Шест столични училища - 19 СУ Елин Пелин“, 81 СУ

...
Шест столични училища - 19 СУ Елин Пелин“, 81 СУ
Коментари Харесай

След конкурс на Музикаутор шест училища с нов химн

Шест столични учебни заведения - 19 СУ „ Елин Пелин “, 81 СУ „ Виктор Юго “, 108 СУ „ Никола Беловеждов “, 153 Спортно учебно заведение „ Неофит Рилски “, 171 ОУ „ Стоил Попов “ и Специалното учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Луи Брайл “ - ще имат нов химн.

Това ще се случи с помощта на самодейността „ Светилник “ на организацията за групово ръководство на права „ Музикаутор “. Тя бе одина. Предвиждаше от Културния фонд на „ Музикаутор “ да се отделят 25 000 лв. за основаването на пет учебни химна. Сумата бе планувана да покрие хонорарите на текстописеца, композитора, аранжора, работата по записа в професионалното студио на Музикалното учебно заведение.

Идеята е химнът да бъде записан от оркестъра на „ Любомир Пипков “ – Младежка филхармония „ София “, с диригент маестро Славил Димитров, като в записа вземат участие и учебните заведения, за които ще бъдат основани песните.

Кампанията планува и към химните да бъдат основани видеоклипове. Кулминацията на самодейността е концерт в края на образователната година в София, на който се чака огромна аудитория - от възпитаници, учители, родители, посетители.

Днес (8 януари) от „ Музикаутор “ разпространиха информация, че общо шест учебни заведения ще имат химни. Това са 19 СУ „ Елин Пелин “, 81 СУ „ Виктор Юго “, 108 СУ „ Никола Беловеждов “, 153 Спортно учебно заведение „ Неофит Рилски “, 171 ОУ „ Стоил Попов “ и Специалното учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Луи Брайл “.

„ Музикаутор “ е предложил на всичките си 3000 члена да вземат участие в състезанието за написването на учебния химн на някое от към този момент упоменатите учебни заведения. После управленията им и настоятелствата са имали опция сами да избират всред десетките поръчки от креативен екипи.

Ето и резултатите:

Химнът на 19 СУ „ Елин Пелин “ с работно заглавие „ Училище мое обичано “ ще бъде основан от Ивайло Терзиев – създател на музиката и на аранжимента. Той е професионален музикант, а негови творби са част от репертоара на реализатори като Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Васил Петров. Автор на текста е Снежина Темелкова , която е притежател на редица награди от национални и интернационалните състезания и фестивали, в това число „ Малтийския трофей ”, както и на Наградата за най-хубав реализатор, Наградата на пресата и огромната премия „ Сребърната раковина ” от фестивала GALA в Куба.

81 СУ „ Виктор Юго “ е избрало химнът му да бъде написан от създателя на песни за деца и възрастни, театрални спектакли и мюзикъли Хайгашод Агасян . Голяма част от неговите песни са в учебниците по музика и са в креативно съдействие със Светослав Лобошки, който ще сътвори и аранжимента на химна „ Празнична ария “ за учебното заведение. Надежда Захариева е създател на текста. Нейният креативен път включва 13 стихосбирки, 4 романа и повече от 500 текста за песни.

1 08 СОУ „ Никола Беловеждов “ се е спряло на Живко Колев – създател на текстовете на над 900 известни, детски и хумористични песни, на стотици сюжети на телевизионни шоу-програми и концерти. За музиката и аранжимента учебното заведение се е доверило още веднъж на Светослав Лобошки .

153 Спортно учебно заведение „ Неофит Рилски “ е избрало за създател на музиката и аранжимента Петър Развигоров Попов. Петър Попов е създател на обичаната българска ария „ Кукла “, изпълнена от група „ Атлас “, работил е със Стефка Берова и Йордан Марчинков към Концертна дирекция София, с Кичка Бодурова, Георги Христов и доста други български известни реализатори, а през 2005 година основава химна „ Новатори ” на Националния замък на децата.

Текстът на учебния химн на 153-о Спортно учебно заведение „ Неофит Рилски “ ще е написан от Таня Желязкова-Тея . Поетесата е разгласила на конкурсен принцип дванадесет от своите произведения в 10 сборника „ Стъпки ” – лирика от български учени (2010-2019), била е шеф на Националния замък на децата (2002-2006), член на Съюза на българските публицисти, Съюза на учените в България.

Химнът на 171 ОУ „ Стоил Попов “ ще напише Андрей Дреников . Той ще е създател и на музиката, и на текста. Неговата кариера е обвързвана с театралната музика (над 60 постановки за трагични и куклени спектакли от 1979 година досега). Освен това творчеството му обгръща стотици песни в разнообразни жанрове, а мюзикълът му „ Мечо Пух “ се играе в Софийска опера повече 11 години. Автор е на над 30 химна за университети, учебни заведения, детски градини, общини и сдружения. Аранжимента на химна поема неговият наследник Петко Дреников , който взе участие в основаването на редица известни групи, най-престижната от които е „ Пиромания “. Автор и аранжор е на песни за наши и задгранични реализатори, на телевизионни реклами.

Специалното учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Луи Брайл “ към момента не е избрало своя любимец, който ще сътвори неговия химн. Забавянето е вследствие на огромния брой искащи да напишат ария таман за него.

Когато определеният стане прочут, от " Музикаутор " навреме ще съобщат. Те прецизират, че имат блян да продължат самодейността, като ще потърсят поддръжка и от външни сътрудници, които да финансират основаването на още учебни химни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР