Шест мобилни секции - по една за всеки район -

...
Шест мобилни секции - по една за всеки район -
Коментари Харесай

154-ма карантинирани в Пловдив искат да гласуват у дома

Шест мобилни секции - по една за всеки регион - ще бъдат образувани в Пловдив за гласоподаватели в карантина. Общо 154 заявки с искане за урна у дома бяха подадени до късно нощес, когато изтече последният период.

Право да упражнят вота имат освен карантинираните поради контакт със инфектираните, само че и болните с диагноза COVID-19 на домашно лекуване, изясни ръководителят на 16-та РИК Илиан Иванов.

Отделно 7 секции се разкриват в Коронавирус отделения в лечебните заведения в Пловдив. Според напътствията на здравното министерство и ЦИК би трябвало да има най-малко 10 искащи в едно болнично заведение, с цел да се организира гласоподаване.

Болните от ковид ще гласоподават във Военна болница, МБАЛ " Св. Мина ", МБАЛ " Св. Пантелеймон ", Транспортна болница, а в УМБАЛ " Св. Георги " ще има две профилирани секции.

Днес и най-късно на следващия ден би трябвало да бъде избран съставът на тричленните СИК, които ще носят урни и бюлетини на карантинираните и инфектираните. В РИК и общината се тормозят, дали ще се намерят задоволително искащи, с цел да работят на изборите в рискови условия.

Изричното изискване на Министерство на здравеопазването е за членовете на Коронавирус секциите да бъдат обезпечени защитни дрехи,, маски, ръкавици и превоз. Карантинираните могат да гласоподават единствено с хартиени бюлетини, защото е невероятно да им се занесе машина. Близо 200 лв. може да си проработи всеки участник в такава секция на изборите.

Защитните дрехи обаче са за еднократна приложимост и би трябвало да се сменят след визитата при всеки карантиниран гласоподавател, в случай че се съблюдават рекомендациите на ЦИК. Това обаче е невероятно, тъй като една СИК ще обслужва 25 - 30 гласоподаватели.

В Пловдив към момента не са доставени машини, а по график, одобрен от ЦИК, те ще дойдат, съпроводени с полицейска защита, едвам в събота. Общо 488 секции ще бъдат отворени в неделя за парламентарните избори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР