Шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, внесли

...
Шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, внесли
Коментари Харесай

Изненадващо първото искане за отстраняването на главния прокурор бе оттеглено

Шестима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, внесли първото искане за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, изненадващо го отдръпнаха. Това разгласи по време на съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет Огнян Дамянов, един от вносителите, само че не уточни претекстове. Заседанието за пръв път се ръководи от новия правосъден министър Атанас Славов. Повече от час се обсъждаше дали точката за отстраняването на Гешев да бъде първа в днешния дневен ред на Пленума.

Първото предложение беше за твърдени нарушавания, накърняващи престижа на правосъдната власт  във връзка следствие на гърмежа против кортежа на основния прокурор на пътя Самоков-София на 1 май.

Оттеглянето се случи, откакто съветът въпреки всичко реши да гледа двете претенции за отстраняването на Гешев всъщност. 

След дадена отмора по обед, Пленумът още веднъж се събра и поради избухналия спор и настоявания от страна на членовете му, Гергана Мутафова (вносител на първото искане), въпреки всичко аргументира отдръпването. Тя се базира на разпореждане на СГП, с което се отхвърля формиране на досъдебно произвеждане против Гешев поради изказванията, че се е намесил по неприемлив метод в следствието на атентата против него, изпращайки на място израелски специалист за оглед.

От думите на Мутафова стана ясно, че това е по сигнал на гражданското придвижване БОЕЦ. В него имало подозрения за инсценировка на атентата, както и изказвания за длъжностно закононарушение от страна на Гешев. Прокурорът Тодор Денков отхвърля да стартира следствие. В претекстовете му се показва, че специалистът не е бил позволен до местопроизшествието, а е направил оглед от към 20-30 метра.

Самият Гешев пък разяснява, че са му били снети пояснения по всичко, обвързвано с гърмежа на 1 май. 
Второто искане
Така пред съвета остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската гилдия, което е поради изявлението на Гешев, че в Народното събрание има " политически отпадък ".

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предлагането не може да бъде оттеглено . Въпреки че няма експлицитен текст в разпоредбите на Висш съдебен съвет, те направиха прилика с разпоредбите за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са позволени доказателствени претенции, вносителят не може да отдръпна предлагането.

Самият Гешев се разгласи срещу прекратяването на производството по първото искане за уволнението му. Според него настояването не може да се отдръпва, а би трябвало да бъде прегледано и да се види несъстоятелността му . Той уточни, че пред залата чакат очевидци, които да бъдат разпитани. " Има доминиращ публичен интерес и го изискуем на обществото и магистратите ", сподели Гешев, защитавайки тезата, че предлагането би трябвало да бъде прегледано.

Преди това Иван Гешев съобщи, че няма терзания и не желае да става причина да се бави процедурата. „ Ще спомагам изцяло, само че имам право на отбрана, добави основният прокурор “, заявява той.

Според Цветинка Пашкунова пък няма проблем да стартират да разискват точката с разпит на очевидците, които са призовани. Един от тях е зам.-шефът на националното разследване Ясен Тодоров. 

След дебата точката за беше включена с 15 гласа " за ". Четирима - Пламен Найденов, Севдалин Мавров, Вероника Имова и Олга Керелска бяха срещу. Иван Гешев не взе участие в гласуването.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР