тази седмица 100 000 мигранти са прекосили Ламанша от 2018 г., включително близо 16 000 през тази година, показват цифрите.

В петък 39 търсещи убежище бяха извадени от противоречива баржа, предназначена да приюти стотици хора, след като във водата беше открита бактерия Legionella.

Френските власти засилиха патрулите и други възпиращи мерки, след като Обединеното кралство се съгласи през март да изпраща на Париж стотици милиони евро годишно.

Френският премиер Елизабет Борн каза в туит, че „мислите й са с жертвите“ на преобърналата се лодка с мигранти.

„Поздравявам ангажимента на спасителните екипи, мобилизирани около (френския флот), които спасиха около петдесет корабокрушенци“, каза тя в публикация в X, известна преди като Twitter, добавяйки, че френският държавен секретар по морето Ерве Бервил, се отправя към местопроизшествието.

Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Суела Брейвърман също написа в Туитър, като написа: „Моите мисли и молитви са с тези, засегнати от трагичната загуба на живот в Канала днес.“

„Тази сутрин разговарях с нашите екипи на граничните сили, които подкрепяха френските власти в отговор на този инцидент“, добави тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР