Шест пъти по-чист въздух са дишали столичани на 22 септември

...
Шест пъти по-чист въздух са дишали столичани на 22 септември
Коментари Харесай

6 пъти по-чист е бил въздухът в София в Деня без автомобили

Шест пъти по-чист въздух са дишали столичани на 22 септември в Деня без коли, оповестиха от Изпълнителната организация по околна среда през вчерашния ден. Измерванията за качеството на атмосферния въздух бяха извършени с мобилна автоматизирана станция на организацията в дните от 19 до 22-ри. И тази година мобилната станция на Изпълнителна агенция по околна среда беше ситуирана в центъра на столицата в региона на пл. "Княз Александър I Батенберг ".

Анализът на замърсителите от коли демонстрира, че в деня без авто превоз концентрациите на азотен диоксид понижават от 2 до 6 пъти в денонощието, ФПЧ 10 понижават от 2 до 5 пъти, на ФПЧ 2.5 спадът е от 2 до 6 пъти. Стойностите на въглероден оксид пък понижа от 1.7 до 3 пъти, а на серния диоксид - от 1.5 до 3 пъти, регистрират от организацията.

От Изпълнителната организация по околна среда показват, че в централната част на София, в която няма предприятия и няма отопление за битови потребности на твърди и течни горива, главният източник на замърсяването на атмосферния въздух е точно автомобилният превоз.

Преди половин година Столичният общински съвет (СОС) одобри стратегия за подобряването на атмосферния въздух в София до 2020 година В нея откриха място гръмки планове на общината без финансов разбор и концепция за законодателна помощ от Народното събрание и изпълнителната власт. На едно от последните съвещания на СОС общинарите утвърдиха въвеждане на "успокоена зона " в центъра за възстановяване качеството на въздуха, при която колите да се движат с не повече от 30 км/ч.

Мярката обаче към момента не е въведена. Вчера зам.-кметът по превоза Евгени Крусев сподели пред "Сега ", че евентуално "успокоената " зона ще бъде обособена през пролетта. До есента се очакваше да бъде построена и система за ранно предизвестие на жителите за заплаха от превишаване на допустимите стойности на тънък прахуляк във въздуха, която да дава информация за околните 48 часа, когато се чака превишение на концентрацията им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР