Шест проекта, одобрени за финансиране от Националния фонд Култура“, ще

...
Шест проекта, одобрени за финансиране от Националния фонд Култура“, ще
Коментари Харесай

Шест проекта представят културата на Варна по време на председателството 


Шест плана, утвърдени за финансиране от Националния фонд „ Култура “, ще бъдат част от богатата културна стратегия във Варна по време на председателството на Съвета на Европа. Изложбата „ Шедьоври от фонда на Международното биенале на графиката, Варна “, ще показа 100 произведения на графици от водещи национални школи, с максимален принос за развиване на графичното изкуство у нас, в Европа и света през последните 40 години. Творбите ще бъдат показани във Варна, Велико Търново и София.

Сдружение „ Кауза Култура “ ще показа плана „ JAZZFACTORY.BG – Европа среща джаз музиката на България “. Цикълът от 6 джаз концерта с българска музика ще бъде осъществен в историческите музеи на 6 града на страната – Софи, Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора. Друга самодейност ще показа културно-историческото благосъстояние на България посредством технологията „ Добавена действителност “ (Аugmented reality). Изготвените материали ще бъдат показани в София, Пловдив и Варна, трите европейски столици – на спорта, културата и младежта. Три са точките във Варна, включени в инициативата- входът на Морската градина, площадът до постройката на съда и регионът към постройката на община Варна.

Проектът „ А.Р.М.И Потапяне в културата в 360 градуса “ планува снимане със профилирана техника за виртуално действителност (ВР/VR) на видеотурове за четири обекта: Скалните рисунки в пещера Магурата, праисторическият солодобивен и градски център в Провадия, Варненският халколитен некропол – остатъци от най-древната европейска цивилизация и най-старото обработено злато в човешката история и фрески в Боянската черква. Филмите ще бъдат показани пред аудитория в София, Варна, Провадия, Пловдив.

„ ФилмБокс БГ “ е план за разпространение на българското късометражно кино. В основата му стои основаването на дребни киносалони на летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас. Често, след инспекция на багаж и документи, пасажерите се озовават в зоната за извеждане към самолета и би трябвало да “убият ” известно време преди полета. Обикновено това време се равнява на времетраенето на най-малко един късометражен филм. ФилмБокс БГ има упоритостта да ангажира тяхното внимание, като им предложи да усетят духа на българското кино.

Международната конференция “Европеана – културно завещание и разнообразие в цифров подтекст ”, е план, отдаден на 10-та годишнина от основаването на европейския портал „ Европеана “. Той ще бъде осъществен от Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков “ във Варна.

Успоредно с това, в интервала на председателството на България на Съвета на Европа, във Варна ще се проведат обичайни за културния календар събития като XV Европейски музикален фестивал, XXХVIII Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ и Гранд при Европа за хорово пеене, XXVI Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “, Международният музикален фестивал “Варненско лято ”.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР