Шест нови пътни знака, които целят да регулират по-добре движението

...
Шест нови пътни знака, които целят да регулират по-добре движението
Коментари Харесай

Шест нови пътни знака започват да действат в България 


Шест нови пътни знака, които целят да контролират по-добре придвижването по пътищата, са въведени с промени в наредбата за сигнализация на пътищата. Освен това се усъвършенства и регулацията при визуализацията на електронни знаци с изменящи се известия.

Нормативният документ е одобрен от министъра на районното развиване, взаимно с министъра на превоза и министъра на вътрешните работи.

Припомняме, че измененията бяха качени за публично разискване още през ноември 2022 година Тогава бе заложено въвеждането на 11 нови пътни знака, само че след това те са редуцирани до шест.

В прессъобщението на Министерство на регионалното развитие се показва, че с обновената разпоредба се хармонизират актуалните европейски стандарти за неподвижно закрепените пътни знаци. Взети са поради и националните условия по повод назад отражение, координати на цветност и коефициенти на бляскавост на фолиата.


За задачата България е проучила използването на европейския стандарт EN 12899-1 в 15 европейски страни, измежду които Германия, Франция, Финландия, Швейцария, Гърция и други “

Промените би трябвало да подобрят качеството на настоящата сигнализация с пътни знаци, информирането на участниците в придвижването и по-специално на велосипедистите, водачите на самостоятелно електрическо транспортно средство и на пешеходците. Основната цел е повишение сигурността на придвижване и сигурността.

Новите пътни знаци
Те са от разнообразни групи. В група „ Г " се вкарват знак Г14б „ Край на наложителен път единствено за велосипедисти ", Г15б „ Край на наложителен път единствено за пешеходци " и Г16б „ Край на наложителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване ".

С тях ще се отбелязва краят на деяние на пътните знаци Г14а „ Задължителен път единствено за велосипедисти ", Г15а „ Задължителен път единствено за пешеходци " и Г16а „ Задължителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване ".

В група „ Д " се вкарва нов знак Д28 „ Паркирай и пътувай ", който ще се употребява за сигнализиране на местата, в които може да се паркира и са премине към превоз от постоянните линии за публичен транспорт на пасажери. Нова визуализация ще има пътен знак Д14.

В група „ Ж “ се вкарват знаци в помощ на велосипедистите - Ж25. 1 „ Номер на велосипеден маршрут по интернационалната подредба " и Ж25. 2 „ Номер на велосипеден маршрут по националната подредба ". Те ще се слагат за обозначаване на номера на велосипедни направления, включени в туристически и велосипедни карти за разпространение на велосипедния и различния туризъм.


Наредбата регламентира и придвижването на водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство. Така знак А20 „ Велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство " ще се употребява и за сигнализиране на пътен сектор, в който велосипедисти и водачи на такива МПС-та навлизат или пресичат платното за придвижване.

Пътен знак В9 „ Забранено за велосипедисти " пък наложително ще се слага на пътен сектор, до който паралелно или в непосредствена непосредственост е устроена специфична алея за велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство.

Електронни знаци с изменящи се известия
Регламентират се условията за използването и визуализацията на електронни знаци с изменящи се известия по пътищата в страната. Те ще са 5 вида, според от позволената оптималната скорост на пътя, в чийто обсег се слагат – автомагистрали и скоростни пътища, първокласни и второкласни пътища отвън обитаеми места или на пътища от първостепенната улична мрежа в обитаеми места.

Определя се и нов стандарт за цветност и коефициент на бляскавост денем и назад отражение през нощта на пътните знаци. Това ще способства доста за сигурността на придвижване и сигурността на пътуващите и възстановяване качеството на настоящата сигнализация.


Нормативният акт обезпечава условия за конкурентна среда измежду производителите на пътни знаци.

Наредбата влиза в действие 8 месеца след обнародването ѝ в Държавен вестник.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР