Схемата по програма Конкурентоспособност трябваше да тръгне още през април,

...
Схемата по програма Конкурентоспособност трябваше да тръгне още през април,
Коментари Харесай

Близо 300 млн. лв. за иновации - кой може да кандидатства

Схемата по стратегия " Конкурентоспособност " трябваше да тръгне още през април, само че се забави доста За нововъведения няма да се смятат рутинни промени и модернизации във компанията Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лева, а оптималният зависи от размера на предприятието
Близо шест месеца - с такова забавяне по отношение на проектите бе отворена процедурата за внедряване на нововъведения по новата стратегия " Конкурентоспособност ". Тя е с бюджет от 293.4 млн.лв. и е първата отворена мярка по единствената стратегия, ориентирана напълно към бизнеса.

Схемата трябваше да започва още през април, а по-късно бе обявено, че това ще се случи в края на лятото. Явно обаче уточняването на критериите, а евентуално и политическата обстановка ненапълно е забавило този развой.

Реклама
Кръгът на компаниите, които могат да аплайват по схемата е огромен, което допуска и огромен интерес - в процедурата могат да вземат участие микро-, дребни, междинни компании и сдружения с до 499 чиновници от разнообразни стопански браншове, излиза наяве от. Проектите ще се подават напълно онлайн през системата ИСУН, а приемът на заявки ще продължи до 16.30 ч. на 31.01.2024 година, оповестиха от Министерството на нововъведенията и растежа, което управлява мярката. Пет области Проектите би трябвало да са свързани с внедряване на иновация в някоя от петте тематични области на Иновационната тактика за умна специализация - " Информатика и ИКТ ", " Мехатроника и микроелектроника ", " Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии ", " Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености " и " Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система ".

Очакванията са, че схемата ще помогне за повишаване на каузи на компаниите, които внедряват продуктови нововъведения или нововъведения в бизнес процесите в тези области, вследствие на което ще се увеличи иновационният им потенциал и конкурентоспособност.

За нововъведения обаче няма да се смятат рутинни промени и модернизации във компанията, както и елементарна замяна или уголемение на другите активи. Внедряването на артикули, които включват единствено дребни естетически промени без съществуването на стойностна смяна на предлаганата стока или услуга също няма да бъдат приети за нововъведения. Същото важи и за артикули на компаниите за креативен и професионални услуги, направени за избрани клиенти, като доклади, книги или филми, и други, излиза наяве от изискванията за кандидатстване.

Сред допустимите разноски обаче са да вземем за пример придобивне на машини, уреди и съоръжение, нужни за осъществяването на плана, както и профилиран програмен продукт (вкл. разработване), патенти, лицензи, ноу хау и други Не и след 2021 година Условията за кандидатстване са относително общоприети. Част от тях са свързани с това предприятията да са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, както и да са микро, дребни или междинни. Важно изискване е те да са регистрирани не по-късно от 31.12.2020 година. Нужно е да са осъществили чисти доходи от продажби за 2022 финансова година според от категорията на компанията, както следва:
Реклама
Микропредприятие - ≥ 100 000 лв. Малко дружество - ≥ 300 000 лв. Средно дружество - ≥ 1 000 000 лв. Малко сдружение със междинна пазарна капитализация - ≥ 2 000 000 лв.

Важен подробност е, че при определянето на чистите доходи от продажби за 2022 година се вземат поради единствено данните от самостоятелния доклад за приходите и разноските на предприятието, без да се регистрират такива на обвързваните сътрудници, послужили за установяване на категорията на претендента. Фирмите могат да вземат участие единствено самостоятелно, а не дружно с сътрудници или други организации. Финансиране Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лева, а оптималният е диференциран по отношение на размера на фирмите. Микро- и дребните предприятия ще могат да аплайват за до 500 000 лева, а междинните и сдруженията с до 499 чиновници - за 800 000 лева Съфинансирането ще бъде от 20% до 50% според от определения режим на помощ, категорията на предприятието и мястото на осъществяване на плана т.е. дали той се извършва в район в преход (София) или в по-слабо развитите райони.

В същото време оптималният размер на декларираната безплатна финансова помощ за самостоятелно планово предложение не следва да надвишава:

за микропредприятия: 100% от осъществените от претендента средногодишни чисти доходи от продажби за тригодишния интервал 2020 година, 2021 година и 2022 година за дребни предприятия: 60% от осъществените от претендента средногодишни чисти доходи от продажби за тригодишния интервал 2020 година, 2021 година и 2022 година за междинни предприятия и дребни сдружения със междинна пазарна капитализация: 25% от осъществените от претендента средногодишни чисти доходи от продажби за тригодишния интервал 2020 година, 2021 година и 2022 година
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР