Шест деца ще бъдат върнати от Русия в Украйна в

...
Шест деца ще бъдат върнати от Русия в Украйна в
Коментари Харесай

Русия връща шест деца на Украйна с посредничеството на Катар

Шест деца ще бъдат върнати от Русия в Украйна в сходство със съглашение, подписано с посредничеството на Катар, сподели през днешния ден катарски представител, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Източник, взел участие в организирането на връщането, съобщи, че малолетните са обитавали при родственици в Русия или в окупирана от нея част от Украйна.

Това е втората група деца, които ще бъдат върнати от Русия в Украйна с посредничеството на Катар, откакто през октомври бяха върнати вкъщи четирима малолетни. Преговорите се водят най-малко от април тази година, сподели през юли източник на Ройтерс.

Катар се съгласи да се отзове на украинската молба за договаряния с Русия за връщане на деца при фамилиите им по време на посещаване на катарския министър председател шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в Украйна през юли.

" Процесът включваше приемане на единодушието на фамилиите, определяне на самоличността на малолетните и инспекция на данните за идентичност, съгласуваност с филантропични организации, както и логистични ограничения ", съобщи цитираният катарски чиновник.

За момента канцеларията на украинския омбудсман по човешките права не е коментирала тематиката. 

Изглежда, че този случай не се причислява към тези, при които съгласно Киев става дума за украински деца, откарани наложително в Русия от окупирани от нея територии и които попадат в дело, обсъждано от Международния углавен съд (МНС), прецизира Ройтерс.

Киев твърди, че към 20 000 деца са били откарани от Украйна в Русия или в окупирана от нея украинска територия без единодушието на техните родители или настойници. Според Киев това е военно закононарушение, което се припокрива с дефиницията на Организация на обединените нации за геноцид. 

Русия, която нахлу в Украйна през февруари предходната година, отхвърля обвиняването и споделя, че пази уязвими деца от войната. 

Заради случая МНС издаде заповеди за арест на съветския президент Владимир Путин и на президентския комисар по правата на детето в Руската федерация Мария Лвова-Белова. Според съда в Хага те са отговорни за военно закононарушение, а точно - откарването на стотици или даже повече деца от Украйна в Русия.

Кремъл отхвърля обвиняванията, като споделя, че те " нямат значение " в Русия. 123-те страни членки на Международния углавен съд са задължени да арестуват Путин, в случай че той се намира на територията на някоя от тези страни. Русия не е член на МНС.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР