Шест белошипи ветрушки от Спасителния център за диви животни са

...
Шест белошипи ветрушки от Спасителния център за диви животни са
Коментари Харесай

Белошипи ветрушки от Спасителния център за диви животни са заселени в Столичния зоопарк

Шест белошипи ветрушки от Спасителния център за диви животни са заселени в Столичния зоопарк, оповестиха от неправителствената организация, която е част от сдружението "Зелени Балкани ".

Пътуването на птиците от застрашения тип е минало сполучливо и зоопаркът ще е техен непрекъснат дом. Под грижите на експертите от зоологическата градина, те ще имат опцията да основат и отгледат свое потомство. Когато дребните отраснат, ще бъдат върнати в родното място на техните родители, с цел да се подкрепи запазването на типа в дивата природа.

Белошипата ветрушка /Falco naumanni/ е малък сокол, който е потребен асистент на индивида в битката с неприятелите в земеделските територии, показват от Столичната зоологическа градина. Видът е главно насекомояден, кадърен да употребява необятна гама от плячка - както на земята, по този начин и във въздуха. Далечен мигрант е и прекарва зимата в Африка. У нас в предишното птицата е обитавала скали и земни стени навътре в страната, както и обитаеми места, крайречни остарели дървета. В други елементи на ареала населява здания в обитаеми места наоколо до открити пространства.

За повторно в Спасителния център за диви животни се излюпи белоглав лешояд

След 1985 година гнезди единствено на няколко места в страната, а след 2005 година са следени единични двойки и няма известни гнезда.

За възобновяване на типа в страната специалисти на сдружението "Зелени Балкани " сплотяват старания в границите на плана "По-голям късмет за белошипата ветрушка в България - възобновяване на белошипата ветрушка ", сбъднат с поддръжката на

Европейската комисия и завършил през 2017 година Избира се способ посредством непосредствено освобождение на млади птици в природата.

Изграден е модул за освобождение и акомодация на белошипи ветрушки в с. Левка в Сакар /част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000 "/, където се настаняват млади ветрушки, които са развъдени в изкуствени условия в Размножителния център на DEMA в Испания и Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани ". В резултат от целенасочената и поредна работа, белошипата ветрушка е възобновена като гнездящ за страната тип.

Надяваме се трите двойки белошипи ветрушки в Софийския зоопарк да се размножат и да дадем своя принос за възобновяване на този заплашен и скъп тип в България, показват от зоологическата градина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР